Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ο Καλλικράτης «βλάπτει» το Ελληνικό σχολείο

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τις επιπτώσεις του Σχεδίου Καλλικράτης στη δημόσια εκπαίδευση και ομιλητή το γνωστό εκπαιδευτικό- ερευνητή Χ. Κάτσικα ,διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών, το απόγευμα της Τετάρτης ,στη Λιβαδειά.
Σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα ,ο Καλλικράτης ,θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για τα σχολεία εάν αυτά περάσουν στους δήμους.Αφενός γιατί θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι οι δήμοι τη χρηματοδότηση τους, αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη, ή να αναζητήσουν χορηγίες, και αφετέρου γιατί οι δήμοι θα καθορίζουν τα ... προγράμματα σπουδών ανάλογα με το τι θέλουν οι επιχειρήσεις-χορηγοί.
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που εδώ και χρόνια έχουν περάσει στους δήμους ,αλλά μέρος του κόστους λειτουργίας τους μετακυλίεται στις οικογένειες που έχουν τα παιδιά τους στους σταθμούς ,με τη μορφή τροφείων.
Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα είναι η μείωση των δημοσίων δαπανών, εις βάρος όμως της ποιότητας της εκπαίδευσης , αφού θα δημιουργηθούν σχολεία δύο ταχυτήτων. Τα σχολεία που θα ανήκουν στους πλούσιους δήμους και θα έχουν καλύτερη χρηματοδότηση και αυτά που θα ανήκουν στους φτωχούς δήμους αδυνατώντας να τα στηρίξουν. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα χώρες όπως η ΗΠΑ, όπου εφαρμόζεται το συγκεκριμένο σύστημα και τα σχολεία των φτωχών και υποβαθμισμένων περιοχών έχουν μετατραπεί σε γκέτο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ν/σ που προωθεί η κυβέρνηση για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών ,βάσει του οποίου θα διορίζονται λιγότεροι και θα αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα στους 30 και όχι στους 25, όπως ισχύει σήμερα.
Ο κ. Κάτσικας τάχθηκε επίσης κατά των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε άλλες υπηρεσίες με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.
Οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ 24ωρη απεργία για τις 8 Μαρτίου έχει ήδη προκηρύξει και η ΟΛΜΕ.
Πηγή: Σείριος FM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου