Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Λιβαδειάς.

Κάθε φορά που κατέβαινα στη Λιβαδειά και έβλεπα αυτή την πληγή ψηλά στο βουνό πάνω από τους Τσουκαλάδες, αναρωτιόμουν τι μπορεί να είναι αυτή η άσπρη επιφάνεια σε τόση μεγάλη έκταση. Και κάθε φορά το ξέχναγα. Έτσι κάποια στιγμή που είχα χρόνο, ανέβηκα από περιέργεια μέχρι εκεί να δω από κοντά αυτή την ασχήμια.

Πρόκειται για τον ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς, και αυτό το άσπρο που φαίνεται είναι μια μεμβράνη που έχει στρωθεί για να στεγανοποιήσει τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Ως μη σχετικός με το αντικείμενο βρέθηκα να ψάχνω στο ... internet για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ. Και βρήκα κάποια πράγματα για τον ΧΥΤΑ της Πάτρας. Σύμφωνα με αυτά:

Διαμορφώνεται σε μορφή λεκάνης ένας χώρος που έχει το κατάλληλο υπέδαφος ώστε να μην υπάρχει αξιόλογη υπόγεια υδροφορία.

Για περισσότερη προστασία, ο χώρος καλύπτεται με μία στεγανωτική στρώση από άργιλο συμπυκνωμένου πάχους 30 εκ. πάνω στον οποίο θα τοποθετηθεί συνθετική στεγανωτική μεμβράνη από υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο πάχους 2 χιλιοστών στα πρανή και στα χαντάκια απορροής.

Ενώνονται οι μεμβράνες με θερμοκόλληση και προστίθεται για προστασία μία στρώση αποστραγγιστικό ύφασμα πολυπροπυλενίου. Στη συνέχεια γίνεται η εγκατάσταση δικτύων συλλογής των στραγγισμάτων από διάτρητους πλαστικούς αγωγούς σε σχήμα ψαροκόκκαλου. Το δίκτυο αυτό μεταφέρει τα στραγγίδια στα σημεία τελικής συγκέντρωσης που αποτελούνται από φρεάτια και δεξαμενές συλλογής και υπερχείλισης. Τα στραγγίδια αντλούνται και ξανακυκλοφορούν στη μάζα των απορριμμάτων για να επιταχυνθεί η βιοαποικοδόμηση.

Πριν αρχίσει η λειτουργία η μεμβράνη καλύπτεται από προστατευτική- αποστραγγιστική στρώση εδάφους, πάχους 40 εκ. Ο ΧΥΤΑ είναι τώρα έτοιμος για να δεχτεί τα απορρίμματα.

Τα παραπάνω αφορούν τον ΧΥΤΑ της Πάτρας και ικανοποίησαν την περιέργειά μου για το τι είναι αυτή η λευκή επιφάνεια. Δεν έδωσαν όμως απαντήσεις στους προβληματισμούς που συνοδεύουν αυτό το θέαμα. Τι είδους μελέτη είναι αυτή που υποδεικνύει ως κατάλληλο χώρο την περιοχή πάνω από τους Τσουκαλάδες τόσο κοντά στο χωριό; Τι θα συμβεί με τον υδροφόρο ορίζοντα του χωριού σε περίπτωση μη στεγανοποίησης του χώρου; Δεν ξέρω σε ποια φάση βρίσκεται ο ΧΥΤΑ αλλά όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία, στεγανοποίηση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Εκεί που δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι ότι η επιλογή του χώρου από αισθητικής άποψης είναι εντελώς λάθος. Βρίσκεται αμφιθεατρικά απέναντι από τον εθνικό δρόμο Λιβαδειάς-Δελφών σε κοινή θέα χιλιάδων τουριστών που μετακινούνται όλες τις εποχές του έτους. Και να θέλεις, είναι αδύνατον να μην παρατηρήσεις αυτή την πληγή πάνω στο βουνό. Η παράμετρος αυτή δεν μέτρησε καθόλου στην επιλογή του χώρου;
Από arahova.wordpress.com

1 σχόλιο:

  1. na 'sai kala, molis mou lythike kai mena auti i aporia! ma den mporousan na to ftiaksoun kapou allou, fenetai poly asxima otan pernas gia na pas livadeia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή