Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Αίτηση να ακυρωθεί η απόφαση του ΤΕΙ Λαμίας για το παράρτημα της Άμφισσας


ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Αίτηση θεραπείας – ανακλήσεως της από 30.10.2012 απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Τ.Ε.Ι. Λαμίας από το Δήμο Δελφών.

Χθες, 21.11.2012, κοινοποιήθηκε στο Δήμο μας η από 30.10.2012 Απόφαση της Συνέλευσης του Τ.Ε.Ι. Λαμίας, με την οποία το όργανο αυτό δέχτηκε την αίτηση καθηγητών του Παραρτήματος Άμφισσας, οι οποίοι ζητούν τη μεταφορά της δομής στη Λαμία.
Σήμερα, 22.11.2012, καταθέσαμε (από κοινού με το Σύλλογο Φοιτητών) στο Τ.Ε.Ι. Λαμίας Αίτηση Θεραπείας – Ανακλήσεως της Απόφασης αυτής, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας....
Το έγγραφο αυτό δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, προκειμένου οι συνδημότες μας να αντιληφθούν σε βάθος λεπτομέρειες της Απόφασης που ελήφθη, αλλά και για να διαφανούν τα σοβαρά νομικά σφάλματα που περιέχονται σ΄ αυτήν.
Ο Δήμος μας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς κινείται μεθοδικά σε όλα τα μέτωπα για να προετοιμάσει ισχυρή άμυνα πάνω στο μεγάλο αυτό ζήτημα. Ο αγώνας, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι δύσκολος, αλλά δεν είναι μάταιος, ούτε χαμένος!
Σε κάθε περίπτωση καλούμε τους συνδημότες μας σε αγωνιστική εγρήγορση και κινητοποίηση κάθε δύναμης που διαθέτουν, προκειμένου να υπηρετηθεί ο κοινός στόχος όλων μας: Η παραμονή του Τ.Ε.Ι. στην Άμφισσα και εν συνεχεία η αναβάθμισή του, όπως αξίζει σ’ ένα Ανώτατο Ίδρυμα που φιλοξενείται στο Δήμο Δελφών.



ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΛΑΜΙΑΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΑΝΑΚΛΗΣΕΩΣ
{κατ’ άρθρο 24 Ν.2690/1999 (Κ.Δ.Δ.)}
α) Του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ», εδρεύοντος στην Άμφισσα Φωκίδας, Πλατεία Κεχαγιά, νόμιμα εκπροσωπουμένου
β) του Συλλόγου με την επωνυμία «Σύλλογος Σπουδαστών Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης (Τ.Ε.Ι. Παράρτημα Άμφισσας)», εδρεύοντος στην Άμφισσα Φωκίδας, νόμιμα εκπροσωπουμένου
ΚΑΤΑ
Της Απόφασης της Συνέλευσης του Τ.Ε.Ι. Λαμίας κατά τη Συνεδρίαση της 30ης .10.2012 (αριθμ. Πρακτ. 89/30.10.2012, Θέμα Η.Δ. 2ο), που κοινοποίηθηκε στο Δήμο Δελφών στις 21.11.2012

Άμφισσα, 22 Νοεμβρίου 2012
Ενώπιον της Γενικής Συνελεύσεως  του Τ.Ε.Ι. Λαμίας εισήχθη η με αριθμό πρωτοκόλλου 3895/11-10-2012 αίτηση των: Κατερίνας Γιαλιτάκη, Στεφάνου Καραγιάννη, Γ. Καµπούρη, Σπ. Αλεξίου, Κ. Σακελλάρη, Ηλ. Σιαφάκα, τακτικών καθηγητών του Τμήματος του Παραρτήματος Άμφισσας του ΤΕΙ Λαμίας, με την οποία ζητούσαν τη μεταφορά του Τµήµατος στην έδρα του Ιδρύµατος (Λαµίας) για λόγους λειτουργικούς, ακαδημαϊκούς και οικονοµικούς, σύµφωνα µε το άρθρο 1, παρ. 4, του Ν. 4076/10 Αυγούστου 2012, ΦΕΚ 159.
Η Συνέλευση του Τ.Ε.Ι. Λαμίας συνεδρίασε στις 30-10-2012, συζήτησε την ανωτέρω αίτηση και έλαβε την προσβαλλόμενη ως άνω απόφασή της με την οποία έκανε δεκτή την ως άνω με αριθμό πρωτοκόλλου 3895/11-10-2012 αίτηση.
Την Απόφαση αυτή της Συνελεύσεως του Τ.Ε.Ι. Λαμίας, προσβάλλουμε και ζητούμε όπως ακυρωθεί, ανακληθεί και εξαφανιστεί για τους εξής νόμιμους, βάσιμους και αληθείς λόγους:

Α. ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ
Η προσβαλλόμενη απόφαση ελήφθη παρά το νόμο και ειδικότερα σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 7§2 του Ν.2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας), το οποίο ορίζει:
«…2. Τα μονομελή όργανα, καθώς και τα μέλη των συλλογικών οργάνων, οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που συνιστά συμμετοχή σε λήψη απόφασης ή διατύπωση γνώμης ή πρότασης εφόσον:
α) η ικανοποίηση προσωπικού συμφέροντός τους συνδέεται με την έκβαση της υπόθεσης, ή β) είναι σύζυγοι ή συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, κατά ευθεία μεν γραμμή απεριορίστως, εκ πλαγίου δε έως και τέταρτου βαθμού, με κάποιον από τους ενδιαφερόμενους, ή γ) έχουν ιδιαίτερο δεσμό ή ιδιάζουσα σχέση ή εχθρότητα με τους ενδιαφερομένους…»
Η προσβαλλόμενη απόφαση υπερψηφίστηκε και ελήφθη, πλέον των άλλων, και  από τα εξής μέλη της Γενικής Συνελεύσεως: α) τον κύριο Γεώργιο Γιόφτσο και β) την κυρία Βασιλική Σακελλάρη και αποφάσισε επί της αιτήσεως την οποία είχε συνυπογράψει, και ο Κωνσταντίνος Σακελλάρης, ο οποίος τυγχάνει συγγενής β’ βαθμού εξ αίματος με την κ. Σακελλάρη Βασιλική (αδελφή) και β’ βαθμού εξ αγχιστείας με τον κ. Γιόφτσο Γεώργιο (γαμπρός από αδελφή), κατά συνέπεια η προσβαλλόμενη απόφαση ελήφθη κατά παράβαση τόσο της διάταξης του άρθρου 7§2 περ. α’ , καθόσον η απόφαση η οποία ελήφθη συνδέεται άμεσα με την πλήρη ικανοποίηση προσωπικού συμφέροντος του ενός εκ των αιτούντων Κωνσταντίνου Σακελλάρη, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Λαμίας, και εκ του λόγου προκύπτει σαφώς το ΑΜΕΣΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ενδιαφέρον του, όσο και της διάταξης του άρθρου 7§2 περ. β’, καθόσον, όπως ανωτέρω αναφέρεται μεταξύ του ενός εκ των αιτούντων και των δύο μελών της Γενικής Συνελεύσεως υφίσταται συγγένεια β’ βαθμού και εξ αίματος και εξ αγχιστείας. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρο 7 του Ν.2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας), θα έπρεπε και τα ως άνω δύο μέλη της Γενικής Συνελεύσεως, να ζητήσουν και να απέχουν από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Αντιθέτως όμως, και παραβιάζοντας ευθέως τις ανωτέρω διατάξεις, όχι μόνο δεν γνωστοποίησαν το κώλυμα της συμμετοχής, αλλά αντιθέτως, αποσκοπώντας στην ευόδωση της αιτήσεως του συγγενούς τους, συντάχθηκαν με το περιεχόμενο αυτής και ψήφισαν υπέρ της.
Περαιτέρω, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 14§6 του Ν. 2690/1999 (Κ.Δ.Δ.), όπως ισχύει σήμερα, ορίζεται ότι:  «Μέλη συλλογικού οργάνου, τα οποία είναι σύζυγοι ή συνδέονται μεταξύ τους με συγγένεια έως και τετάρτου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, δεν επιτρέπεται να μετάσχουν στην ίδια συνεδρίαση.».
Η διάταξη αυτή, κατόπιν της παρ. 41 του άρθρου 14 του Ν.2817/2000 δεν εφαρμοζόταν για τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., πλην όμως, με το άρθρο 81§19 του Ν. 4009/2011 επανήλθε σε ισχύ και για τα όργανα αυτά. Ήταν συνεπώς υποχρεωμένοι, είτε ο κύριος Γεώργιος Γιόφτσος, είτε η κυρία Βασιλική Σακελλάρη, που τυγχάνουν σύζυγοι, να απόσχουν από την ανωτέρω Γενική Συνέλευση, η δε παρουσία και συμμετοχή τους στη Γενική Συνέλευση και στην ψηφοφορία έγινε κατά πλήρη παραβίαση της ανωτέρω διατάξεως και συνιστά κακή σύνθεση του συλλογικού οργάνου.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η προσβαλλόμενη απόφαση ελήφθη κατά ευθεία αντίθεση τόσο με το γράμμα όσο και με το πνεύμα του Νόμου, τυγχάνει ως εκ τούτου ακυρώσιμη και ως τέτοια πρέπει να ανακληθεί-εξαφανιστεί.

Β. ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ
Η προσβαλλόμενη απόφαση ελήφθη έπειτα από την με αριθμό αίτηση της Προϊσταμένης του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του Παραρτήματος Άμφισσας, «για μεταφορά του Τµήµατος στην έδρα του Ιδρύµατος (Λαµία) για λόγους λειτουργικούς, ακαδημαϊκούς και οικονοµικούς, σύµφωνα µε το άρθρο 1, παρ. 4, του Ν. 4076/12 Αυγούστου 2012, ΦΕΚ 159», την οποία συνυπέγραψαν και οι ως άνω υπόλοιποι πέντε καθηγητές του Τμήματος.
Τόσο η προσβαλλόμενη απόφαση, όσο και η αίτηση, επί της οποίας ελήφθη αυτή, ουδόλως έλαβαν χώρα κατ’ εφαρμογή του Ν. 4076/2012, όπως αναληθώς αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 3895/11-10-2012 αίτηση.
Το άρθρο 1§4 Ν. 4076/2012, τροποποίησε την παράγραφο 6 του άρθρου 7 Ν. 4009/2011, το οποίο πλέον αναφέρει τα εξής:
«6. Με την επιφύλαξη των οριζομένων στις παραγράφους 3, 4 και 5, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορούν να συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται Α.Ε.Ι. και να μεταβάλλεται η έδρα τους, καθώς επίσης και να ιδρύονται, συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται Σχολές ή και Τμήματα και να μεταβάλλεται η έδρα τους, για τους ακόλουθους, κατά περίπτωση, λόγους:
α) Όταν είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών για την ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης ή για την καλλιέργεια νέων επιστημονικών και τεχνικών πεδίων ή πεδίων διεπιστημονικού χαρακτήρα που κρίνονται απαραίτητα για την οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη της χώρας και δεν καλύπτονται με επάρκεια από τα Α.Ε.Ι. ή τις Σχολές ή τα Τμήματα που λειτουργούν.
β) Όταν επιβάλλεται από το δυσανάλογα μεγάλο ή αντίστοιχα μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών ή αποφοίτων ανά καθηγητή σε ένα Α.Ε.Ι. ή μια Σχολή ή ένα Τμήμα.
γ) Όταν η λειτουργία μεμονωμένων Α.Ε.Ι. ή Σχολών ή Τμήματος δεν δικαιολογείται επιστημονικά και, αντιθέτως, δυσχεραίνει την έρευνα και τη διδασκαλία στα αντίστοιχα γνωστικά πεδία.
δ) Όταν είναι σύμφωνες με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας.
Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού πριν την υποβολή της ανωτέρω πρότασης υποβάλει ερώτημα, συνοδευόμενο από ειδική τεκμηρίωση, για έκδοση γνώμης από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.Δ.Ι.Π.), καθώς και από το Συμβούλιο των οικείων ιδρυμάτων, μετά από διατύπωση γνώμης της Συγκλήτου αυτών. Στα ιδρύματα που δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί Συμβούλιο, η ανωτέρω αρμοδιότητα ασκείται από τη Σύγκλητο.
Οι ανωτέρω γνώμες θεωρείται ότι εδόθησαν μετά την άπρακτη παρέλευση εξήντα (60) ημερών από την περιέλευση του ερωτήματος από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σε αυτές. Για εξαιρετικούς λόγους, όπως ενδεικτικά είναι η υποβολή διευκρινιστικών ερωτημάτων από τα γνωμοδοτούντα όργανα, η ανωτέρω προθεσμία μπορεί να παρατείνεται για επτά (7) ημέρες. Περαιτέρω παράταση της προθεσμίας αποκλείεται
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη ρυθμίζεται η διαδικασία συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας και κατάργησης Α.Ε.Ι. μεταβολής της έδρα τους, καθώς επίσης και ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας και κατάργησης Σχολών ή και Τμημάτων και μεταβολής της έδρα τους.
Η διαδικασία αυτή ΑΡΧΕΤΑΙ συνεπώς με την υποβολή ερωτήματος από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, συνοδευόμενο από ειδική τεκμηρίωση, για έκδοση γνώμης από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.Δ.Ι.Π.), καθώς και από το Συμβούλιο των οικείων Ιδρυμάτων.
ΟΥΔΟΛΩΣ η κατά νόμο διαδικασία προβλέπει αυτεπαγγέλτως από τα Ιδρύματα ή τα Τμήματα, να υποβάλλουν αιτήσεις και να λαμβάνονται αποφάσεις για αλλαγή έδρας. Ο Νόμος, όχι μόνο απαιτεί την έναρξη της διαδικασίας από τον αρμόδιο Υπουργό, αλλά παράλληλα αναφέρει με τρόπο ρητό, σαφή και κατηγορηματικό, ότι το ερώτημα αυτό πρέπει να συνοδεύεται από «ειδική τεκμηρίωση».
Στην προκείμενη περίπτωση, η προσβαλλόμενη απόφαση ήταν αποτέλεσμα μίας, εκτός του νόμου, και πλήρως ατεκμηρίωτης κίνησης και πρωτοβουλίας καθηγητών του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του Παραρτήματος Άμφισσας, του ΤΕΙ Λαμίας, παρά τα περί του αντιθέτου αναγραφόμενα στην αίτησή τους, για τους εξής λόγους, καθόσον ουδέποτε ζητήθηκε από αυτούς, στα πλαίσια νομίμου διαδικασίας, να υποβάλλουν πρόταση για μεταφορά της έδρας του Τμήματος στη Λαμία, ουδόλως μέχρι τώρα η απαιτούμενη από το Νόμο διαδικασία έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται έστω και σε ένα ίδρυμα εντός της επικράτειας, και ουδόλως έχει κατατεθεί ειδική τεκμηρίωση, για οποιοδήποτε Τμήμα, Σχολή ή ίδρυμα, ως προς τη συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία και κατάργηση Α.Ε.Ι. μεταβολή της έδρας τους, καθώς επίσης και ως προς την ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία και κατάργηση Σχολών ή και Τμημάτων και μεταβολή της έδρα τους.
Κατά συνέπεια, η προσβαλλόμενη απόφαση πάσχει αθεράπευτα τόσο ως προς τη νομιμότητα όσο και ως προς τη σκοπιμότητα λήψης της και εκ του λόγου αυτού πρέπει να ανακληθεί-εξαφανιστεί.
--------------------------------------------------------------------------------------
          Είναι προφανής η σπουδή των αιτούντων να προκαταλάβουν τις νόμιμες διαδικασίες (του Ν.4009/2011, όπως τροποποιήθηκε από το Ν.4076/2012), αλλά και η Απόφαση που δυστυχώς ελήφθη με τον τρόπο αυτό «νομιμοποίησε» μια καταφανώς «πραξικοπηματική» απόπειρα υπονόμευσης του Παραρτήματος Άμφισσας εκ των έσω, παρά την τεκμηριωμένη άποψη της μειοψηφίας (στην οποία συμπεριλαμβανόταν και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Καρκάνης), η οποία επεσήμανε τόσο το νομικά, όσο και το ουσιαστικά και θεσμικά παράτυπο και άκαιρο της συγκεκριμένης κίνησης.
Τα όργανα όμως των Ν.Π.Δ.Δ. οφείλουν να σέβονται την αρχή της νομιμότητας, να μην διαστρέφουν το περιεχόμενο των Νόμων του Ελληνικού Κράτους, όπως κατά τρόπο ασυγχώρητο και προφανή πραγματοποίησε η Συνέλευση του Τ.Ε.Ι. Λαμίας (η πλειοψηφία αυτής) και να τεκμηριώνουν τόσο νομικά, όσο και ουσιαστικά τις Αποφάσεις τους (πλήρης αιτιολογία), τεκμηρίωση που και στα δύο σκέλη της απουσιάζει πλήρως από τη συγκεκριμένη Απόφαση.
--------------------------------------------------------------------------------------



Επειδή, σύμφωνα με όλα τα ανωτέρω, η προσβαλλόμενη απόφαση καθίσταται παράνομη και παράτυπη, τόσο ως προς τη σύνθεση του οργάνου της Συνελεύσεως, όσο και ως προς τη διαδικασία λήψης αυτής και για τους λόγους αυτούς πρέπει να ακυρωθεί, να ανακληθεί και να εξαφανιστεί.
Επειδή έχουμε έννομο συμφέρον στην υποβολή της παρούσας αιτήσεως θεραπείας.


ΖΗΤΟΥΜΕ

Α) Την αναγνώριση της ακυρότητας της πιο πάνω Απόφασης {Συνεδρίαση της 30ης .10.2012 (αριθμ. Πρακτ. 89/30.10.2012, Θέμα Η.Δ. 2ο)}, κατά τα διαλαμβανόμενα ανωτέρω.

Β) Την εξαφάνιση και ανάκληση της πιο πάνω Απόφασης ως ληφθείσας μη νομίμως, λόγω μη νόμιμης σύνθεσης του οργάνου και

Γ) Την εξαφάνιση και ανάκληση της πιο πάνω Απόφασης ως ληφθείσας εκτός πλαισίου και σε πλήρη αναντιστοιχία με το περιεχόμενο του Ν.4076/2012 (άρθρο 1 παρ. 4), ο οποίος προεβλήθη ως νομική βάση της υποβληθείσας αίτησης, επί της οποίας και εξεδόθη η προσβαλλομένη Απόφαση.
-------------------------------------------------------------------------------------
1. Ο Δήμαρχος Δελφών


ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ. ΦΟΥΣΕΚΗΣ




2. Η Πρόεδρος του Συλλόγου με την επωνυμία «Σύλλογος Σπουδαστών Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης (Τ.Ε.Ι. Παράρτημα Άμφισσας)»


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου