Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ομιλία : «ΓΚΙΩΝΑ το βουνό με το βωξίτη και τις ανοιχτές πληγές».

Κυκλοφόρησε τα καινούργιο τεύχος της Εφημερίδας της Καλοσκοπής
ΤΕΥΧΟΣ 152 • ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ε' • ΧΡΟΝΟΣ 34ος • ΙΟΥΛΙΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009
που μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ απο αυτό το τεύχος διαλέξαμε να σας παρουσιάσουμε ένα άρθρο απο την δραστηριότητα του Συλλόγου για την Γκιώνα.
Στα πλαίσια των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων του Συνδέσμου μας, την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009, στην πλατεία του χωριού μας, έγινε ομιλία από το μέλος του Δ. Σ. του Συνδέσμου μας και μέλος της «Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας», Γιώργο Κόλλια, με θέμα: «ΓΚΙΩΝΑ το βουνό με το βωξίτη και τις ανοιχτές πληγές».
Αρχικά έγινε μα σύντομη αναφορά στο ιστορικό της δημιουργίας της «Κίνησης για τη Σωτηρία ... της Γκιωνας». Αναφέρθηκαν οι ενέργειες και δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τα πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα που είχαν, με κορυφαίο γεγονός το κάψιμο του σπιτιού του Στέφανου Κόλλια. Έχουν υποβληθεί ένσταση και διάφορα άλλα έγγραφα στις διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες, σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή που διενεργείται στην Γκιώνα από τις μεταλλευτικές εταιρείες, έχει γίνει έκδοση ενημερωτικού τρίπτυχου και αφισών, εκδήλωση στο Πολυτεχνείο καθώς και κατάθεση αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία, που ουσιαστικά προβλέπει για την περιοχή μας, αλλά και για όλο το Νομό Φωκίδας, μόνο μεταλλεία, με αποτέλεσμα τη στέρηση της δυνατότητας ανάπτυξης άλλων δραστηριοτήτων ήπιας μορφής, που δεν καταστρέφουν το περιβάλλον (π.χ. μικρών αγροτοτουριστικών ή κτηνοτροφικών μονάδων). Όλοι οι συγχωριανοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το χωριό μας ανήκει σε Οριστική Παραχώρηση στην εταιρεία ΕΛΜΙΝ Α.Ε.. συμφερόντων Βαρδινογιάννη, που σημαίνει ότι όλο το υπέδαφος κάτω από το χωριό μας, είναι χώρος που έχει παραχωρηθεί έναντι αστείου τιμήματος στην εταιρεία, για να προχωρήσει σε εξόρυξη βωξίτη. Πιθανόν σε λίγο καιρό να τραντάζουν τα θεμέλια των σπιτιών του χωριού από τα φουρνέλα, όπως γίνεται τώρα στην Χαλκιδική, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ρωγμών στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Στρατονίκης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκαν ποιές είναι σι ενέργειες που πρόκειται να κάνει «Η Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας», όπως νομικές ενέργειες, να ζητήσει να γίνουν μελέτες για τα νερά, να γίνουν συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Γραβιάς και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φωκίδας (που έχουν ζητηθεί από οκταμήνου χωρίς ακόμα να έχουν πραγματοποιηθεί), σχετικά με τις δραστηριότητες των μεταλλείων και γενικά να πιέσουμε στην κατεύθυνση να σταματήσει η περιβαλλοντική καταστροφή στην Γκιώνα, που έχει ήδη γίνει και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και έχει επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων των χωριών που βρίσκονται σ’ αυτή και όχι μόνο. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος και ίσως όταν φτάσει στην «αυλή μας» να είναι πολύ αργά.
Κατόπιν έγινε συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις των συγχωριανών και μαζεύτηκε το πολύ σημαντικό ποσό των χιλίων εξακοσίων πέντε ευρώ (1.605,00 €) για την ενίσχυση των ενεργειών της « Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου