Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Προσφυγή για την εξόρυξη βωξίτη στη Φωκίδα από τον Δήμο Δελφών

Γίνεται σε περιοχή που έχει ενταχθεί στο Natura 2000
Υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και ανεπανόρθωτη βλάβη των οικοσυστημάτων της περιοχής καταγγέλλει ο Δήμος Δελφών, με αφορμή την απόφαση της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία εγκρίθηκε τεχνική μελέτη έρευνας κοιτασμάτων βωξίτη στις περιοχές Στρόμη, Πανουριά, Καλοσκοπή και Προσήλιου. Ο δήμος προσέφυγε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας...
ζητώντας την ακύρωση της επίμαχης απόφασης.
Όπως τονίζεται σχετικά στην προσφυγή, οι 600 γεωτρήσεις βάθους από 100 έως 300 μέτρα που θα πραγματοποιηθούν θα γίνουν σε περιοχή στην ευρύτερη Γκιώνα, που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως ειδική ζώνη διατήρησης, ζώνη ειδικής προστασίας για την ορνιθοπανίδα και βρίσκεται εντός δασικής έκτασης.
Σύμφωνα με τον Δήμο Δελφών, η έγκριση της μελέτης αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και τη νομοθεσία, καθώς θα επέλθει αλλοίωση, υποβάθμιση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής όπου θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις.
Επίσης, από τις γεωτρήσεις θα προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο οικοσύστημα της περιοχής, θα υπάρξει διατάραξη της οικολογικής προστασίας και θα επέλθει βλάβη στην πανίδα και τη χλωρίδα της επίμαχης περιοχής, καθώς και στους υδάτινους πόρους.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Δελφών έχει προσβάλει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και την υπουργική απόφαση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη διενέργεια των ερευνητικών γεωτρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου