Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ο μύλος απ' όπου ξεκίνησε η Αντίσταση καταρρέει


Ξαναείδα πρόσφατα το "Δίλημμα" του Φώτου Λαμπρινού. Από τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ ήταν ο Καστελλιώτης Γιώργος Χουλιάρας (καπετάν Περικλής)... Μεγάλο μέρος της συνέντευξης του είχε δοθεί μπροστά σε ένα μύλο. Ο λόγος είναι απλός: Από αυτό το μύλο ξεκίνησε η Εθνική Αντίσταση!
Ο Άρης κρυβόταν στα Καστέλλια και κάλεσε σε σύσκεψη φίλους και συντρόφους στο μύλο όπου ανακοίνωσε την απόφαση του να βγεί στο βουνό και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τον ακολουθήσουν.
Εκεί ξεκίνησαν όλα...
Ο μύλος αυτός στέκεται από τότε όρθιος και κάποιοι έκαναν προσπάθειες και να τον λειτουργήσουν, κάτι που έγινε για κάποια διαστήματα.
Το κακό είναι ότι σήμερα ο μύλος καταρρέει. Το χειμώνα έπεσε τμήμα της στέγης και από τότε η καταστροφή προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Το Σαββατοκύριακο που βρέθηκα στο χωριό πήγα και τράβηξα τις φωτογραφίες που ακολουθούν:




Το τελευταίο διάστημα κάποιοι Καστελλιώτες με επικεφαλής τον Προοδευτικό Σύλλογο Τα Καστέλλια και την εφημερίδα Καστελλιώτικα Νέα έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης για την ιστορία του μύλου, αλλά και διάσωσής του. Στην προσπάθεια αυτοί συμμετέχει και η οικογένεια στην οποία ανήκει ο μύλος που δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί για τη σωτηρία του και για τη δημιουργία Μουσείου.
Το θέμα ξεπερνά το τοπικό επίπεδο και πιστεύω ότι πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε...
Μία πρόταση που μπορεί να δώσει ζωή στο μύλο, αλλά και να εξασφαλίσει θέσεις απασχόλησης είναι η δημιουργία θεματικού και ιστορικού μουσείου, με πωλητήριο για τοπικά προϊόντα, βιβλία κλπ. Είναι ένας χώρος που τα παιδιά θα μπορούσαν να διδαχθούν τόσο την ιστορία της Αντίστασης, όσο και να μάθουν πως λειτουργούσαν οι μύλοι, να δουν τη διαδικασία παραγωγής κ.α.

Ο καπετάν Περικλής. Μια ζωή αγώνες και διώξεις από εχθρούς και... φίλους...


Το συγκλονιστικό βιβλίο του καπετάν -Περικλή:



http://stoforos.blogspot.com/2011/08/blog-post_23.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου