Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Στα χνάρια της ιστορίας μέσα απο τα μονοπάτια του Παρνασσού


Ο Παρνασσός είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας, που εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Έχει μέγιστο ύψος 2.457 μέτρα, (υψηλότερη κορυφή η Λιάκουρα) και είναι ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας.
Τα τοπία που προσφέρει η οροσειρά του Παρνασσού είναι μοναδικά.
Πάνω του μπορεί κανείς να δει έντονη την αντίθεση, της αξιοποίησης ορισμένων σημείων του βουνού και της άγριας, ανέγγιχτης ομορφιάς κάποιων άλλων.
Η θέα που προσφέρει ο Παρνασσός στα δυτικά, προς το Κρισαίο πεδίο, τον Κορινθιακό και την ...οροσειρά της Γκιώνας είναι αξιοθαύμαστη, και δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες διάλεξαν ένα σημείο με τόσο επιβλητική θέα για να φτιάξουν το μεγαλύτερο μαντείο της αρχαιότητας.Επίσης υπάρχουν πολλές ορειβατικές διαδρομές διάσπαρτες σε όλο τον ορεινό όγκο, ενώ την δυτική πλευρά του βουνού διασχίζει το Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών, γνωστό ως Ε4(από το Γιβραλτάρ μέχρι την Κύπρο).





Η διαδρομή μας ξεκίνησε από τα Καλύβια Λιβαδιού Αράχωβας,από την αριστερή πλευρά.Η δεξιά οδηγεί στο χιονοδρομικό.Η περιοχή είναι γεμάτη από πέτρινες μονοκατοικίες με πινακίδες ενοικίασης και πώλησης να κοσμούν τις πόρτες και να προκαλούν τη δυσαρέσκεια.



Λάσπη,χιόνι και ηλιόλουστο πρωινό!Μαγευτικό τοπίο,εντυπωσιακή εικόνα!



Για να κόψει κανείς δρόμο,διασχίζει τα χωράφια και οδηγείται σε ένα ανοιχτό χωμάτινο μονοπάτι,αρκετά μεγάλο και λίγο ανηφορικό με προορισμό την Παλαιοπαναγιά.Εκεί εκτός από μια μικρή Εκκλησία,υπάρχει και μια πηγή με πόσιμο νερό.



Στην πορεία μας συναντήσαμε ένα ποδηλάτη ο οποίος έκανε την πρωινή του υπέρβαση μέσα στο χιόνι,αρκετά κουρασμένος και λασπωμένος!Τρανή απόδειξη ότι τίποτα δε μπορεί να εμποδίσει τη διάθεση για βόλτα ή προπόνηση.



Ο σκύλος αρκετά γυμνασμένος και εξοικειωμένος με τα μονοπάτια και το κλίμα,μας ακολούθησε μέχρι τους Δελφούς!!



Ανηφορίζοντας για Κροκί,πίσω μας διακρίνεται ο Παρνασσός,φοβερά επιβλητικός!



Τη διαδρομή διακόπτουν αυτοκίνητα 4x4 που διασχίζουν την πορεία μας,κάνοντας τις ανάλογες φιγούρες "παλιμπαιδισμού"



Εκεί στη μέση της διαδρομής υπάρχουν και οι ποδηλατικές διαδρομές Χ.Κ.Π προς Πολύδροσο, Επτάλοφο, Δελφούς.



Γενικά μέχρι εκείνο το σημείο,ο δρόμος προσφέρεται για περίπατο από τον οποιοδήποτε,δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό,εκτός από μπότες,λόγω του χιονιού και της λάσπης.



Μεγάλη πέτρινη βρύση, ψηλά στο λιβάδι.Σημείο ξεκούρασης και ανεφοδιασμού με καθαρό νερό του βουνού





Στη συνέχεια ακολουθούμε τις εξής ενδείξεις με τους αντίστοιχους χρωματισμούς:

1.Διεθνές μονοπάτι Ε4/Σήμανση ταμπέλα, Ε4 χρώμα κίτρινο μαύρο
Αργοστίλια - Επτάλοφος (Πάνω Αγόριανη) - Καλάνια - Κρόκι - Δελφοί
2.Σήμανση ταμπέλα, κόκκινο τετράγωνο με άσπρο πλαίσιο
Τιθορέα (Βιλίτσα) - Λιάκουρα - Γεροντόβραχος - Καταφύγιο Δέφνερ - Αρκουδόρεμα-Καλύβια λιβαδιού Αράχωβας - Κορύκειον Ανδρον-Παναγιά - Κρόκι - Δελφοί



Βρισκόμαστε ήδη στο μονοπάτι Ε4.Ξεκινάει κακοτράχαλο,κυρίως με πέτρες και διαδοχικά ζιγκ-ζαγκ,απότομο και χρήζει προσοχή.





Εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς και περιπατητικής εμπειρίας,που δυστυχώς οι φωτογραφίες δε μπορούν να απεικονίσουν το μέγεθος.







Στο τέλος του μονοπατιού,αριστερά βρίσκεται η Κασταλία,η ιερή πηγή των Δελφών και το μαντείο ενώ δεξιά το σπίτι του ποιητή Σικελιανού.



Μονοπάτια των Δελφών αναλυτικά και με βαθμούς δυσκολίας εδώ
http://bulletriddenwithvermin.blogspot.com/2011/02/blog-post_4716.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου