Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Άσπρη μέρα περιμένουν τα χιονοδρομικά κέντρα.

Του Στέλιου Βογιατζάκη από το ΕΘΝΟΣ
Το πρόβλημα του… καλού καιρού αντιμετωπίζουν και φέτος τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, καθώς οι μειωμένες χιονοπτώσεις δεν ενθαρρύνουν τους φίλους των χειμερινών σπορ να τα επισκεφθούν.
Λόγω του ζεστού χειμώνα τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα δεν έχουν ανοίξει ή υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να προσβλέπουν σε μια περίοδο που δύσκολα θα διαρκέσει τρεις μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόλις 5 από τα 22 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Αυτό το «καλό» τρίμηνο, ωστόσο, δεν αναμένεται να ...
είναι αρκετό, καθώς υπολογίζεται ότι χρειάζεται μια σεζόν τουλάχιστον τεσσάρων μηνών για να μην καταγραφεί οικονομική ζημιά. Κερασάκι στην τούρτα είναι η οικονομική κρίση, τις συνέπειες της οποίας κανένας δεν μπορεί ακόμα να υπολογίσει.
Στο πρόβλημα αναφέρεται και η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας Oλγα Κοτσίνα. Ως έμπειρη σκιέρ που έχει επισκεφθεί μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού, η κ. Κοτσίνα επισημαίνει ότι «είναι γνωστό ότι ο καιρός στην Ελλάδα δεν βοηθά πάντα, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα. Ακόμα και η βελτίωση του οδικού δικτύου που οδηγεί στα χιονοδρομικά κέντρα είναι ένα καλό βήμα».
Αν και τα χειμερινά σπορ δεν είναι στο DNA των Ελλήνων, μερικές έξυπνες κινήσεις αρκούν για να αναβαθμίσουν τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας και να τα κάνουν ξανά ανταγωνιστικά. Σε ημερίδα που διοργανώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, η πρόεδρος του Συλλόγου επισήμανε ότι τα βασικότερα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η επέκταση των χιονοδρομικών κέντρων με μεγαλύτερες πίστες και η εκπαίδευση του προσωπικού. «Ενα καλό χιονοδρομικό κέντρο πρέπει να έχει πίστες συνολικού μήκους τουλάχιστον 30 χλμ. Το μοναδικό στην Ελλάδα που πλησιάζει σε αυτό το νούμερο είναι ο Παρνασσός», σημειώνει η κ. Κοτσίνα.
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν δράσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού τεσσάρων εποχών και προγραμματισμός τουριστικών πακέτων τα οποία θα διαρκούν λίγες μέρες και θα συνδυάζουν τα χειμερινά σπορ με ξεναγήσεις στα αξιοθέατα της χώρας.«Θα ήταν εξαιρετικό αν υπήρχε ένα τουριστικό πακέτο διάρκειας μίας εβδομάδας με το οποίο ο αγοραστής θα είχε τη δυνατότητα να κάνει σκι και να το συνδυάσει με επισκέψεις στα ιστορικά μνημεία μίας περιοχής. Ο τουρισμός στην Ελλάδα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα καλοκαίρι στη Μύκονο και τη Σαντορίνη» σημειώνει η κ. Κοτσίνα.
Η πρόεδρος του Συλλόγου προτείνει και την εκμετάλλευση των χιονοδρομικών κέντρων ακόμα και την περίοδο που δεν χιονίζει. «Μπορούμε να επενδύσουμε σε τουρισμό τεσσάρων εποχών. Στο εξωτερικό, οι πίστες χρησιμοποιούνται το καλοκαίρι για μάουντεν μπάικ και για πεζοπορίες. Είναι μια καλή ιδέα που μπορούμε να εφαρμόσουμε και εδώ».
Εντονότερο το φαινόμενο τα δύο τελευταία χρόνια
Οι νοτιάδες περιορίζουν τις χιονοπτώσεις
Ο ζεστός καιρός είναι ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός των χιονοδρομικών κέντρων της Ελλάδας. Οι χιονοπτώσεις έχουν περιοριστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, κάτι που έχει ως συνέπεια τον περιορισμό της σεζόν στην περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι και τα τέλη Μαρτίου.
Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς επισημαίνει ότι αυτό το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο τα τελευταία δύο χρόνια και συνεχίζεται και φέτος.
«Εχουμε παρατηρήσει μέχρι στιγμής ότι υπάρχει μια κυκλοφορία με βαρομετρικά χαμηλά από την Κεντρική Μεσόγειο. Αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά θα μπορούσαν να φέρουν πολλά χιόνια αρκεί να είχε προηγηθεί μια ψυχρή εισβολή στον ελληνικό χώρο. Προς το παρόν, όμως, τροφοδοτούν τον ελληνικό χώρο με νοτιάδες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην πέφτουν σημαντικά οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα», επισημαίνει.
Ψυχρές μάζες
Επιπλέον, ο σιβηρικός αντικυκλώνας, δηλαδή το βαρομετρικό υψηλό που μεταφέρει ψυχρές μάζες από τη Ρωσία έχει περιοριστεί σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη και επηρεάζει χώρες που βρίσκονται βορειότερα από την Ελλάδα.
«Αυτή η αντίθεση των αερίων μαζών γινόταν κάποτε συχνά στην περιοχή μας και τώρα βλέπουμε να γίνεται βορειότερα. Δεν μπορεί κανείς να πει κανείς με ακρίβεια πόσο θα διαρκέσει αυτή η αλλαγή η οποία είναι πολύ πιθανό να είναι παροδική.
Οι μακροπρόθεσμες μετεωρολογικές προγνώσεις είναι γνωστό ότι δεν είναι απόλυτα ακριβείς αλλά δεν αποκλείεται να δούμε κάποιες μέρες στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου κατά τις οποίες θα χιονίσει αρκετά» καταλήγει ο κ. Κολυδάς.
Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού
«Τα χειμερινά σπορ πρέπει να περάσουν στο DNA του Ελληνα»
Τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να εκσυγχρονιστούν τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα και να προσελκύσουν όσο το συνατόν περισσότερους επισκέπτες, επισημαίνει η υποδιευθύντρια του κέντρου Παρνασσού, Σοφία Σιορόκου.
Η κ. Σιορόκου αντιλαμβάνεται τα προβλήματα, σημειώνει ωστόσο ότι πολλά πράγματα πρέπει να πάνε ρολόι ώστε τα χιονοδρομικά να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
«Οταν δεν πέφτει χιόνι, δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Η τεχνητή χιόνωση θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση, αλλά προϋποθέτει μια βάση χιονιού που τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει. Ακόμα και αν υπήρχε όμως, το τεχνητό χιόνι θα έλιωνε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Εμείς κάνουμε από την πλευρά μας ό,τι είναι δυνατό για να διαχειριστούμε σωστά τα αποθέματα χιονιού που έχουμε».
Το θέμα της ανανέωσης των αναβατήρων, της βασικότερης υποδομής των χιονοδρομικών κέντρων, σκοντάφτει συχνά στην έλλειψη κονδυλίων.
Αυτή η παράμετρος διαφέρει από χιονοδρομικό σε χιονοδρομικό, αλλά είναι μια πραγματικότητα που οι περισσότεροι καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Αναβάθμιση
«Για τον Παρνασσό έχει βρεθεί ο τρόπος αναβάθμισης των αναβατήρων.
Αυτό όμως δεν μπορούν να το κάνουν εύκολα όλα τα χιονοδρομικά κέντρα. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους και το καταστατικό επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα κάποια να είναι πιο ευέλικτα».
Η κ. Σιορόκου επισημαίνει πάντως ότι είναι ουτοπικό να θεωρήσει κάποιος ότι τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα μπορούν να λειτουργήσουν στο ίδιο επίπεδο με τα αντίστοιχα των Αλπεων.
«Οι άνθρωποι εκεί και ουσιαστικά γεννιούνται κάνοντας σκι. Κάποια πράγματα είναι θέματα παιδείας» τονίζει και συμπληρώνει: «Τα χειμερινά σπορ θα πρέπει να περάσουν στο DNA του Έλληνα, κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει όταν η σεζόν δεν ξεπερνά τις 50 μέρες τον χρόνο».
Η γνώμη των Ελλήνων χιονοδρόμων
«Δεν μπορεί το Μπάνσκο της Βουλγαρίας να κερδίσει τους απαιτητικούς σκιέρ»
Τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας επιχειρεί να ανταγωνιστεί εδώ και λίγα χρόνια το Μπάνσκο της Βουλγαρίας.
Οι σύγχρονες υποδομές του αλλά και το γεγονός ότι η Βουλγαρία είναι πιο φθηνή χώρα από την Ελλάδα το έχουν κάνει ελκυστικό προορισμό για πολλούς συμπατριώτες μας.
«Οι Βούλγαροι ονειρεύονται να διοργανώσουν κάποτε χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και κάνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Προσέλαβαν, μάλιστα, μια εταιρεία εξειδικευμένη στον σχεδιασμό αναβατήρων για να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.
Πρόκειται για μια μοντέρνα υποδομή που αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας» λέει η κ. Κοτσίνα.
Αν και το Μπάνσκο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, για την κ. Κοτσίνα δεν αποτελεί ένα χιονοδρομικό κέντρο που μπορεί να κερδίσει τους απαιτητικούς σκιέρ.
Προσελκύει περισσότερο τους «ερασιτέχνες» και όσους πάνε από περιέργεια για να δουν περί τίνος πρόκειται.
«Απογοητεύτηκα όταν πήγα. Εχουν πολλούς και σύγχρονους αναβατήρες, αλλά αυτό προκαλεί συμφόρηση στις πίστες.
Εκτός από το ότι δεν μπορεί κάποιος εύκολα να κάνει σκι με τόσο κόσμο προκαλούνται και πολλά ατυχήματα».

2 σχόλια:

  1. Σε παλαιοτερη αναρτηση ειχα σχολιασει οτι το βουνο εκδικειται !!!
    Και βγηκα αληθινος!!!!
    Τον Παρνασσο τον "εκμεταλλευτηκαμε" για να εχουμε κερδος.
    Δεν τον προσεξαμε οσο επρεπε, τα κελλαρια τα μετατρεψαμε σε σεληνιακο τοπιο ,εχει δει κανεις πως ειναι οταν δεν εχει χιονι ?
    Τωρα ειναι η σειρα του βουνου.
    ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ !!!

    Τοτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα είναι οτι η υπερεκμετάλευση είναι παντού και όχι μόνο στα κελάρια, να δούμε τι θα μας μείνει στο τέλος με αυτήν την ληστρική διάθεση προς την φύση και τον συνάνθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή