Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Πραξικόπημα στην Παραγουάη:



Η Λατινική Αμερική έχει πικρή και μακρά ιστορία πραξικοπημάτων και κατάργησης της δημοκρατίας. Αυτές τις μέρες εκτυλίσσεται ένα νέο επεισόδιο σ αυτό το δράμα...

Ο πρόεδρος της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγο, καθαιρέθηκε απ τη Γερουσία για «κατάχρηση εξουσίας» με 39 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 2 αποχές, την ίδια στιγμή που δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης διαδήλωναν έξω απ τη Γερουσία.

Έχει αξία να δούμε τα γεγονότα που οδήγησαν σ αυτό το «συνταγματικό» πραξικόπημα, όπως ήδη έχει χαρακτηριστεί. Ο Λούγο, πρώην ιερέας της Καθολικής...
εκκλησίας, ανέβηκε στην εξουσία τον Αύγουστο του 2008 έχοντας ευρεία νομιμοποίηση απ τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας. Στην αρχή της θητείας του το 77% της καλλιεργήσιμης γη ελεγχόταν απ το 2% του πληθυσμού, ενώ το 40% των πολιτών κατείχε μόλις το 5% της γης. Σε μια κατά βάση αγροτική χώρα αυτό δημιουργούσε κοινωνική ανισότητα εκρηκτικών διαστάσεων. Είναι σημαντικό πως το 30% της γης κατέχεται μεν από την ολιγαρχία, αλλά η νομιμότητα των τίτλων τους είναι όλως αμφίβολη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ακτήμονες προχώρησαν σε κατάληψη γαιών του Blas Riquelme, ο οποίος είναι επιχειρηματίας και στέλεχος του Colorado, του μεγαλύτερου δεξιού κόμματος της χώρας. Η βίαιη εκκένωση της φάρμας απ την αστυνομία είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 17 ανθρώπων.

Φάνηκε στο σημείο αυτό, δυστυχώς, πως ο έλεγχος της αριστερής κυβέρνησης πάνω στην αστυνομία ήταν περιορισμένος και αυτή έδειξε έντονες τάσεις αυτονόμησης. Το περιστατικό αυτό δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Μετά την εκλογή του ο Λούγο προχώρησε σε μια σειρά παραχωρήσεων προς τη δεξιά, ελπίζοντας πως έτσι θα καθιστούσε την κυβέρνησή του πιο βιώσιμη και σταθερή. Αποδείχθηκε, δυστυχώς, πως η εγχώρια και διεθνής ολιγαρχία (στην ιστορία φαίνεται να είναι μπλεγμένη και η διαβόητη εταιρία μεταλλαγμένων Monsanto) δεν ήταν διατεθειμένη για «συναινετικές» λύσεις και περίμενε την πρώτη ευκαιρία για να ανατρέψει τον Πρόεδρο. Συν τοις άλλοις, ο Λούγο είχε να αντιμετωπίσει το μένος της Καθολικής εκκλησίας, η οποία δεν αποδέχτηκε ποτέ πως ένα μέλος της έγινε επικεφαλής αριστερής κυβέρνησης.

Ο Λούγο έκανε δεκτή την απόφαση της Γερουσίας και παραιτήθηκε, με αποτέλεσμα τα καθήκοντά του μέχρι τη λήξη της θητείας του (2013) να ασκεί ο αντιπρόεδρος της χώρας που πρόσκειται στο καθεστωτικό κόμμα των Φιλελευθέρων. Είναι ενθαρρυντικό, ωστόσο, πως η ένωση των κρατών της Λατινικής Αμερικής αντέδρασε ακαριαία χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία πραξικόπημα. Για παράδειγμα, μέχρι και η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Χιλής απέσυρε τον πρεσβευτή της απ την Παραγουάη.

Το μείζον, παρόλα αυτά, παραμένει η εσωτερική λαϊκή κινητοποίηση. Ο Λούγο σε μεγάλο βαθμό πληρώνει την πεποίθησή του πως μια σειρά μετριοπαθών μεταρρυθμίσεων από τα πάνω θα ήταν επαρκείς για να αλλάξει το τοπίο. Αποδείχτηκε , για μια ακόμα φορά, πως χωρίς την δυναμική λαϊκή κινητοποίηση, η παλινόρθωση των πιο αντιδραστικών δυνάμεων είναι σχεδόν νομοτέλεια.
 

Σ αυτό το σημείο, βέβαια, στηρίζεται και η όποια αισιοδοξία για το μέλλον της Παραγουάης. Αν, έστω την τελευταία στιγμή, ο λαός μπορέσει να κινητοποιηθεί για να διασώσει και να βαθύνει τις νίκες του η συνέχεια θα είναι πολύ διαφορετική.

 

Εν μέσω αντιδράσεων στην αμερικανική ήπειρο

Mε σκεπτικισμό μοιάζει να κοιτά τη σημαία της χώρας του ο πρόεδρος.

Σε ειρηνική αντίσταση καλεί ο Λούγο μετά το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στην Παραγουάη

Mε σκεπτικισμό μοιάζει να κοιτά τη σημαία της χώρας του ο πρόεδρος

 
Ασουνσιόν, Παραγουάη: Συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις, δηλώσεις και κλείσιμο δρόμων είναι το σκηνικό που χαρακτηρίζει την Παραγουάη λίγες μέρες μετά την καθαίρεση του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, Φερνάντο Λούγο, από το Κογκρέσο.

Ο ίδιος ο Λούγο έχει καλέσει τους οπαδούς του σε «ειρηνική αντίσταση», έχει σχηματίσει μια «παράλληλη κυβέρνηση» από πρώην υπουργούς του και ελπίζει στην αντίδραση των αμερικανικών περιφερειακών οργανισμών και κυβερνήσεων.
Οι συγκεντρώσεις είναι ειρηνικές. Ο ίδιος ο Λούγο δηλώνει ότι θα περιοδεύσει σε όλη τη χώρα για να εξηγήσει και στον τελευταίο πολίτη το ακριβώς έχει συμβεί.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών αποφάσισε μετά από έκτακτη συνεδρίαση να στείλει αποστολή στην Παραγουάη, ώστε να εξετάσει την κατάσταση και στη συνέχεια να αποφασίσει για το αν πρέπει να ληφθούν μέτρα (κυρώσεις) κατά της νέας κυβέρνησης.

Η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ουρουγουάη, εταίροι της Παραγουάης στην Mercosur αλλά και οικονομικοί εταίροι, ανακάλεσαν για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η Αργεντινή κάνει μάλιστα λόγο για «διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης» όπως και για «σοβαρές θεσμικές εξελίξεις στην Δημοκρατία της Παραγουάης».

Ακόμη, η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, η Βολιβία και ο Ισημερινός διεμήνυσαν ότι θα ασκήσουν πιέσεις για να επιβληθούν κυρώσεις στην Παραγουάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου