Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ο Μανώλης Γλέζος στην Άμφισσα

Με μια εντυπωσιακή σε σαφήνεια, απλότητα και επιστημονικής καθαρότητας τοποθέτηση, παρουσίασε ο Μανώλης Γλέζος τις απόψεις του για το περιβάλλον και την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, στο Τριήμερο σεμινάριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Άμφισσα το περασμένο Σάββατο.
Ξεκίνησε παρουσιάζοντας μια μεθοδολογία της μετάδοσης της γνώσης που ξεκινά από την φύση και την παρατήρησή της και καταλήγει στους μοντέρνους τρόπους διδασκαλίας.
Για το κυρίως θέμα των κλιματικών αλλαγών και των σεισμών οι βασικοί του άξονες ήταν οι εξής:
Η αποδοχή των σεισμών σαν μια φυσιολογική κίνηση, σαν μια "αναπνοή της γης", ήταν η αφετηρία της σκέψης του.
Η διαπίστωση ότι οι θάνατοι προέρχονται από ...
τις ανθρώπινες κατασκευές (σπίτια, δρόμους κλπ) και όχι από τον ίδιο τον σεισμό, ήταν το άλλο βασικό σκέλος της τοποθέτησής του.Ως προς τους ίδιους τους σεισμούς διαπίστωσε, ότι η αύξηση της ποσότητας του νερού αυξάνει την πίεση επάνω στον φλοιό της γης, ενώ η μείωση των παγετώνων στην στεριά μειώνει την πίεση και ωθεί τα πετρώματα προς τα πάνω, με αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις, αύξηση σεισμικής δραστηριότητας. 
 Ως προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας υπογράμμισε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την μονοδιάστατη χρήση της ελικοφόρας αιολικής ενέργειας και να χρησιμοποιήσουμε άλλους πιο αποδοτικούς τρόπους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίασή του έγινε με το φως των κεριών λόγω της συμμετοχής στην Ώρα της Γης γεγονός που δεν δημιούργησε πρόβλημα στον αειθαλή αγωνιστή της αριστεράς από το να καθηλώσει το ακροατήριό του.
Απο το syrizafokidas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου