Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Tα σκουπίδια μπορούν να γίνουν όφελος αντί πρόβλημα -Κοινωνική συμμετοχή στη διαχείριση των απορριμμάτων


«Η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί σύντομα να αποδώσει καρπούς για τις τοπικές κοινωνίες» υποστήριξαν τα μέλη του Αυτοδιοικητικού Κινήματος σε συνάντηση –συζήτηση με τους τοπικούς φορείς που πραγματοποιήθηκε στη Μακρακώμη.
«Η κατάσταση στη Στερεά Ελλάδα είναι τριτοκοσμική και οι λύσεις που προτείνονται είναι στη λογική των μεγάλων χρονοβόρων και ακριβών έργων ενώ κεντρικά προωθούνται και πρακτικές πλήρους ιδιωτικοποίησης» ανάφερε η περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Σπανούδη. «Το αδιέξοδο που δημιουργείται με τις ...προβληματικές χωροθετήσεις των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων εξυπηρετεί είτε αυτούς που πλουτίζουν από την παράνομη διάθεση σε μη οργανωμένους χώρους, είτε μεγαλοεπιχειρηματίες που εμφανίζονται ως σωτήρες με πανάκριβες και αναποτελεσματικές λύσεις που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.»
« Υπάρχει λύση» ανέφερε η Δέσποινα Σπανούδη «και είναι θεωρητικά αποδεκτή από όλους, αλλά στην πράξη την αποφεύγουν. Είναι η αποκεντρωμένη διαχείριση με μεθόδους διαλογής των υλικών ξεκινώντας από αυτούς που τα παράγουν. Είναι μια λύση που εξασφαλίζει την ενεργό συμμετοχή του πολίτη, παράγει τις περισσότερες θέσεις εργασίας τοπικά, απαιτεί εύκολες εγκαταστάσεις, έχει το χαμηλότερο κόστος και είναι απόλυτα φιλική στο περιβάλλον. Δεν προωθείται όμως, γιατί δεν παράγει κέρδη για τους μεγάλους ομίλους που διαγκωνίζονται τον τελευταίο καιρό γύρω από τα σκουπίδια».
Στην συζήτηση αναδείχθηκε τόσο από τους αιρετούς όσο και από τους ενεργούς πολίτες η αντίδρασή τους στην δημιουργία νέου ΧΥΤΑ για τα απορρίμματα της κεντρικής Φθιώτιδας κοντά στο χωριό Τρίλοφο, σε θέση που επιλέχθηκε με αμφισβητούμενες διαδικασίες και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή Μακρακώμης-Σπερχειού-Μαλιακού. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Μακρακώμης, οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων και εκπρόσωποι του Ομίλου Ενεργών Πολιτών Δυτικής Φθιώτιδας, του Ομίλου Φίλων του Δάσους της Λαμίας και της κίνησης Μαλιακός SOS. Συμφωνήθηκε ότι οι ενεργοί πολίτες και οι φορείς θα απαιτήσουν από την περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση, διάλογο για να σχεδιασθούν και να συμφωνηθούν κοινωνικά αποδεκτές βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα επιτρέψουν την γρήγορη αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων και θα αποδώσουν το μέγιστο όφελος στην κοινωνία που επιβαρύνεται με ολοένα και πιο δυσβάσταχτα βάρη.
http://periferiastereas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου