Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Απόκριες στην Αμφίκλεια – Κόντρα στους δύσκολους καιρούς. Πανάρχαια έθιμα, παράδοση και κέφι στην αγκαλιά του Παρνασσού

Ακόμη μια χρονιά - κόντρα στους δύσκολους καιρούς - η Αμφίκλεια, στην αγκαλιά του Παρνασσού, τηρεί πιστά τα έθιμά της και προσκαλεί όσους θέλουν να ζησουν τη χαρά της αυθεντικής Αποκριάτικης διάθεσης.
Χέι, από την αρχαιότητα στο σήμερα...
Το γλέντι ξεκινά από το Σάββατο 5 Μαρτίου με το πανάρχαιο Διονυσιακό έθιμο του Χέι, της μεγάλης φωτιάς που γύρω της χορεύουμε και γλεντούμε όλοι, σαν μια μεγάλη παρέα, με άφθονο καλό κρασί, μεζέδες και ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα ...
Ο Σύλλογος Γυναικών Αμφίκλειας φροντίζει κάθε χρόνο να μη λείψει τίποτα από τους επισκέπτες και κυρίως η περιποίηση και σπιτική φιλοξενία...


Κυριακή της Αποκριάς με Γλέντι, Χορό και Κοντοσούβλι –Γίγαντα...(ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΔΕΝ ¨ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ ΔΕΝ ¨ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΡΘΟΥΜΕ)
Το επόμενο πρωί, της Κυριακής 6 Μαρτίου, η στάχτη από τα πουρνάρια που κάηκαν στο Χέι, αποτελούν τη βάση για να στηθεί το ατέλειωτο Κοντοσούβλι των 120 μέτρων δείγμα κι αυτό του ομαδικού πνεύματος αλλά και της μηχανολογικής ευφυίας που διακρίνει τους Δαδιώτες, αφού κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο ρεκόρ με ακόμη μια ξεχωριστή πατέντα, μια τεράστια σούβλα. Περισσότερα από 800 κιλά νόστιμου κρέατος θα σιγοψήνονται για χάρη των επισκεπτών της Αμφίκλειας, κέρασμα μαζί με άφθονο κρασί και χειροποίητες τοπικές πίτες.

Παράλληλα, θαυμάστε τα παιδιά της Αμφίκλειας καθώς θα παρελαύνουν μασκαρεμένα πεζά και σε άρματα, ακούστε παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια από τη χορωδία του Λαογραφικού Συλλόγου Αμφίκλειας και απολαύστε τα χορευτικά τμήματά του, σε αποκριάτικους Ελληνικούς χορούς.

Κι αφού χορτάσετε από εικόνες και γεύσεις, γλεντήστε και χορέψτε με την ψυχή σας, το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική από το συγκρότημα του Πανουργιά Κοπελλιά, με τον Μπακόπουλο στο κλαρίνο.
Το βράδυ κρατήστε τις δυνάμεις σας για το Μπράλο και το Τιθρώνιο που σας περιμένουν σε παραδοσιακό Αποκριάτικο γλέντι.

Καθαροδευτεριάτικη Φασολάδα, Σαρακοστιανά και λαγάνα σε κάθε χωριό...
Την Καθαρή Δευτέρα, όπου κι αν πάτε στην Αμφίκλεια, θα γευτείτε την πατροπαράδοτη Φασολάδα, με τα Σαρακοστιανά και τη λαγάνα: στον Μπράλο, το Παλαιοχώρι, τη Δρυμαία, τους Ξυλικούς, θα σας υποδεχθούν με ρουμελιώτικη φιλόξενη διάθεση, ενώ αν προτιμήσετε τη Κάτω πλατεία της Αμφίκλειας θα έχετε, εκτός από τη νόστιμη φασολάδα, την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το Γαϊτανάκι όπως το χορεύουν τα παιδιά του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Αμφίκλειας.

Εδώ οι Απόκριες έχουν το χρώμα της παράδοσης, έχουν τη ζεστασιά της άδολης φιλοξενίας. Η χαρά είναι αυθεντική, ντυμένη με πανάρχαια έθιμα που αξίζει σε κάθε επισκέπτη να τα απολαύσει, βιώνοντας μια εμπειρία ξεχωριστή αλλά και τόσο οικεία, ώστε να γίνεται φάρμακο στις δυσκολίες των καιρών, βάλσαμο ψυχής για τον καθένα...

2 σχόλια:

  1. Δεν ζητάμε να έχετε περισσότερα μέτρα κοντοσούβλι, να μην σας βάζουμε ξανά στον κόπο για ρεκόρ, απλά πάρτε λίγο περισσότερα πιάτα και ποτήρια.
    Καλά να τα περάσουμε όλοι στο τριήμερο γιατί η φτώχεια θέλει καλοπέραση

    ΑπάντησηΔιαγραφή