Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Μεγάλη Παρασκευή στην Μουσουνίτσα

 
Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πολλοί χωριανοί  μας  κατεύθασαν στο χωρίο μας για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα, ώστε να ξεφύγουν έστω και λίγο από την αγχώδη καθημερινότητα των μεγαλουπόλεων . 
Μεγάλοι και μικροί παρακολούθησαν  με ευλάβεια την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και βοήθησαν στο στολισμό του επιταφίου ...
Την Μεγάλη Παρασκευή που  είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη και στη Σταύρωση ,οι χωριανοί μας συγκεντρώθηκαν στην Παναγία κατά τις 6.00 μ.μ με τον  πατέρα Κων/νο Πλιάτσικα για να ψάλουν τα  εγκώμια του επιταφίου " Ἡ ζωὴ ἐν τάφῳ , Ἄξιόν ἐστί , και Αἱ γενεαὶ πᾶσαι .
Συγγενείς , φίλοι και επισκέπτες ξεκίνησαν από την κεντρική εκκλησία την λιτανεία  συμμετέχοντας  στην περιφορά του ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ πάνω  στον κεντρικό δρόμο  του χωριού μέχρι την κεντρική πλατεία  διότι  ο καιρός  δεν ήταν ευνοϊκός όπως άλλες φορές (κρύο-βροχή) , ώστε  να πραγματοποιηθεί η έξοδος του επιταφίου μέχρι την είσοδο του χωρίου στην πλατεία του ΑΪ Νικόλα δίπλα από το Λαογραφικό μουσείο . Παρόλα αυτά το έθιμο  τελέστηκε με μεγάλη επιτυχία  χάρη στην επιμονή των πιστών  και στην κατανυξη της μεγάλης θρησκευτικής ημέρας ..



Ο επιτάφιος ξεκινώντας από την εκκλησία της Παναγίας με την πομπή των πιστών ..

Περνώντας σπίτια του χωριού

Στάση στην κεντρική πλατεία  με δέηση από τον πάτερ Κών/νο Πλιάτσικα

Ο επιτάφιος του χωριού
Τα παιδιά με τα εξαπτέρυγα
Βασίλης Μπούζας  , Σωτήρης Ρουφαγάλας    Μάριος Μπούζας 



Μεγάλοι και μικροί ,συγχωριανοί συγγενείς , φίλοι και επισκέπτες


Επιστρέφοντας στην εκκλησία της Παναγίας
Ύψωση του επιταφίου  περιμένοντας τους πιστούς να περάσουν .

http://mousounitsavillage.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου