Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Σε περίπτωση σεισμού αυξημένη επικινδυνότητα ζημιών στην Φωκίδα εκτιμά μελέτη του ΤΕΕ

Μέσω των δήμων η αντισεισμική θωράκιση κτιρίων

Τη σεισμική ταυτότητα (βαθμός επικινδυνότητας) δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων των περιοχών τους θα μπορούν να διαπιστώσουν σε λίγες ημέρες οι πολίτες των δήμων όλης της χώρας, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ η aftodioikisi.gr. Συγκεκριμένα:

Η σχετική ηλεκτρονική καταγραφή που έγινε από το ΤΕΕ σε 4.2 εκ. κτίρια με βάση την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2004 μέσω του Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής Προστασίας των Κατασκευών πρόκειται να σταλεί στους 1035 ... δήμους όλης της χώρας.

Στόχος, να γίνει η απαραίτητη αντισεισμική θωράκιση τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά (μέσω της κοινοποίησης στους ιδιοκτήτες τους) κτίρια, καθώς η βάση δεδομένων περιέχει μεταξύ άλλων χάρτες, μέτρηση βαθμού επικινδυνότητας ανά γειτονιά και ανά κτίριο αλλά και χαρτογράφηση ρεμάτων.

Η αντισεισμική εικόνα των κτιρίων

- 8 στα 10 κτίρια πρέπει να ενισχυθούν προσεισμικά
- από τα 4.000.000 κτίρια που καταγράφηκαν, το 75% χρειάζεται προσεισμική ενίσχυση και αυτό γιατί έχουν χτιστεί πριν από το 1985, με τον παλαιό αντισεισμικό κανονισμό, και δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές
- το 35% των οικοδομών αξιολογούνται ως πολύ τρωτά λόγω του ότι είναι κατασκευασμένα με πλίνθους και λίθους
- το 50% έχει κατασκευαστεί με οπλισμένο σκυρόδερμα.
- τα κτίρια με πιλοτή αγγίζουν το 3% του συνόλου (περίπου 120.000), θεωρείται ότι η σεισμική τρωτότητά τους είναι 20-25% μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα κτίρια.
- το κόστος παρέμβασης ανά κτίριο ξεκινά από 5% και μπορεί να φτάσει στο 50% της αξίας του ακινήτου.

Η γεωγραφική εικόνα της αντισεισμικότητα των κτιρίων

- η Αττική και η Θεσσαλονίκη θεωρούνται με βάση τη μελέτη του ΤΕΕ ότι είναι από τους πιο ανθεκτικούς νομούς της χώρας καθώς έχουν κτήρια με τη μεγαλύτερη αντισεισμική θωράκιση. Ακολουθούν η Κορινθία, η Δράμα, τα Δωδεκάνησα, ο Πειραιάς, η Βοιωτία, η Ημαθία, η Ξάνθη, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.
- Υψηλή επικινδυνότητα για την πρόκληση ζημιών σε κτήρια είναι η Ευρυτανία, το Αγιο Ορος, η Σάμος, η Φωκίδα, και ακολουθούν οι Κυκλάδες, η Αρκαδία, η Λευκάδα και η Λακωνία.
Από eviaportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου