Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Εθνικό Τυπογραφείο μάθετε αυτά που δεν δημοσιεύουν οι Δήμοι στην Φωκίδα

Εθνικό Τυπογραφείο: έγκυρη αλλά ταλαίπωρη ενημέρωση

Το Εθνικό Τυπογραφείο είναι γνωστό πως είναι τεχνική παραγωγική μονάδα γραφικών τεχνών και η γενική του αρμοδιότητα συνίσταται στην έκδοση και κυκλοφορία της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως καθώς και στην κάλυψη των εκτυπωτικών αναγκών των Δημοσίων Υπηρεσιών. Εκδίδει και κυκλοφορεί τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα που αφορούν νόμους, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, προσλήψεις, μετατάξεις, διακηρύξεις διαγωνισμών... προμηθειών, έργων κλπ της κεντρικής κυβέρνησης, περιφερειών, νομαρχιών, δήμων και λοιπών φορέων του δημόσιου τομέα σε τεύχη. Και όχι μόνο. Υπάρχει και τεύχος ανωνύμων εταιριών, ΕΠΕ, ειδικού δικαστηρίου, ασεπ και άλλα.
Το site του ΕΤ είναι σε γενικές γραμμές αρκετά καλό, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Πρέπει να είσαι συνδρομητής για να μπορέσεις να έχεις πρόσβαση σε ορισμένα τεύχη και να τα κατεβάσεις σε pdf. Αυτό βέβαια είναι απαράδεκτο, από τη στιγμή που δεν κοστίζει τίποτα η δημοσίευση και σχεδόν όλοι έχουν πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο. Είναι ζήτημα δημοκρατίας βασικά. Ο GAP όταν ανέλαβε και πριν μας αποκαλύψει το πραγματικό του πρόσωπο, είχε πει πως θα αλλάξει αυτό το καθεστώς. Ακόμα το περιμένουμε.

Προς το παρών πάντως υπάρχει η δυνατότητα της αναζήτησης των τευχών ΦΕΚ στο url: http://www.et.gr/search_publication, που σου δίνει τη δυνατότητα, θέτοντας κριτήρια και με λέξεις κλειδιά, να ψάξεις αυτό που ζητάς, σε όσα τεύχη είναι ψηφιοποιημένα, μέχρι το 1976 τουλάχιστον. Τα αποτελέσματα είναι σε μορφή svg. Δεν είναι εύκολα διαχειρίσημα αρχεία, αλλά τουλάχιστον βλέπεις την πληροφορία που ζητάς. Ένα παράδειγμα αναζήτησης φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.


Είναι μια αναζήτηση στο τεύχος Δημοσίων Διακηρύξεων και Συμβάσεων (ΔΔΣ) για ημερομηνίες ΦΕΚ από 1 έως 15 Μαΐου 2010 και με λέξη κλειδί «Φωκίδα» με τρία τελικά αποτελέσματα. Το ενδιαφέρον με αυτό το παράδειγμα είναι πως έβγαλε 2 διαγωνισμούς που τρέχουν. Έναν από το Δήμο Ιτέας για προμήθεια μηχανήματος καθαρισμού ακτών, προϋπολογισμού 61.000 ευρώ για τις 8 Ιουνίου (ΦΕΚ Δ.Δ.Σ. 160/2010). Έναν για το Δήμο Γαλαξιδίου για ανάπλαση δημοτικών χώρων στα Πεντεόρια, προϋπολογισμού 70.500 ευρώ για τη 1 Ιούνη (ΦΕΚ Δ.Δ.Σ. 166/2010).


Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι αράδες, στις ιστοσελίδες των παραπάνω δήμων μας δεν είχανε αναρτηθεί αυτές οι προσκλήσεις. Δηλαδή, παπάρια ενημέρωση στους δημότες. Γι’ αυτό δεν είναι άσχημο να ρίχνουμε καμιά ματιά, που και που στο ΕΤ. Κάτι ενδιαφέρον μπορεί να βρούμε.

Από Το Μαντρί

1 σχόλιο: