Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ευθυμίου Ν. Σταθοπούλου « Η Φωκίδα της Επανάστασης », Ημίτομος Β’

Χάνι της Γραβιάς
Αποβλέποντας στο σχηματισμό μιας γενικότερης εικόνας για τον τόπο και τις τύχες του στην περίοδο της Επανάστασης, αλλά και στις πριν και μετά από αυτή περιόδους της Ιστορίας, ο Ευθύμιος Ν. Σταθόπουλος είχε ξεκινήσει μια πολύμοχθη και καρποφόρα ερευνητική προσπάθεια στην Εθνική Βιβλιοθήκη και τα ΓΑΚ, ήδη από το 1984. Έτσι εκδόθηκε ο Α’ Ημίτομος της «Φωκίδας της Επανάστασης» (1994) που δεν έτυχε μόνο ευμενέστατης ...
υποδοχής, αλλά  παρακίνησε και παρωθεί στην έρευνα αποτελώντας μια στέρεη βάση και φωτεινή κατευθυντήρια γραμμή, όλων σχεδόν των νεώτερων σχετικών προσπαθειών.
Η ξαφνική επώδυνη και παρατεταμένη, ως τον αδόκητο θάνατό του ασθένεια (2007), δεν επέτρεψε την έκδοση του Β’ Ημίτομου, που βρισκόταν στο στάδιο της αποπεράτωσης. Ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της συζύγου του, κ. Λούλας Τομαρά-Σταθοπούλου και δυο φίλων, με τον δέοντα σεβασμό σε έναν τέτοιο μοναδικό μόχθο, την ανάλογη προσοχή και συνέπεια προς το σχεδιασμό και τις υποθήκες τού συγγραφέα,  κυκλοφορείται αυτές τις ημέρες το βιβλίο «Η Φωκίδα της Επανάστασης», Β’ Ημίτομος του Ευθύμιου Ν. Σταθόπουλου, αείμνηστου συμπατριώτη μας, μεγάλου δωρητή και σημαντικού πνευματικού ανθρώπου.
Έτσι ολοκληρώνεται ένα έργο σταθμός για την Ιστορία και την έρευνα του τόπου μας, κάθε ενδιαφερόμενος διαθέτει μια πλούσια και αληθινή βάση στο δικό του αγώνα και, κυρίως, ένα πρότυπο σοβαρής επιστημονικής ενασχόλησης, αντάξιο της προσφοράς των αγωνιστών προγόνων μας. Με ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνεια το βιβλίο παραδίδεται σήμερα στο κοινό, η διάθεσή του γίνεται από τη σύζυγο τού συγγραφέα, το Σύλλογο Αγιοευθυμιωτών «Ο Άγιος Ευθύμιος» (τηλ.2103250354) και από το Πρακτορείο Εφημερίδων και Περιοδικών ΤΥΠΟΣ του κ. Στάθη Ρίζου στην Άμφισσα. Οι εισπράξεις από την διάθεση του βιβλίου, κατόπιν επιθυμίας της κ. Λούλας Τομαρά-Σταθοπούλου, θα διατεθούν για την ενίσχυση του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών. Ο Β’ Ημίτομος θα παρουσιαστεί σύντομα κι επίσημα σε Άμφισσα και Αθήνα.
http://blog.agiathimia.com/?p=329

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου