Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

«Όχι» στην καταστροφή του Κιθαιρώνα

Ένα βροντερό «όχι» στην καταστροφή του Κιθαιρώνα και του περιβάλλοντος είπαν οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Πλαταιών του Δήμου Θηβαίων, σε ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο πνευματικό κέντρο Καπαρελλίου.
Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή μέχρι σήμερα κατοίκων, συλλόγων, φορέων και αρχών αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής αγώνα προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις για τη διεκπεραίωση των νομικών διαδικασιών.
Εταιρεία εγκατάστασης ανεμογεννητριών, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρων για τον Κιθαιρώνα, όμως η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε προσφύγει ...
στο ΣτΕ το 2008, το οποίο και ακύρωσε την απόφαση και το έργο αρχικά σταμάτησε. Τον Ιανουάριο του 2010, οι κάτοικοι έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η εταιρεία ξεκίνησε πάλι εργασίες καταστρέφοντας έλατα και δασικές εκτάσεις. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία είχε αδειοδοτηθεί από την προηγούμενη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ερήμην της τότε Δημοτικής Αρχής και της Νομαρχίας Βοιωτίας. Γι’ αυτό το λόγο ο Δήμος έχει προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη και αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει οι εργασίες στον Κιθαιρώνα.
Στις 20 Ιανουαρίου το Σταρ μέσα από ένα οδοιπορικό στον Κιθαιρώνα αποτύπωσε το μέγεθος της καταστροφής. Η κάμερα συνέλαβε επ’ αυτοφώρω σκαπτικά μηχανήματα σε δύο διαφορετικά σημεία στη βόρεια πλευρά του βουνού να ανοίγουν νέους δρόμους μέσα στο ελατοδάσος, παρακάμπτοντας τον ήδη υπάρχοντα, παραβλέποντας επίσης την πινακίδα της Περιφέρειας Στερεάς για αναδάσωση του καμένου ελατοδάσους, από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν το καλοκαίρι του 2009 - από άγνωστη ακόμα αιτία – και αποτέφρωσαν χιλιάδες στρέμματα πεύκων και ελάτων στην νότια πλευρά του αλλά και μέρος της βόρειας.
Και δεν είναι μόνο η καταστροφή του φυσικού τοπίου. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών βάζει φρένο και στις προσπάθειες για «πράσινες δράσεις» στην περιοχή και ανάπτυξη, όπως η επαναλειτουργία της πίστας αιωροπτερισμού καθώς θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όσων ασχολούνται με το άθλημα. Έτσι αν το έργο ολοκληρωθεί θα σταματήσουν να έρχονται για εκπαίδευση και προπόνηση στην πλαγιά του βουνού με δραματικές συνέπειες  για την οικονομία των γύρω χωριών.
http://oinoxori.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου