Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Τ.Δ Τραγάνας

Διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας,την Ανατολική Φθιώτιδα.

Χτες: Η μετακίνησή μας από τα χωριά μας προς την πόλη της Αταλάντης, που είναι η πρωτεύουσα της Επαρχίας Λοκρίδας, δεύτερη πόλη του Νομού Φθιώτιδας και διαθέτει όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες της περιοχής, όπως και η μετακίνηση από και προς την Πρωτεύουσα του Νομού μας την Λαμία, γινόταν μέσω του Εθνικού Δικτύου, και δεν επιβαρυνόμαστε με διόδια. Βέβαια πληρώναμε ένα βαρύ φόρο και αυτός ήταν σε αίμα, στο γνωστό «Πέταλο του Μαλιακού».
Επίσης η μετακίνησή μας προς την Αθήνα, όσο έλεγχε το Ελληνικό Δημόσιο τα διόδια, ήταν στο μισό περίπου κόστος απ’ ότι είναι σήμερα που ελέγχονται από τους ιδιώτες. Χρησιμοποιούσαμε το ... Επαρχιακό Δίκτυο για τις μετακινήσεις μας στα χωράφια μας.

Σήμερα: Οι εταιρείες εκμετάλλευσης των Εθνικών Οδών έβαλαν
α) στα υπάρχοντα μετωπικά διόδια της Τραγάνας αντίτιμο για την κατεύθυνση πρός την Λαμία και
β) νέα πλευρικά διόδια στο Κόμβο της Τραγάνας. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι πλέον πληρώνουμε με το που βγαίνουμε από το σπίτι μας για να πάμε σε οποιαδήποτε δουλειά μας (στην εργασία μας (που βρίσκεται σε διπλανό χωριό ή πόλη), να πάμε τα παιδιά μας στο φροντιστήριο, να επισκεφτούμε ένα συγγενή στο διπλανό χωριό, να πάμε στο γιατρό, στο Κέντρο Υγείας του Δήμου Αταλάντης, στις Δημόσιες Υπηρεσίες τις Αταλάντης ή της Λαμίας).

Μπορούμε να μετακινηθούμε μέσω του παράπλευρου δικτύου, αν δεν θέλουμε να πληρώνουμε διόδια; ΟΧΙ. Αυτό το δίκτυο ούτε έχει ολοκληρωθεί ούτε είναι κατάλληλο (όπως παραδέχθηκαν οι υπεύθυνοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε, μετά την αγανακτισμένη μας παρέμβαση, ότι δεν υπάρχει κατάλληλο δίκτυο και ότι θα μελετήσουν πως μπορεί να διορθωθεί στο …μέλλον!!!). Επιπλέον χρησιμοποιείται από βαρέου τύπου οχήματα από όλη την Ευρώπη και αναγκαστικά γίνεται η διέλευση τους μέσα από τα χωριά μας εκεί που παίζουν τα παιδιά μας, δίπλα από τα σχολεία μας, τα μαγαζιά μας, τα σπίτια μας.

Στη συνάντηση που είχαμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ εισπράξαμε ότι:
Α) Οι εταιρείες μπορούν να κάνουν ότι θέλουν (θα βάλουν επιπλέον 4 μετωπικά διόδια στο Νομό μας και σε όσους παράπλευρους κρίνουν κερδοφόρους),
Β) Όσο αφορά το ύψος της τιμής των διοδίων η κυβέρνηση σκέφτεται να αφαιρέσει το φόρο προς το Ελληνικό Δημόσιο και έτσι να μειωθεί κάπως η τιμή τους!!!
Γ) Ότι μέχρι τώρα οι εταιρείες έχουν κάνει τόσα έργα που είμαστε τυχεροί που δέχτηκαν να αναλάβουν αυτό το ρόλο και εμείς να μη γινόμαστε μίζεροι.

Εμείς οι κάτοικοι της Ανατολικής Φθιώτιδας, ζητάμε:
1. Άμεση κατάργηση των πλευρικών διοδίων της Τραγάνας,
2. Ελεύθερη μετακίνηση στα μετωπικά διόδια της Τραγάνας για τους κατοίκους της Λοκρίδας,
3. Ολοκλήρωση των παράπλευρων οδών και τήρηση των προδιαγραφών για την ασφαλή μετακίνησή μας σε αυτές,
4. Τους Εθνικούς αυτοκινητόδρομους, που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός και συνεχίζει να πληρώνει με τα τέλη κυκλοφορίας και τους φόρους στα καύσιμα, πρέπει να τους χρησιμοποιεί χωρίς άλλες επιβαρύνσεις, προς όφελος κάποιων ιδιωτών.

Με την «αποικιακού χαρακτήρα» σύμβαση, που υπόγραψαν από κοινού ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. με τις εταιρείες «κατασκευής» - εκμετάλλευσης των Εθνικών Οδών, μπορεί οι οδοί να μεγάλωσαν, μεγάλωσε όμως και το κόστος μετακίνησής μας. Σε ένα έργο που ήδη έχουμε πληρώσει για την κατασκευή του, προπληρώνουμε και για την αποπεράτωσή του και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε για την συντήρησή του.
Την ανακοίνωση την βρήκαμε στο viwtikaarchive.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου