Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Το χρέος της Ελλάδας και ...το χρέος μας

Σύμφωνα με στοιχεία του Δ.Ν.Τ. το χρέος της Ελλάδας (δημόσιο και ιδιωτικό) είναι στο 179% του Α.Ε.Π.
Ας δούμε λίγο τα χρέη (δημόσια και ιδιωτικά) των άλλων χωρών:
Ιαπωνία: 197,2% του Α.Ε.Π.
Ολλανδία: 234%
Ιρλανδία: 222%
Βέλγιο: 219%
Ισπανία: 207%
Πορτογαλία: 197%
Ιταλία: 194%
Ιταλία: 194%...
Μέσος όρος για Ε.Ε.: 175% του ευρωπαϊκού Α.Ε.Π.

Μόνο από τις offshore εταιρίες χάνονται κάθε χρόνο 6 δις έσοδα για το κράτος (Νέα, 11/05/2009). Χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός οικονομικών Γ. Αγαπητός αναφέρει στην Ελευθεροτυπία της 20/02: «…τα μη εισπραττόμενα φορολογικά έξοδα υπερβαίνουν το 40% των εισπραττόμενων». Σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α. το 25% της παραγωγής στην Ελλάδα διακινείται χωρίς παραστατικά με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει τόσα λεφτά, ώστε αν τα έπαιρνε «…θα επέτρεπαν ακόμη και το μηδενισμό του δημόσιου χρέους μέσα σε λίγα χρόνια»(Ελευθεροτυπία, 20/02)
«Το Ελληνικό δημόσιο είναι διογκωμένο»
Σύμφωνα με στοιχεία του I.L.O. (International Labour Organization) στην Ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν το 22,3% των εργαζομένων την ίδια στιγμή που στην Γαλλία είναι το 30%, στην Σουηδία 34%, Ολλανδία 27%, Αγγλία 20%, Γερμανία 14%.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνουν τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην λίστα των χωρών της Ε.Ε. η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσον!
Η διόγκωση λοιπόν του δημοσίου είναι πέρα για πέρα πλαστή.
«Οι Έλληνες δεν δουλεύουν»
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat οι Έλληνες εργαζόμενοι εργάζονται κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα έναντι 40,3 ωρών που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. Αν λοιπόν ψάχνουμε για «τεμπέληδες» καλύτερα να πάμε πιο βόρεια όπου οι Σουηδοί (38,1), Δανοί (38) Φιλανδοί (37,8) κλπ. φαίνεται να τεμπελιάζουν πολύ για τα δεδομένα του Πρετεντέρη.
...Oι τράπεζες όχι μόνο κερδοσκοπούν με το χρέος του δημοσίου μέσα από την γνωστή κομπίνα με την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), αλλά προτρέπουν εδώ και χρόνια τους «σημαντικούς» πελάτες τους να βγάλουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό σε αφορολόγητους off shore παραδείσους που ιδρύουν οι…ΙΔΙΕΣ!!!! (Ελευθεροτυπία 3/05/2002)
Σήμερα δεν γίνεται απλά μια τεράστια αναδιανομή πλούτου από τους φτωχότερους προς τους πλουσιότερους, αλλά και τίθενται οι βάσεις για την διαιώνιση της ουσιαστικής εξαθλίωσης τόσο για την δική μας όσο και για τις επόμενες γενεές.
Η ελπίδα έχει νόημα όταν έχει μια βάση. Δεν έχουμε δικαίωμα να καταστρέφουμε την βάση κρατώντας μια μάταιη ελπίδα.
Δεν μας ζητούν να δουλέψουμε περισσότερο.
Δεν μας ζητούν να μαζέψουμε τα έξοδά μας
Δεν μας ζητούν να κάνουμε κάποιες θυσίες για το κοινό καλό
Δεν μας ζητούν να στερηθούμε για τα παιδιά μας
Ζητούν τις ζωές μας και τις ζωές των γενιών που έρχονται.
Όσοι θεωρούν τα παραπάνω μεγάλα λόγια ή λαϊκίστικες ρητορείες θα δουν και στην πράξη ότι κάποια παραμύθια έχουν άσχημο τέλος.
Μόνο που στην πραγματική ζωή ευθυνόμαστε κι εμείς γι αυτό.
Από giorgossarris.blogspot.com

3 σχόλια:

  1. Περι των δημοσιων υπαλληλων θα πρεπει να κριθει οχι το ποσες ωρες δουλευουν, αλλα η αποδοτικοτητα τους.

    Εκει σιγουρα ειμαστε τελευταιοι. Κυκλοφορω στην Αμφισσα στο κεντρο λογω δουλειας και συνεχεια βλεπω δημοσιους υπαλληλους για καφε, για ψωνια, για βολτα.

    Ξηλωστε την μονιμοτητα!

    Θεσπιστε οριστικη απολυση αν καποιος δημοσιος υπαλληλος παρανομησει και να ειναι αδυνατο να ξαναπροσληφθει στο δημοσιο για την υπολοιπη ζωη του.

    Ολοι αυτοι οι αχρηστοι να αναγκαστουν να πανε στον ιδιωτικο τομεα, να σφιξουν λιγο οι πισινοι τους.

    Και στο δημοσιο να μεινουν οι χρησιμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν εχεις και αδικο....
    Μονο,για την καταντια του δημοσιου φταιει ακριβως αυτο το συστημα,και οχι τοσο πολυ οι ιδιοι οι υπαλληλοι,βεβαια αυτοι βρηκαν προσφορο εδαφος και επαναπαυονται και καλυπτονται απο την μονιμοτητα,βεβαιως θα εξαιρεσω ενα 20% που πραγματι εργαζεται και εξυπηρετει το κοινο.
    Υ.Γ
    Και μην ξεχναμε οτι στους Δ.Υπαλληλους η θεση εξηρτατο απο τις διαθεσεις πολιτευτων και τοπικων κομματαρχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι θέμα Δημοσίων υπαλλήλων, είναι θέμα ποιος θα πληρώσει την ζημιά των τραπεζών και σε αυτό η απάντηση που δίνουν είναι ότι πρέπει να πληρώσουμε όλοι εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή