Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΟΥ ΒΩΞΙΤΗ (ΞΑΝΑ)ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ


Ένας από τους λιγοστούς παραγωγικούς κλάδους που εμφανίζει αξιόλογες επιδόσεις και για την ώρα μετρά τις μικρότερες απώλειες από την κρατική φοροεπιδρομή είναι η εξόρυξη βωξίτη, της πρώτης ύλης για την παραγωγή αλουμινίου.
Μάλιστα, το 2011 φαίνεται ότι αποτελεί μία από τις καλύτερες χρονιές για τον κλάδο, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει εγκρίνει μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για ...
υλοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων ή εκμετάλλευσης βωξίτη.
Έτσι, με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την αποκρατικοποίηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων να παραμένουν στο προσκήνιο (παρά την απόσυρση της πρόσκλησης συμβούλων του ΥΠΟΙΚ) και την παγκόσμια ζήτηση αλουμινίου να ενισχύεται (σε σχέση με το 2010 και κυρίως το 2009), ο «πυρετός» για την εξόρυξη βωξίτη χτυπάει και πάλι κόκκινο. 
Δεν είναι τυχαίο που ο Vladislav Soloviev, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του UC Rusal που αποτελεί τον μεγαλύτερο παγκοσμίως παραγωγό αλουμινίου προέβλεψε πριν από μερικές ημέρες ότι η παγκόσμια ζήτηση  αλουμινίου θα είναι αυξημένη κατά 10% το 2011 και το 2012.
2+1 παίκτες
Η S&B, οι Δελφοί-Δίστομον του ομίλου Μυτιληναίου και η ΕΛΜΙΝ του ομίλου Βαρδινογιάννη αποτελούν τους παίκτες που κυριαρχούν στην εξόρυξη βωξίτη. Που επιχειρούν;
Ο όμιλος της οικογένειας Κυριακόπουλου διαθέτει ιδιόκτητα και μισθωμένα μεταλλεία βωξίτη στον Παρνασσό και την Γκιώνα, ενώ προ μερικών μηνών έλαβε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλλευση μεταλλείου βωξίτη συνολικής έκτασης 52,9 χιλιάδων τ.μ. στους Δελφούς. Η ανοδική τάση που καταγράφει το συγκεκριμένο μετάλλευμα φαίνεται και στα μεγέθη της S&B, της οποίας τα EBITDA του πρώτου εξαμήνου του 2011 ενισχύθηκαν σε ποσοστό 343%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Η εισηγμένη εξάγει σε περισσότερες από 65 χώρες και των πέντε ηπείρων.
«Πράσινο φως» για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη σε πολυάριθμες καινούργιες θέσεις σε όλη την Ελλάδα έχει λάβει και η ΕΛΜΙΝ που αποτελεί τον μεγαλύτερο εγχώριο εξαγωγέα του πολύτιμου μεταλλεύματος. Η εταιρεία διαθέτει 108 μεταλλεία στην Αττική, τη Βοιωτία, την Φθιώτιδα, την Φωκίδα και την Εύβοια και τέλη Αυγούστου έλαβε άδεια για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή της Οίτης. Η εταιρεία εξάγει το 99% της παραγωγής της στην Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική, ενώ η ELMIN βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας πριν από έναν χρόνο λόγω της πρόσκλησης που είχαν αποστείλει οι εργαζόμενοί της προς τους εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους της Χιλής για φιλοξενία στην Ελλάδα.
Στις πλούσιες σε βωξίτης περιοχές της Άμφισσας και του Διστόμου δραστηριοποιείται η Δελφοί Δίστομον που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη (μετά την S&B) στην Ελλάδα, με ετήσια παραγωγή άνω των 800 χιλιάδων τόνων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της θυγατρικής του ομίλου Μυτιληναίος, στην Φωκίδα υπάρχουν περίπου 100 εκατ. τόνοι βωξίτη.
Μέσα στο 2011 η εταιρεία έλαβε την έγκριση για την εκμετάλλευση ή έρευνα κοιτασμάτων, μεταξύ άλλων, στους οικισμούς Δροσοχώρι και Ψηλό Κοτρώνι Φωκίδας.
dimitris.delevegos@capital.gr
Το βρήκαμε στο http://www.arotro.info/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου