Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Με χιόνια η Καθαρά Δευτέρα, οι δρόμοι της Φωκίδας που χρειάζονται ήδη αλυσίδες

Στα λευκά θα ντυθούν ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας την Κυριακή. Τη Δευτέρα, η ΕΜΥ προβλέπει χιονοπτώσεις και στην ανατολική χώρα

Μπορεί η Σαρακοστή να είναι συνυφασμένη στη λαϊκή συνείδηση με τον ερχομό της άνοιξης, φέτος όμως η Καθαρά Δευτέρα θα έρθει με... χιόνια ακόμη και στην Αττική.
Το πέταγμα του χαρταετού και η επιστροφή των εκδρομέων προβλέπεται να γίνουν μετά δυσκολίας, αφού σύμφωνα με τους μετεωρολόγους χιονόνερο και χιονοπτώσεις θα επικρατούν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείεται τη νύχτα της Δευτέρας να ...
ντυθούν στα λευκά τα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τα φαινόμενα θα συνοδευτούν από απότομη πτώση της θερμοκρασίας με την αίσθηση κρύου να αγγίζει στην πρωτεύουσα ακόμη και τους -4οC. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους που αναμένεται να εκδηλωθούν θα δημιουργήσουν χειμωνιάτικο σκηνικό.
Τα χιονισμένα κούλουμα της Αττικής, όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, φέρνουν στο μυαλό μνήμες του 1987, καθώς τη χρονιά εκείνη από τις 3 Μαρτίου -μία ημέρα μετά την Καθαρά Δευτέρα- είχε εκδηλωθεί χιονιάς που διήρκεσε 17 ολόκληρες ημέρες.
Η χώρα μας, άλλωστε, είναι συνηθισμένη σε χιονοπτώσεις τον Μάρτιο αλλά και τον Απρίλιο, με κορυφαία περίπτωση τη 15η Απριλίου του 1998, οπότε είχε χιονίσει και στα βόρεια της Αττικής.
«Αυτή τη φορά δεν αποκλείεται να χιονίσει και στο κέντρο της πόλης», σημειώνει ο κ. Κολυδάς. «Μια ψυχρή μάζα η οποία ξεκίνησε από τη Ρωσία θα βρίσκεται προ των πυλών της Βαλκανικής από το Σάββατο το βράδυ.
Παρότι αύριο και μεθαύριο αναμένεται ύφεση της κακοκαιρίας που ξεκίνησε από χθες, από την Κυριακή θα έχουμε χιονιά, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι ενδέχεται να οδηγήσουν σε απαγορευτικό του απόπλου από το μεσημέρι της Δευτέρας.
Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν οι εκδρομείς να επισπεύσουν την επιστροφή τους», προσθέτει ο κ. Κολυδάς.
Η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Κυριακή το μεσημέρι με καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως 6 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά μέχρι 7 με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.
Την Καθαρά Δευτέρα, χιονοπτώσεις προβλέπονται σε σχεδόν ολόκληρη την Ανατολική Ελλάδα, στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, όπου ο υδράργυρος θα δείξει έως και -6οC ενώ η αίσθηση κρύου θα αγγίζει μέχρι και τους -13οC.
Οι βοριάδες θα ενισχυθούν φτάνοντας στα πελάγη τα 8 και 9 μποφόρ. Ακόμη ισχυρότερο ψύχος αναμένεται την Τρίτη. (Πηγή: ethnos.gr)
Ήδη στην Φωκίδα αλυσίδες χρειάζονται από Γραβιά για Καλοσκοπή-Πυρά-Μαυρολιθάρι-Καστριώτισσα. Από Πολύδροσο για Άνω Πολύδροσο-Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Από Πολύδροσο για Επτάλοφο –Χιονοδρομικό Παρνασσού. Στο υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου