Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Κάστανα στιφάδο!


Μιάς και ξεκινήσαμε με τις συνταγές μπορούμε να περάσουμε στην βορεινή πλευρά των βουνών μας και να δούμε την σημερινή συνταγή του Καστελιώτη Κώστα Στοφόρου.
Μην ξεχνάμε οτι έχει γράψει πρόσφατα το βιβλίο  "20 Σεφ 11 μαμάδες κι εγώ "
 και είναι ακόμα σε εξέλιξη ο διαγωνισμός που θα μπορούσατε κι εσείς να συμμετάσχετε.

Κάστανα στιφάδο!
Τα δοκίμασα πρώτη φορά στην Κρήτη την Άνοιξη του 2001. Ήμουνα για γυρίσματα στο χωριό Μηλιά. Μια καταπληκτική προσπάθεια αυθεντικού αγροτουρισμού... Στο εστιατόριο του χωριού μας έκαναν ένα απίστευτο τραπέζι. Όλα μαγειρεμένα στα ξύλα. Ένα φαγητό όμως έκλεψε τις εντυπώσεις: Κάστανα στιφάδο!
Χθες το απογευματάκι, μετά την πρώτη μέρα δουλειάς ήθελα κι εγώ να κάνω κάτι ...
διαφορετικό. Από το χωριό είχα φέρει κάστανα και στην αρχή σκέφτηκα κάτι γλυκό: Κάστανα περιχυμένα με σοκολάτα. Μετά είπα να τα μοιράσω (τα γλυκά δεν είναι το φόρτε μου). Να φτιάξω τα μισά με σοκολάτα και τα άλλα μισά... στιφάδο!
Τα έβαλα να βράσουν και στο μεταξύ βρήκα μερικά κρεμμύδια. Όσα ήταν μικρά τα άφησα ολόκληρα και τα υπόλοιπα τα έκοψα σε μεγάλα κομμάτια. Καθάρισα μερικές μικρές πατάτες και όλα μαζί τα έρριξα σε ελαιόλαδο που έβαλα να κάψει. Τα έσβησα με ένα ποτήρι μισό κρασί- μισό ξύδι.
Έβαλα δυο δαφνόφυλλα, μοσχοκάρυδο, κανέλλα, αλάτι και κόκκινο πιπέρι. Μόλις ήπιαν το κρασί, πρόσθεσα δυο ντομάτες που είχα χτυπήσει στο μπλέντερ και τα άφησα να σιγοβράζουν...
...Μετά άρχισε το μαρτύριο του καθαρίσματος των κάστανων...
Αποφάσισα να τα βάλω όλα στο φαγητό!
Έτσι λοιπόν, όταν οι πατάτες ήταν έτοιμες έρριξα και τα κάσταν και τα άφησα να πάρουν μια βράση. Έκλεισα το μάτι και την κατσαρόλα κι αφήσα το φαγητό να "δέσει" λιγάκι...
Τα δυο μικρά αρνήθηκαν να το δοκιμάσουν, δηλώνοντας "μπλιάξ"!!!!
Οι υπόλοιποι το απολαύσαμε. Μαζί με λίγο κρασάκι, η κούραση της πρώτης μέρας πέταξε μακριά...



ΥΓ Δυστυχώς δεν έβγαλα φωτογραφίες! Εσείς όμως μπορείτε να μαγειρέψετε, να φωτογραφίσετε και να κερδίσετε. Ο διαγωνισμός παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου!
http://stoforos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου