Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 3η συνέλευση του Πανελλαδικού Συντονιστικού κατά των Διοδίων

Το Σάββατο 15 Ιανουαρίου στην Λαμία στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, πραγματοποιήθηκε η 3η πανελλαδική συνδιάσκεψη του συντονιστικού των επιτροπών ενάντια στα διόδια. Σε αυτή συμμετείχαν πλήθος κόσμου που δημιούργησε το αδιαχώρητο στην αίθουσα του Πολιτιστικού κέντρου καθώς και επιτροπές αγώνα ενάντια στα διόδια από ολόκληρη την Ελλάδα. Δελτίο Τύπου

Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν οι κάτωθι επιτροπές αγώνα:...

1. Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων και Φορέων Λαμίας κατά των Διοδίων
2. Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας
3. Επιτροπή Νότιας Πιερίας κατά των Διοδίων
4. Επιτροπή Ακρίβεια STOP Αθήνας
5. Επιτροπή Αγώνα κατά των Διοδίων Αιγινίου
6. Επιτροπή Ακρίβεια-Διόδια STOP Καβάλας
7. Επιτροπή Ακρίβεια STOP Θεσσαλονίκης
8. Επιτροπή Ακρίβεια STOP Πάτρας
9. Πρωτοβουλία Πολιτών Λάρισας Ενάντια στα Διόδια
10. Επιτροπή Κατοίκων κατά των Διοδίων Καρδίτσας
11. Επιτροπή Κατοίκων κατά των Διοδίων Τρικάλων
12. Πρωτοβουλία Πολιτών Γιαννίνων για ελεύθερους χώρους, δρόμους και δημόσια αγαθά
13. Κίνηση Hasta La Victoria Siempre (επιτροπή αλληλεγγύης στο κίνημα των διοδίων)
14. Επιτροπές για μια γέφυρα που ενώνει (Ρίο)
15. Πολίτες Βόλου ενάντια στα Διόδια
16. Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Κατοίκων ΒΑ Αττικής ενάντια στα Διόδια
17. Κίνηση πολιτών Ξάνθης ενάντια στα Διόδια της Εγνατίας
18. Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή Πελοποννήσου ενάντια στα Διόδια
19. Επιτροπή Πολιτών Μώλου Ενάντια στα Διόδια
20. Επιτροπή Πολιτών Τραγάνας Ενάντια στα Διόδια
21. Κάτοικοι Κορινθίας ενάντια στα Διόδια

Συμμετείχαν επίσης οι φορείς:
1. Δήμος Λαμιέων
2. ΙΝΚΑ
3. ΒΙΟΖΩ
4. ΕΜΔΥΔΑΣ Φθιώτιδας
5. Υπεραστικό ΚΤΕΛ Νομού Φθιώτιδας
6. Ένωση Παραπληγικών Νομού Φθιώτιδας
7. Δημοτική Κίνηση Παρέμβαση Πολιτών Λαμίας
8. Δημοτική Κίνηση Δύναμη Αλλαγής για την Λαμία
9. Δημοτική Κίνηση Δελφών Πολίτες στο Προσκήνιο
10. Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς Ελλάδας
11. Ριζοσπαστική Οικολογική Συνεργασία Στερεάς Ελλάδας
12. Ομάδα Πολίτες της Ροδόπης εν δράσει

Ψηφίσματα κατέθεσαν οι φορείς:
1. ΕΒΕ Φθιώτιδας. ΤΕΕ τμήμα κεντρικής Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Λαμίας (κοινό ψήφισμα)
2. ΕΜΔΥΔΑΣ και ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής
3. ΟΕΝΓΕ
4. Δημοτική κίνηση Γαλατσίου Άλλος Δρόμος
5. Επιτροπή Αγώνα κατά των διοδίων Β. Ανατολικής Αττικής (δύο ψηφίσματα)
6. Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή Πελοποννήσου ενάντια στα Διόδια

Μετά την πανελλαδική συνέλευση ορίστηκε ξεκάθαρα ο στόχος του κινήματος. Σαν κίνημα πολιτών ενάντια στα διόδια ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
* Να καταργηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών δρόμων σε ιδιωτικές εταιρίες.
* Να καταργηθούν τα όλα διόδια, ιδιωτικά ή κρατικά
* Να συνεχιστούν όλα τα έργα επέκτασης ή βελτίωσης όλων των εθνικών δικτύων με ευθύνη ενός δημόσιου φορέα με κοινωνικό έλεγχο.
Απορρίπτουμε τις λογικές της κάρτας, του ηλεκτρονικού διοδίου ή της χρήσης παράπλευρων δρόμων.
Στο αγώνα μας αυτό θα συμπορευτούμε και με άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την σημερινή οικονομική κρίση. Προτείνουμε στους αγρότες και επαγγελματίες οδηγούς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και σε κάθε κινητοποίηση να ανοίγουμε τις μπάρες εναλλακτικά από το κλείσιμο των δρόμων. Με αυτό τον τρόπο θα φέρουμε την κοινωνία μαζί μας αντί απέναντί μας.

Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα κάτωθι ανά τομέα:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
* Συστήθηκε 5α μελής γραμματεία του πανελλαδικού συντονιστικού
* Υιοθετήθηκε κοινό διακριτικό σήμα και υπότιτλος για όλες τις επιτροπές αγώνα
* Ορίσθηκε η μορφή της ηλεκτρονικής σελίδας του πανελλαδικού συντονιστικού
* Αποφασίσθηκε η συμμετοχή μας στην ιδρυτική συνάντηση του Παμπελοποννησιακού Συντονιστικού Ενάντια στα Διόδια για να συμβάλλουμε στην προσπάθεια των συναγωνιστών της Πελοποννήσου την Κυριακή 23/1.

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
* Συστήθηκε Νομική Επιτροπή αποτελούμενη από επαγγελματίες δικηγόρους, μέλη των επιτροπών αγώνα. Αρμοδιότητες της επιτροπής είναι η κωδικοποίηση νομικών κειμένων, η νομική αντιπαράθεση σε προσφυγές και η προσφυγή αντισυνταγματικότητας των συμβάσεων.

ΔΡΑΣΕΙΣ
* Αποφασίστηκε ότι η επόμενη πανελλαδική συγκέντρωση του συντονιστικού αγώνα ενάντια στα διόδια θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα στις 13 Μαρτίου 2011 ημέρα Κυριακή.
* Αποφασίστηκε ότι επόμενη κοινή δράση όλων των επιτροπών αγώνα για πανελλαδικό άνοιγμα όλων των σταθμών διοδίων θα πραγματοποιηθεί στις 06 Φεβρουαρίου 2011. Παράλληλα στηρίζουμε τις τοπικές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες των κατά τόπους περιοχών.

Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων

Τα «άκουσε» χοντρά η Τόνια Αντωνίου στη συνάντηση των επιτροπών ενέντια στα διόδια που έγινε στη Λαμία

Στη Λαμία συναντήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου τα μέλη των Επιτροπών Αγώνα Ενάντια στα Διόδια από τη Φθιώτιδα, προκειμένου να οργανώσουν το πλαίσιο δράσεων του κινήματος «Δεν πληρώνω» στο μέλλον. Το «παρών» έδωσαν παράλληλα και μέλη άλλων περιοχών, κυρίως από την Αττική. Για περίπου δύο ώρες τα πράγματα κυλούσαν ήρεμα, μέχρι να ανέβει στο βήμα η βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου
Η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος τόνισε αρχικά ότι αποτελεί αναγκαιότητα η δημιουργία κινημάτων από τα κάτω. «Η Φθιώτιδα και η Πιερία πλήττονται περισσότερο. Είναι ένα θέμα που έχω αναδείξει από το 2007» ανέφερε αρχικά. Τότε πολλά ήταν τα μέλη που θυμήθηκαν ότι η κ. Αντωνίου είχε ψηφίσει ως βουλευτής αντιπολίτευσης τις συμβάσεις, αλλά και το μνημόνιο ως κυβέρνηση. «Το θέμα είναι ότι τα ψηφίσατε, τι μας λέτε τώρα;» φώναξε ένας εκ των παρευρισκομένων.

Η πρώτη αυτή αντίδραση εξαγρίωσε και άλλους στην αίθουσα… «Γιαούρτι θέλετε», «έξω, έξω, δεν σας θέλουμε», «είστε υπάλληλοι των τραπεζών, εμείς δεν πουλιόμαστε», ήταν μερικά απ’ αυτά που άκουσε η κ. Αντωνίου. «Αντιλαμβάνομαι την αγανάκτησή σας. Είμαι εδώ για να ακούσω τις απόψεις σας», συνέχισε η βουλευτής σε κλίμα έντασης για να πει πριν κατέβει από το βήμα «περίμενα το κίνημα να είναι πιο δημοκρατικό».

Το λόγο μετά την κ. Αντωνίου πήρε το μέλος του συντονιστικού επιτροπών αγώνα κατοίκων και φορέων Β. Αττικής, και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ήρθαν εδώ αυτοί που έκαναν παρθενοραφή αφού ψήφισαν μνημόνια και συμβάσεις, αλλά θα μας βρουν απέναντί τους. Έχουν θράσος να μιλάνε για αλληλεγγύη αυτοί που αποτελούν το πολιτικό προσωπικό των εργολάβων. Οι πολιτικοί έγιναν Φιλιππινέζες των εργολάβων για να μας τα παίρνουν. Οι μέρες τους είναι μετρημένες. Τώρα ξεκινά ο αγώνας. Θα γίνουμε τσουνάμι που θα τους ανατρέψει. Πολιτικοί που εκφράζουν τν πολιτική ανικανότητα να παραιτηθούν, να ζητήσουν συγγνώμη που ψήφισαν και μετά να έρθουν εδώ να μιλήσουν! Δεν κάνουμε διάλογο με κυβερνητικούς. Διεκδικούμε στον δρόμο», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Την αγανάκτηση αιτιολόγησε και το μέλος της επιτροπής Τραγάνας, Σταύρος Κολιοφούτης. «Είναι αλήθεια ότι πριν 16 μήνες ξεκινήσαμε μαζί με την κ. Αντωνίου. Δεν ζητήσαμε όμως εκπροσώπηση για παράπλευρους, χιλιομετρική απόσταση και ειδική συζήτηση μόνο για τη Φθιώτιδα. Το εθνικό δίκτυο το πληρώσαμε και είναι δική μας περιουσία. Για άλλα πράγματα ζητήσαμε να μας εκπροσωπήσετε στη βουλή κ. Αντωνίου. Μαζί ξεκινήσαμε και χώρια καταλήξαμε», επισήμανε. Είχε προηγηθεί η ομιλία του Κώστα Φωτάκη από την Αθήνα ο οποίος… «ζέστανε» την ατμόσφαιρα τονίζοντας πως σε λίγο «δεν θα πληρώνουμε ούτε ΔΕΗ, ούτε νερό».

Αλληλεγγύη από αγρότες και αυτοκινητιστές
«Επειδή κάθε χρόνο μας κατηγορούν ότι κλείνουμε το δρόμο, φέτος θα τον ανοίξουμε για κάμποσες μέρες» διεμήνυσε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βόρειας Φθιώτιδας και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, Βάιος Γκανής, εκφράζοντας ταυτόχρονα την συμπαράσταση των αγροτών στο κίνημα μέσω ψηφίσματος που επέδωσε εκ μέρους του Δ.Σ. Παράλληλα κάλεσε τα μέλη να μην φοβούνται για νομικές κυρώσεις, καθώς με αυτό τον τρόπο απειλούν κάθε χρόνο και τους αγρότες.

Το ίδιο τόνισε και ο τ. δήμαρχος Αταλάντης, Γιώργος Σκαμπερδόπουλος. «Δεν θα διωχθεί κανένας, ανοίξτε τις μπάρες» είπε και συνέχισε: «Τίποτα δεν γίνεται τυχαία στην Ελλάδα. Δεν θα έπρεπε να μπουν διόδια γιατί δεν ολοκληρώθηκαν οι δρόμοι. Οι πρατηριούχοι κέρδισαν λόγω αυτού να μην κλείσουν». Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών Φθιώτιδας, κ. Αγγελακόπουλος, χαρακτήρισε «άσχετους» τους πολιτικούς και αποκάλυψε –λόγω του ότι εργάστηκε στο σημείο- πως η εθνική στην έξοδο για Καμένα Βούρλα «έγινε σε δυο βράδια για να περάσει ο Καραμανλής»!

Τα μέλη κάλεσαν τον κόσμο να μην πληρώνουν διόδια και να ανοίγουν τη μπάρα καθώς είναι παράνομη. «Εθνικός και ασφαλής δρόμος χωρίς διόδια» είναι το σύνθημα και σκοπός του κινήματος, όπως κατέστη σαφές, και διεμήνυσαν ότι τα διόδια δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή. Παράλληλα ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει θέμα διάσπασης του κινήματος καθώς αυτοί που δεν γίνονται δεκτοί στο κίνημα του «δεν πληρώνω» είναι «οι ρατσιστές και οι φασίστες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου