Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Τίτλοι ΤΕΛΟΣ για το Πανεπιστήμιο Στερεάς. Και μάλιστα χωρίς αντιδράσεις…..

Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας  εδώ και καιρό ήταν  γνωστό σε όλους ότι βρίσκονταν στο «στόχαστρο» του σχεδίου «Αθηνά». Ένα Πανεπιστήμιο με δύο εξακτινωμένα τμήματα που παρά τα μεγάλα λόγια δεν αναπτύχτηκε και αφέθηκε  ευάλωτο χωρίς προϋποθέσεις  βιωσιμότητας στην νέα μνημονιακή εποχή των περικοπών και συγχωνεύσεων. Τα  σενάρια για κατάργηση,  συγχώνευση και  διάσπαση του Πανεπιστημίου Στερεάς  έδιναν και έπαιρναν τον τελευταίο καιρό. Όμως καμιά σοβαρή αντίδραση δεν υπήρξε από τους βουλευτές της Περιφέρειας, την Αυτοδιοίκηση, τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου και  την τοπική κοινωνία. Τι κι αν   οι...
φοιτητές  μας προειδοποιούσαν για τις σοβαρές ελλείψεις στο Πανεπιστήμιο Στερεάς   διαδηλώνοντας  με το πανό τους που έγραφε  ‘κλείνουν το Πανεπιστήμιο μας’;
Οι αντιδράσεις  ήταν ελάχιστες. Σαν έτοιμη από καιρό η τοπική κοινωνία περίμενε το τέλος. Και οι τίτλοι ΤΕΛΟΣ είναι πλέον θέμα ολίγων ημερών. Ας σημειωθεί ότι η  τοπικοί παράγοντες  συνένοχοι στην μεθόδευση απαξίωσης του Πανεπιστημίου είχαν στην πράξη αποδεχτεί εδώ και καιρό  τις άνωθεν εντολές για την κατάργηση  του Πανεπιστημίου Στερεάς. Απλά γίνονταν κάποιες παρασκηνιακές πιέσεις για να κρατηθούν τα προσχήματα  που  είχαν στόχο να συνεχίσουν να λειτουργούν κι εδώ κάποια τμήματα σαν παραρτήματα άλλων Πανεπιστημίων. Όμως ούτε αυτό δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν και  το τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης που λειτουργεί στη Λιβαδειά να πηγαίνει στο Βόλο και όχι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπως αρχικά είχε διαρρεύσει και το  τμήμα  Βιοϊατρικής να παραμένει μεν στη Λαμία αλλά εντασσόμενο  διοικητικά στο τμήμα Ιατρικής και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας. Προς το παρόν βέβαια ,  γιατί  το μέλλον του διαγράφεται αβέβαιο.
Και το κρίσιμο ερώτημα είναι: Γιατί οι μελλοντικοί   φοιτητές να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους το αποδυναμωμένο τμήμα Πληροφορικής με κατεύθυνση Βιοϊατρική στη Λαμία  και όχι  ένα άλλο τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην έδρα του Πανεπιστημίου στο Βόλο ή στη Λάρισα; Και γιατί οι ήδη φοιτούντες στο εδώ παράρτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  να μην θέλουν να μεταφερθούν στο Βόλο όπου θα υπάρχει μια  ανεπτυγμένη ακαδημαϊκή και φοιτητική ζωή που μπορεί να τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο επίπεδο σπουδών;
Για μια ακόμα φορά η ζυγαριά έκλεινε  στην πλευρά του Βόλου με τη Λαμία στο ρόλο του δορυφόρου.
Απλά να θυμίσουμε πως όταν μετακόμισε  η Ακαδημία της Λαμίας για το Βόλο οι αντιδράσεις ήταν ελάχιστες.  Αντίθετα στο Βόλο και μόνο που έγινε η σκέψη για τη   μεταφορά των παιδαγωγικών τμημάτων από το Βόλο στη Λαμία με παράλληλη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Στερεάς στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ξεσηκώθηκαν οι πάντες.
Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θέλοντας προφανώς να προλάβει τυχόν αντίθετες εξελίξεις έστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «ανάγκη συγχώνευσης τμημάτων του ΠΘ δεν υπάρχει επικαλούμενη ακαδημαικά κριτήρια» τονίζοντας ταυτόχρονα πως «το Συμβούλιο του Ιδρύματος αντιμετωπίζει ευνοϊκά το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των δύο τμημάτων του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος στις υπάρχουσες Σχολές».
Στο ίδιο μήκος κύματος άμεσα αντέδρασε και η  δημοτικής Αρχής Βόλου στηρίζοντας την απόφαση και τις προτάσεις του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο δήμαρχος Βόλου  Πάνος Σκοτινιώτης σε έγγραφό του προς τον υπουργό Παιδείας & Πολιτισμού Κων. Αρβανιτόπουλο μεταξυ άλλων τονίζει: Με βάση και τις προτάσεις αυτές θα πρέπει όχι μόνο να αποκλειστεί κάθε σκέψη για συγχώνευση, πολλώ μάλλον μετακίνηση τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε άλλες πόλεις, αλλά και να αντιμετωπιστεί θετικά η ένταξη των δύο ανεξαρτήτων τμημάτων του στις υπάρχουσες Σχολές, όπως επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των δύο τμημάτων του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας στις υπάρχουσες Σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».
 Αλλά και οι φοιτητές  στο Βόλο ετοιμάστηκαν για δυναμικές κινητοποιήσεις και ο τοπικός τύπος σήκωσε ψηλά το θέμα με αποτέλεσμα οι προτάσεις για μεταφορά κάποιων τμημάτων στη Λαμία να αποκλειστούν εν τη γενέσει τους  και να υπάρξει άμεσα επίσημη δήλωση διάψευσης τους από το Υπουργείο Παιδείας ως ανυπόστατες.
Θα έλεγα ότι  στο τόπο αυτό θα παίρνουμε αυτό που μας αξίζει όσο παραμένουμε παθητικοί θεατές και  εύπιστοι ψηφοφόροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου