Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων για την απεργία πείνας των 250 οικονομικών μεταναστών

Απεργία πείνας μεταναστών:
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ
Σοβαρά ερωτήματα δημιουργεί ο θόρυβος για τη χρήση της Νομικής ως χώρου για την απεργία πείνας των 250 οικονομικών μεταναστών, θόρυβος που τελικά συσκοτίζει τα πραγματικά ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι η μικροκομματική εκμετάλλευση από όλες τις πλευρές δεν πρέπει να εμποδίσει τη νηφάλια προσέγγιση και την αναζήτηση λύσεων που θα προωθούν την κοινωνική συνοχή και θα συμφιλιώνουν τα συμφέροντα μεταναστών και Ελλήνων.

Για το θέμα, όμως, της Νομικής έχουμε να παρατηρήσουμε ότι:...

·         Δεν έχουν διαψευστεί οι πληροφορίες ότι οι απεργοί πείνας βρίσκονται στο χώρο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών της σχολής. Στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε να κάνουμε με παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου ούτε με κατάληψη από εξωπανεπιστημιακούς, αλλά με απλή διαφωνία ανάμεσα στους φοιτητές και τον κοσμήτορα, στην οποία κανένας πρωθυπουργός και κανένα πολιτικό κόμμα δε δικαιούται να παρεμβαίνει.   
·         Η διαμαρτυρία είναι απολύτως μη βίαιη, δεν έχουν γίνει ζημιές, ενώ οι απεργοί πείνας και οι υποστηρικτές τους σέβονται το χώρο. Βλάπτουν αποκλειστικά και μόνο τον εαυτό τους με απεργία πείνας που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους με εύλογα αιτήματα για τα οποία δεν γίνεται συζήτηση.
·         Η απεργία πείνας σέβεται απόλυτα την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία του πανεπιστημίου, καθώς ο χώρος δεν χρησιμοποιείται αυτή την περίοδο από τη σχολή και είναι τελείως ξεχωριστός από το νέο κτίριο όπου γίνεται η λειτουργία της Νομικής Σχολής.
·         Η επιλογή τους για χώρο ασύλου είναι δικαιολογημένη, καθώς πρόκειται για εργαζομένους χωρίς (ή χωρίς πια) άδεια παραμονής, που σε οποιονδήποτε άλλο χώρο κινδυνεύουν να συλληφθούν και να απελαθούν, αν δεν έχουν λάβει ρητές εγγυήσεις.
·         Η συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο γίνεται με όρους λαϊκισμού, από πολιτικούς που παραγνωρίζουν ότι η δική τους βουλευτική ασυλία έχει απαξιωθεί ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν άλλωστε και οι μνήμες από τη διακυβέρνηση του κόμματος του κ. Σαμαρά την περίοδο 1976-1979, όταν οι υπαίθριες πολιτικές συγκεντρώσεις απαγορεύονταν πλήρως και οι χώροι με πανεπιστημιακό άσυλο αποτελούσαν το μόνο καταφύγιό τους.    
Στην πλάτη των μεταναστών παίζονται δυστυχώς κατά κύριο λόγο μικροκομματικά επικοινωνιακά παιχνίδια από όλα σχεδόν τα κόμματα, τόσο αυτά που υποστηρίζουν την απεργία πείνας, όσο και εκείνα που προσπαθούν να ξεσηκώσουν την κοινή γνώμη εναντίον της. Παρότι η παρουσία τους στη Νομική δεν επηρεάζει τη λειτουργία της σχολής, νομίζουμε μπορούν να μετακινηθούν αν συμφωνήσουν οι ίδιοι και τους δοθούν επαρκείς εγγυήσεις.
Ως κοινωνία πρέπει όμως να τοποθετηθούμε κυρίως για την «ταμπακιέρα»: την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής, θύματα της οποίας είναι οι άνθρωποι που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να ακουστούν. Η διαμαρτυρία τους φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που ζουν στη χώρα μας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνθρωποι διωγμένοι από φτώχεια, ανεργία, πολέμους και δικτατορίες, ήδη και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, εγκαταλείπουν τη χώρα τους αναζητώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρωπιστικές αξίες, απαραίτητη αφετηρία κάθε μεταναστευτικής πολιτικής. Η ελληνική κυβέρνηση ας ακούσει τα αιτήματα τους και ας αναλάβει τις υποχρεώσεις της για ομαλή ένταξη  των μεταναστών στην κοινωνία και για σεβασμό των δικαιωμάτων όλων, πριν υπάρξει κίνδυνος για την ζωή και την υγεία τους.


Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων επισκέφθηκε χθες το βράδυ τους πενήντα μετανάστες απεργούς πείνας που φιλοξενούνται στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και συζήτησε μαζί τους, μεταφέροντας το ενδιαφέρον των Οικολόγων Πράσινων και τη στήριξή τους στους αγώνες για κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου, που δήλωσε: «Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης, χρειάζεται να ακούσει με προσοχή και να στηρίξει τους πενήντα απεργούς πείνας που φιλοξενούνται στο Εργατικό Κέντρο της πόλης μας. Πέρα από την αλληλεγγύη μας, οι Οικολόγοι Πράσινοι αισθανόμαστε τη μη βίαιη αλλά αποφασιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, ως έμπνευση και για τις δικές μας μάχες, που διαπνέονται από ανάλογες αξίες μη βίας. Θα αγωνιστούμε ώστε ο αγώνας τους να έχει θετική  έκβαση, πριν κινδυνεύσει σοβαρά η ζωή τους».
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Μυλωνάς         6972 530290
                                                   Ελεάννα Ιωαννίδου    6932 705289

1 σχόλιο:

  1. Κοίτα κάτι πράγματα: Τελικά η ανακοίνωση των ΟΠ ήταν πιο νηφάλια από τις αντίστοιχες των 'προοδευτικών' ΚΚΕ-ΣΥΝ-ΔΑ κι έθεσε το θέμα στη σωστή του βάση χωρίς υστερίες, παλινδρομήσεις και μικροκομματισμούς.
    Μπροστά σε μια συγκεκριμένη κρίση η κοινοβουλευτική 'αριστερά' μας απέδειξε για άλλη μια φορά τα συντηρητικά της αντανακλαστικά και τη θολούρα των πολιτικών της θέσεων........

    ΑπάντησηΔιαγραφή