Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Τοξικός λαγοκέφαλος και στον Κορινθιακό!

Και στα νερά του Κορινθιακού έκανε την εμφάνισή του πρίνα από μερικές ημέρες ο τοξικός λαγοκέφαλος. Το αλιευτικό «Γλάρος 4» έπιασε στα δίχτυα του έναν λαγοκέφαλο, τον πρώτο στα νερά του Κορινθιακού.

Το ψάρι αλιεύτηκε στο Κρυονέρι Ακράτας και ήταν μεγάλο σε μέγεθος. Το επικίνδυνο λόγω της τοξικότητας ψάρι συναντάται πλέον σε κάθε θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου βάζοντας σε πονοκέφαλο και προβληματισμό ψαράδες λιμενικούς και υγειονομικές αρχές.

Ο λαγοκέφαλος ή Lagocephalus Sceleratus όπως είναι η επιστημονική του ονομασία παράγει μια τοξίνη. Η δηλητηριώδης τοξίνη που .... καθιστά αυτό το ψάρι επικίνδυνο είναι η τετραδοτοξίνη ΤΤΧ, η οποία προκαλεί στον άνθρωπο αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και τον θάνατο σε όποιον το καταναλώσει. Οι ερασιτέχνες ψαράδες είναι εκείνοι που συνήθως δεν το αναγνωρίζουν, γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί αν πιάσουν ένα άγνωστο είδους ψαριού.

Ο «λεσεψιανός» μετανάστης, όπως αποκαλούνται τα ψάρια και οι άλλοι οργανισμοί που μέσω Σουέζ περνάνε στην Μεσόγειο, εθεάθη αρχικά το 2003 στο τρίγωνο Σύμη – Ρόδου – Καστελόριζου. Θανατηφόρα περιστατικά έχουν αναφερθεί ως τώρα στον Λίβανο και στο Ισραήλ. Το μήκος του ψαριού συχνά υπερβαίνει το μισό μέτρο, ενώ το βάρος του φτάνει τα 1500 με 1700 γραμμάρια. Ο πληθυσμός του λαγοκέφαλου ή Lagocephalus Sceleratus αυξάνεται σημαντικά και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αρχές οι οποίες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του.
Από lepanto-rtv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου