Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Νεα ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Φωκίδας

 Fvto exeisminima.gr
Την αναίρεση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας - Θρησκευμάτων και δια Βίου ΜάΘΗΣΗς για κατάργηση της παράλληλης διδασκαλίας της β’ ξένης γλώσσας στην Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση ζητά με νέα ανακοινωσή της η ΕΛΜΕ Φωκίδας.
όπως αναφέρει το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών αν περάσει το μέτρο οι επιπτώσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς θα είναι πολύπλευρες με τελικό θύμα την ίδια τη διαδικασία της εκμάθησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Φωκίδας...

:Με τις πρόσφατες Υ.Α. του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. αριθ. πρωτ. Φ.12/518/61284/Γ1/25-5-2011 και 66302/Γ2/10-06-2011 ορίζεται ότι από το προσεχές σχολικό έτος 2011-2012 στα Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας καταργείται η παράλληλη διδασκαλία της β’ ξένης γλώσσας Γαλλικά –Γερμανικά.
Στα Δημοτικά σχολεία με την Υ.Α. αριθ. πρωτ. Φ.12/518/61284/Γ1/25-5-2011/Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. θα διδάσκεται για τα επόμενα έτη, εκτός από τα Αγγλικά μία και μόνο δεύτερη ξένη γλώσσα, την οποία θα επιλέξει η πλειοψηφία των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών.
Επίσης, σε κάθε Γυμνάσιο, με την Υ.Α. αριθ. πρωτ. 66302/Γ2/10-06-2011/Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ., θα διδάσκεται μία και μόνο δεύτερη ξένη γλώσσα, η οποία θα επιλέγεται μεταξύ της Γαλλικής, της Γερμανικής, της Ιταλικής ή της Ισπανικής ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι της αντίστοιχης οργανικής θέσης του διδάσκοντα και τα σχολεία θα χωριστούν «άπαξ και δια παντός» με απόφαση των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης σε Γαλλόφωνα ή Γερμανόφωνα (ή Ιταλόφωνα ή Ισπανόφωνα).
Oι παραπάνω Υ.Α. είναι μη εφαρμόσιμες στο Νομό Φωκίδας επειδή:

1.Προβλέπουν την αναγκαστική μετακίνηση των παιδιών σε άλλο σχολείο στην περίπτωση που η επιλογή τους δεν είναι σύμφωνη με τη 2η ξένη γλώσσα του σχολείου φοίτησης. Δίνουν τη δυνατότητα μεταγραφής των μαθητών με βάση την επιλογή της β’ ξένης γλώσσας που έρχεται σε αντίθεση με τις ισχύουσες διατάξεις για τη χωροταξική κατανομή των μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού στα Γυμνάσια του Νομού.

2.Εισάγουν την αποσπασματική εκπαίδευση στις ξένες γλώσσες, διακόπτοντας τη συνέχεια της πενταετούς ξενόγλωσσης φοίτησης (από την Ε’ Δημοτ. έως την Τρίτη Γυμνασίου) που αντιστοιχεί σε μετρήσιμο και αξιολογήσιμο επίπεδο γλωσσομάθειας (περίπου Α2 του Κ.Π.Γ.) έχοντας ως πρώτα θύματα τους μαθητές, οι οποίοι υποχρεώνονται να ακυρώσουν την αρχική επιλογή τους, εάν δε συμφωνεί με αυτήν της πλειοψηφίας, και εξαναγκάζονται από την επόμενη σχολική χρονιά 2011-2012 να παρακολουθήσουν άλλη 2η ξένη γλώσσα από αυτήν που επέλεξαν και διδάχθηκαν στο Δημοτικό.

3.Φέρνουν σε δραματικό αδιέξοδο τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τα παιδιά και γενικότερα την ελληνική κοινωνία, παράλληλα με την αιφνιδιαστική συγχώνευση σχολείων και την οικονομική κρίση.

4.Μειώνουν ριζικά τον αριθμό των απασχολούμενων εκπ/κών απειλώντας τις οργανικές θέσεις και ανοίγοντας το δρόμο για ελαστικές σχέσεις εργασίας και πιθανές απολύσεις.

5.Καταργούν οριστικά την πιθανότητα προετοιμασίας μαθητών για τις εξετάσεις του Κ.Π.Γ. μέσα από το σχολείο, που αποτέλεσε το επίκεντρο του δόγματος «Πρώτα ο μαθητής» του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος/πιστοποίησης της 2ης ξένης γλώσσας δε θα είναι πλέον εφικτή. Κατά συνέπεια, οι γονείς θα υποχρεώνονται να αναζητούν εκτός δημόσιου σχολείου μόρφωση και απαραίτητες δεξιότητες και να επιβαρύνονται οικονομικά.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:

1.Άμεση ανάκληση των Υπουργικών Αποφάσεων αριθ. πρωτ. Φ.12/518/61284/Γ1/25-5-2011/Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. και αριθ. πρωτ. 66302/Γ2/10-06-2011/Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ..
2.Να συνεχιστεί η επιλογή της β’ ξένης γλώσσας σε Δημοτικά και Γυμνάσια.
3.Διατήρηση όλων των οργανικών θέσεων των καθηγητών β’ ξένης Γλώσσας.
4.Διδασκαλία της β’ ξένης γλώσσας στα Δημοτικά από διορισμένους καθηγητές.
5.Επαναφορά της διδασκαλίας της β’ ξένης γλώσσας στο «Νέο Λύκειο»
6.Συνεχή πενταετή (τουλάχιστον) και ενιαία φοίτηση της β΄ ξένης γλώσσας σε Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο.
7.Σύνδεση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών με το Κ.Π.Γ..
8.Επαναφορά της τρίωρης εβδομαδιαίας διδασκαλίας της β’ ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο.
9.Σεβασμό στους μαθητές, στους γονείς και αναγνώριση του έργου των εκπαιδευτικών της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Ηλίας Στάικος Γεώργιος Ζωγράφος
http://foyrna-eurutanias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου