Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Μαγειρεύοντας Καστελλιώτικα, Χριστουγεννιάτικες συνταγές

Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, είναι στο χωριό μας ο μπακλαβάς. Η κυρία Παναγιώτα Πέτρου μας δίνει τη συνταγή και τα μυστικά για να κάνουμε τις μέρες των γιορτών πιο γλυκές:

Μπακλαβάς

Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας
½ κιλό βούτυρο
Μερικά ξεφλουδισμένα αμύγδαλα (ένα για κάθε κομμάτι)

Για τη γέμιση...
1 κιλό καρύδια
½ ποτήρι κρασιού ζάχαρη
Τρίμα από τέσσερις φρυγανιές
Κανέλλα
Γαρύφαλλο
Μοσχοκάρυδο

Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι
2 βανίλιες
½ λεμόνι
1 πορτοκάλι
2-3 γαρύφαλλα

Εκτέλεση
Στρώνουμε σε μεσαίο ταψί 2 φύλλα και μετά βάζουμε την πρώτη στρώση από τη γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι έχουμε λιώσει το βούτυρο και με ένα πινέλο αλείφουμε κάθε φορά τη στρώση που βάζουμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, βάζοντας ένα φύλλο κάθε φορά. Όταν τελειώσουμε χαράζουμε σε κομμάτια (μπακλαβαδωτά!) και σε κάθε ένα βάζουμε κι από ένα αμύγδαλο. Ψήνουμε στους 180ο για μία περίπου ώρα.
Σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε το σιρόπι. Όταν βράζει προσθέτουμε ένα ολόκληρο πορτοκάλι που του έχουμε καρφώσει δυο- τρία γαρύφαλλα. Στο σιρόπι μας θα προσθέσουμε μια κουταλιά μέλι, το χυμό ½ λεμονιού και 2 βανίλιες.
Αφήνουμε τον μπακλαβά μέχρι να γίνει χλιαρός και προσθέτουμε το σιρόπι (που πρέπει αν έχει κρυώσει.
Το γλυκό μας είναι έτοιμο!
Από Καστελλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου