Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

«Αντισυνταγματικές 23 διατάξεις του νόμου για τα ΑΕΙ»

 Ως συνήθως η δικιά μας η Αφροδίτη που θέλει και αυτή να φτάσει στην δόξα την Διαμαντοπούλου της Λέσχης Μπίλτεμπεργκ και είναι υπάκουη θα τα ψηφίσει όλα και θα έρθει να μας ψελλίζει για το ΤΕΙ της Άμφισσας οτι θα το φτιάξει για να κάνουν εκδηλώσεις για τους Δελφούς, μέχρι και εκεί να δούμε την πόρτα κλειστή.
Πιο Σύνταγμα; εδώ την χώρα ξεπούλησαν και διέλυσαν, στο Σύνταγμα θα σταματούσαν;

Κατατέθηκε τη Δευτέρα, γνωμοδότηση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Κώστα Χρυσόγονου για το νομοσχέδιο για τα Α.Ε.Ι. που συζητείται στη Βουλή, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου όπως αναφέρεται «Τουλάχιστον εικοσιτρείς (23) επιμέρους διατάξεις» είναι αντισυνταγματικές».
Η γνωμοδότηση που τεκμηριώνεται με παράθεση της σχετικής νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρει συγκεκριμένα ότι «τουλάχιστον εικοσιτρείς (23) επιμέρους διατάξεις ή και δέσμες ολόκληρες διατάξεων του νομοσχεδίου παραβιάζουν εμφανώς τόσο το άρθρο 16 του ισχύοντος Συντάγματος όσο και άλλες διατάξεις του Συντάγματος ή και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι παραβιάσεις αυτές είναι τέτοιας έκτασης και βαρύτητας ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για αναίρεση της λειτουργίας των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ως πλήρως ...
αυτοδιοικούμενων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, για έμμεση κατάργηση της ιδιότητας των καθηγητών τους ως δημοσίων λειτουργών και για καίριο πλήγμα σε βάρος της ακαδημαϊκής ελευθερίας».
Συγχρόνως, επισημαίνεται ότι «τα όργανα της ακαδημαϊκής αυτοδιοίκησης και πρωτίστως ο πρύτανης έχουν δικαίωμα να προβούν σε έλεγχο της συνταγματικότητας των διατάξεων της πανεπιστημιακής νομοθεσίας που θα κληθούν, κατά το λόγο της αρμοδιότητάς τους, να εφαρμόσουν και, σε περίπτωση που διαπιστώσουν αντισυνταγματικότητα, να αφήσουν ανεφάρμοστη τη διάταξη».
Παρά τις αλλαγές, συνεχίζονται σφοδρές οι διαμαρτυρίες
Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα συζητηθεί την Τρίτη και αναμένεται να ψηφισθεί την Τετάρτη, εν μέσω αντιδράσεων και διαφωνιών εντός και εκτός βουλής, παρόλες τις προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση μέσω κάποιων αλλαγών.
Η συζήτηση του ν/σ πρόκειται μάλιστα να ξεκινήσει, με παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια.
Εν τω μεταξύ, καθηγητές και πρυτάνεις ανεβάζουν τους τόνους, ενώ ομάδα φοιτητών πραγματοποίησε το πρωί συμβολική κατάληψη των χώρων του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, με αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου, μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου (ΠΟΣΔΕΠ), δήλωσαν ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή, ενώ θεωρούν επουσιώδεις τις αλλαγές και πρόκειται να στείλουν σήμερα επιστολές στους βουλευτές, ώστε να μην ψηφίσουν, ως έχει, το νομοσχέδιο.
Συγχρόνως, συνέντευξη Τύπου έδωσαν και οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Καθηγητών με αντικείμενο την προστασία του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου. Έχουν ήδη καταρτίσει κείμενο με τις θέσεις τους, εναντίον πολλών διατάξεων του νομοσχεδίου και σήμερα ανέφεραν –εκτός των άλλων- ότι αν το νομοσχέδιο ψηφισθεί και γίνει νόμος του κράτους τότε τα Πανεπιστήμια θα μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες.
"Η οργάνωση που προβλέπεται από το νομοσχέδιο, οδηγεί στην κατάργηση της δωρεάν παιδείας και προετοιμάζει το έδαφος για επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές, ενώ με το τέλος της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων και άλλων παροχών προς τους φοιτητές, τελειώνει η εποχή της φοιτητικής μέριμνας", ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Λατινικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελ. Καραμαλέγκου.
Όπως επίσης πρόσθεσε σχετικά με τη διοίκηση, ότι παραβιάζεται κατάφωρα η αρχή της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων, υποβαθμίζεται η Σύγκλητος και με τις νέες διατάξεις διευκολύνονται συναλλαγές, κομματικοποιήσεις, αλλά και η αδιαφάνεια.
Επίσης, ο καθηγητής Φυσικής Γ. Τριμπέρης, εκπρόσωπος της “Πρωτοβουλίας” δήλωσε: "Κανείς δεν θα μας επιβάλει να παραβούμε τον όρκο μας. Η κ. Διαμαντοπούλου, αύριο μπορεί να πάει σπίτι της, να ιδιωτεύσει ή να χτίζει πολυκατοικίες. Εμείς θα είμαστε εδώ. Δεν πρόκειται, για κανέναν περαστικό, να αθετήσουμε τον όρκο μας στην ελληνική κοινωνία, ως πανεπιστημιακοί. Οι "περαστικοί", δεν μας πτοούν".
Επιπλέον, οι καθηγητές της “Πρωτοβουλίας” απηύθυναν έκκληση προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας να αποσύρουν το νομοσχέδιο και να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για τις αλλαγές που είναι απαραίτητο - όπως είπαν - να γίνουν στα Ιδρύματα, αλλά σύμφωνα με τις θέσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Συγχρόνως, οι καθηγητές - μέλη της ΠΟΣΔΕΠ καλούν τους συναδέλφους τους σε γενικές συνελεύσεις ως τις 2 Σεπτεμβρίου - και στις 3 Σεπτεμβρίου που θα γίνει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας ώστε να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις του κλάδου.
Η γενική γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ Ευγ. Μπουρνόβα επισήμανε επίσης το γεγονός ότι «βρισκόμαστε στις 22 Αυγούστου και δεν έχουν πάρει οι καθηγητές το τελικό νομοσχέδιο».
Παράλληλα, συνεδρίασαν και εκπρόσωποι των Προέδρων ΤΕΙ, οι οποίοι, εκτός των άλλων, είναι αντίθετοι στο να εξομοιωθούν τα πτυχία των Πολυτεχνείων με "μάστερ", επισημαίνοντας άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ εις βάρος των τελευταίων και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για κινητοποιήσεις από το Φθινόπωρο.
Τέλος, συνεδριάζουν και οι πρυτάνεις οι οποίοι, επίσης, ζητούν αλλαγή στις διατάξεις του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων και αυτές που αναφέρονται στη διοίκηση, προς την κατεύθυνση των δικών τους θέσεων.
http://www.tvxs.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου