Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ Ευσταθίου Μαρματάκη Προς Αντιδήμαρχο Μάρω Τασίου-Γουργουρή

  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΥΠΟΜΝΗΜΑ
              Αθήνα 1 Φεβρουαρίου  2013

Ευσταθίου Μαρματάκη
τέως Προέδρου της Κοινότητας Πεντεορίων
και νυν ενεργού πολίτη 
Προς το Δήμο Δελφών      
 Αντιδήμαρχο
 Μάρω Τασίου-Γουργουρή
Κυρία Αντιδήμαρχε ,
Με την ευκαιρία της ανάληψη των νέων σας καθηκόντων θα ήθελα και δημόσια να σας συγχαρώ τονίζοντας συγχρόνως ότι η θέση της Αντιδημάρχου θα έχει πρόσθετες και μεγάλες υποχρεώσεις τις οποίες θα πρέπει να φέρετε εις πέρας το ίδιο καλά , ίσως και καλύτερα , με τις αρμοδιότητες επί του Τουρισμού ,τομέας ,τον οποίον αγαπάτε πολύ και στον οποίο είσαστε εξειδικευμένη.
Με την ευθύνη ενός διατελέσαντος αιρετού Προέδρου  στον τόπο γεννήσεώς του και του νυν ενεργού πολίτη επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω σε ένα θέμα που είναι πολύ σοβαρό και έχω ασχοληθεί επί τόσα χρόνια με μεγάλο ζήλο αν και είμαι βέβαιος ότι θα διαβάζατε τις κατά καιρούς δημοσιεύσεις μου στο galaxidiotes. gr , pendeoria. gr  ή iteanet.   καθώς και να καταθέσω τους όποιους προβληματισμούς μου....
Το θέμα αυτό αφορά τα ανταποδοτικά τέλη από τη χρήση των ΑΠΕ ( Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ) Ν. 3468/2006 και τροποιητικοί του Ν.3851/2010 και Ν.3983/2011   
Επί του οικονομικού αποτελέσματος της παραγομένης ηλεκτρικής ενέργειας ο ΛΑ.Γ.Η.Ε  Α.Ε. παρακρατεί ένα ειδικό τέλος 3% το οποίο επιμερίζεται ως εξής.
1)      1% προορίζεται για τη ΔΕΗ για την πίστωση των λογαριασμών των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας . Σημειώνω ότι μετά από παρέλευση ετών διαπιστώθηκε το ανεφάρμοστο των διαδικασιών που προβλεπόταν τόσο  στον ιδρυτικό νόμο όσο και στους κατοπινούς τροποιητικούς και στο τέλος του 2012 μετά από δημόσια διαβούλευση καθορίστηκαν οι διαδικασίες στο άρθρο 7 του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου για  ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ τα δε χρήματα , όπως με διαβεβαίωσαν από την Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Πελατών του ΥΠΕΚΑ , τα έχει ο ΛΑ.Γ.Η.Ε. Α.Ε.
2)      0,3% αποδίδεται στο Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Περιβαλ-λοντικών Σχεδίων ( Ε.Τ.Ε.Ρ.Π.Σ.) . 
3)      Το υπόλοιπο , δηλαδή το 1,7% , αποδίδεται στο ΔΗΜΟ.
      Το 80% του  ποσού που αντιστοιχεί σε αυτό το ποσοστό κατανέμεται στις
      Κοινότητες αναλόγως του αριθμού των ανεμογεννητριών που βρίσκονται
      στην εδαφική περιφέρεια της καθεμιάς για έργα υποδομής , εκτέλεση περι-
      βαλλοντικών δράσεων και κοινωνικής υποστήριξης το δε υπόλοιπο 20%
      αποδίδεται στον ή  στους ΟΤΑ α΄ βαθμού από τη Διοικητική Περιφέρεια των
      οποίων διέρχεται η  γραμμή σύνδεσης του σταθμού με το σύστημα ή το
      δίκτυο.
Τα χρήματα για τη Δημοτική ενότητα Γαλαξιδίου ήταν και είναι.
Α)  Χρήση αιολικών πάρκων μέρος του 2010 και το 2011 ( Έγγραφο της Δ/νσης
      Προγρ., Οργ/σης και Πληρ/κής του Δήμου Δελφών αρ.πρ.25500  21-8-2012)
            α) μονάδα ΤΣΙΤΟΜΗ -ΠΑΛΙΟΠΟΥΡΝΑΡΑ    72.372.00 ευρώ
            β) μονάδα ΑΕΤΟΣ –ΚΟΚΟΡΑΙΙΚΑ                  83.786.91 ευρώ
        Τα ποσά αντίστοιχα είχαν κατατεθεί στο Δήμο στις 12.3.2012 και 21.12.2011
      Β)  Χρήση  αιολικών πάρκων για το έτος 2012
            (στοιχεία που έχω από 1/1-30/11/2012 και καθ υπολογισμό και το Δεκέμβριο) 
            α) μονάδα ΤΣΙΤΟΜΗ –ΠΑΛΙΟΠΟΥΡΝΑΡΑ 72.023.00 ευρώ 
            β) μονάδα  ΑΕΤΟΣ –ΚΟΚΟΡΑΙΙΚΑ               71.245.00 ευρώ
       Επειδή ο Δήμος έχει πιστωθεί με μέρος των χρημάτων  της Β περιπτώσεως   
       θα πρέπει να  μεριμνήσετε ώστε το συντομότερο  δυνατόν να εισπραχθεί
       και το υπόλοιπο ποσό.
Μετά τη γνωστοποίηση των ποσών από το Δήμο προς τις Κοινότητες τα Συμβούλια των τελευταίων πρέπει να καταρτίζουν  τεχνικό πρόγραμμα για τα ποσά που τους αναλογούν. Τα ποσά βρίσκονται σε ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό του Δήμου με τίτλο <έσοδα από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ > και η πρόοδος των εργασιών καθώς και η ανάλωση των ποσών για τα συγκεκριμένα έργα που θα έχουν εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο παρακολουθείται από υπάλληλο η δε αρμόδια υπηρεσία που εδρεύει στην Περ/κή Διοίκηση ασκεί περιοδικό έλεγχο και στο τέλος του έτους συντάσσεται έκθεση για το καλώς έχειν  η οποία αποστέλλεται στα Υπουργεία Εσωτερικών και ΥΠΕΚΑ.
Από την παραπάνω περιγραφόμενη σχεδόν επιγραμματικά διαδικασία καταφαίνεται ότι τα χρήματα αυτά που προέρχονται από τη χρήση ΑΠΕ αναλώνονται μόνο για εκεί όπου έχουν αποφασίσει τα Τοπικά Συμβούλια.
       Για τα ποσά της Α περιπτώσεως  έχουν συνταχθεί τεχνικά προγράμματα από τα Συμβούλια των Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Γαλαξιδίου ; εκτός από τις Κοινότητες Πεντεορίων και Βουνιχώρας που στις 21/8/2012 σε δημόσια συζήτηση τους δόθηκε εντολή για σύνταξη τεχνικού προγράμματος  , η οποία τουλάχιστον από τα Πεντεόρια έχει γίνει και αποσταλεί στο Δήμο από το Φθινόπωρο στο, ίσως και της Βουνιχώρας , καμία άλλη Κοινότητα, εκτός αν κάνω λάθος , δεν έχει προβεί σε σύνταξη τεχνικού προγράμματος.
 Η επίσκεψη στις 21/8/2012 στα Πεντεόρια του Δημάρχου κ. Ν.Φουσέκη του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Αθ.Παναγιωτόπουλου των Αντιδημάρχων κ.κ. Ε. Μαντζώρου και Β.Καραγιάννη η δική σας και του πρώην Δημάρχου κ. Ν .Γουργουρή ήταν , πλην της γενικής ενημέρωσης,  για να ηρεμήσουν τα τεταμένα πνεύματα των δημοτών.
 Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει έρθει στα Πεντεόρια τεχνικό κλιμάκιο για σύνταξη  μελέτης που αφορά την έγκριση του τεχνικού προγράμματος της Κοινότητας από το Δημοτικό Συμβούλιο!!!
 Κι όμως στις 16/11/2012 το Δημοτικό Συμβούλιο συζητούσε θέματα για έργα των Κοινοτήτων Μουσουνίτσας και Καστριώτισσας από χρήματα χρήσης  ΑΠΕ.
Και τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι έντονα ,εύλογα και αναπάντητα.
Αφού ο Δήμος είχε όλα τα χρήματα από τις 21/12/2011 και 12/3/2012 γιατί δε ζήτησε τη σύνταξη τεχνικών προγραμμάτων ;  Και τα Κοινοτικά Συμβούλια της Δημοτικής Ενότητας Γαλαξιδίου γιατί δεν προέβησαν , μετά από έρευνα, στη σύνταξη τεχνικών προγραμμάτων ;  Δεν είναι δυνατόν να επικαλείσαι άγνοια νόμου ή να φέρεις οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία  και μάλιστα για θέματα της αρμοδιότητας σου όταν  η παράβασή νόμου δε συγχωρείται ακόμη και στον ορεσίβιο γέροντα χωρικό που έχει να κατέβει στην πλαταία εδώ και είκοσι χρόνια κι έχει να αλλάξει τους δείκτες του ρολογιού του , δύο φορές το χρόνο , εδώ και τριάντα χρόνια.
Τι έκθεση θα συντάξει ο καθύλιν αρμόδιος υπάλληλος και τι ο υπάλληλος της αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ   ο οποίος πλην της  παρέμβασής του κατόπιν καταγγελίας έχει και την αυτεπάγγελτη δικαιοδοσία άρθρ. 227 του Ν 3852/2010 και τι ο ελεγκτής νομιμότητας στην ετήσια έκθεσή του για το έργο της αυτοτελούς Υπηρεσίας εποπτείας ΟΤΑ άρθρ.229 του ίδιου  νόμου ;                         
Τα χρήματα που πήγαν ; διότι αν αναλώθηκαν στις Κοινότητες σύμφωνα με το ότι δικαιούνται ακολουθήθηκαν οι νόμιμες  διαδικασίες ; και εάν δεν αναλώθηκαν τότε ασχέτως κωδικού στον προϋπολογισμό θα πρέπει να βρίσκονται σε πρώτη αναζήτηση στο  <<ταμείον>>.
Σημειώνω ότι για την αναγκαιότητα σύνταξης τεχνικών προγραμμάτων ύστερα από λαϊκές συνελεύσεις είχα έγγραφα ενημερώσει τον τέως Αντιδήμαρχο Β.Καραγιάννη και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου των Πεντεορίων από τον Μάϊο του 2011 !!!
       Όσον αφορά το υπόλοιπο ποσοστό του 20% επί του εγκεκριμένου για το Δήμο ποσού  σας γνωρίζω ότι ο νόμος της σύστασης των νέων Δήμων του Καλλι-κράτη στο άρθρο 271 περί περιουσίας των νέων Δήμων ορίζει παραπέμποντας στο νόμο 3463/2006  ( Καποδίστριας ) ότι εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 180 και 187 οι οποίες  λένε ότι μετά τη συνένωση όλη η ακίνητη περιουσία των συνενωθέντων Δήμων και Κοινοτήτων περιέρχονται στο νεοσύστατο  Δήμο .
Δικαιώματα όμως επί της ακίνητης περιουσίας τα οποία προϋπήρχαν και ήταν υπέρ των κατοίκων της ή των συνενωθέντων Δήμων ή Κοινοτήτων  διατηρούνται .
Επομένως  ανεξαρτήτως της ερμηνείας του νέου νόμου αν το 20% θα δοθεί στο Γαλαξίδι ή για τη μία μονάδα στη Βουνιχώρα και για την άλλη στα Πεντεόρια το σύννομο  είναι ότι αφού οι γραμμές σύνδεσης του σταθμού με το σύστημα ή το δίκτυο διέρχονται από την εδαφική περιφέρεια της δικαιοδοσίας Κοινοτήτων του ίδιου Δήμου ( τέως Δήμο Γαλαξιδίου) και οι συμβάσεις είχαν υπογραφεί πολύ πιο πριν από τη σύσταση του Καλλικρατικού Δήμου Δελφών το ποσοστό ανήκει αποκλειστικά στη Δημοτική Ενότητα Γαλαξιδίου του Δήμου Δελφών .
       Ύστερα  από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα  κονδύλια  της πιο πάνω κατηγορίας  ( το 1,7% του ειδικού τέλους ) είναι ανεξάρτητα και δεν πρέπει να συγχέονται  με τις λοιπές κατηγορίες εσόδων του Δήμου ούτε και με τις υποχρεώσεις του που προέκυ-ψαν από τις συνενώσεις  των Δήμων.
Εξ άλλου για τις οφειλές του  ο Δήμος θα πρέπει να έχει ασκήσει τα δικαιώματα που του δίνει ο νόμος 4093 ΦΕΚ 222Α/12-11-2012 για επιμήκυνση διάρκειας χορηγηθέ-ντων δανείων μέχρι 8 χρόνια , στα οποία περιέχεται τριετής περίοδος χάριτος και μείωση επιτοκίου με πληρωμή μόνο των τόκων από 1/1/2013.
Κάτι που οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν άλλοι το αγνοούν και τα παπαγαλάκια στο Γαλαξίδι δίνουν και παίρνουν.
      Από  το 2013 λοιπόν κ. Αντιδήμαρχε ξεκινάτε με νέες προοπτικές και η επίλυση των προβλημάτων της καθημερηνότητας σας περιμένει με πρώτο το κόστος νερού για τις τέσσερις Κοινότητες της  Δημοτική Ενότητας Γαλαξιδίου και το της αποχέτευσης για το τελευταίο
      Κλείνοντας εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας ευελπιστώντας ότι δε θα αναλωθείτε μόνο ή κυρίως στα θέματα του τουρισμού που είναι η αγάπη σας ,η ζωή σας , αλλά πρώτιστα ή τουλάχιστον ισοδύναμα με την επίλυση των θεμάτων των Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Γαλαξιδίου .
                          
                                                                             Ο ενεργός πολίτης
                                                                         Ευστάθιος Μαρματάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου