Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Cine Itea:ταινία κινουμένων σχεδίων «Αζούρ και Ασμάρ»

ΚΥΡΙΑΚΗ 18/3 ΚΑΙ ώρα 5μμ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΙΤΕΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
cineitea.blogspot.com
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Αζούρ και Ασμάρ»
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Μισέλ Οσελό
Στα ελληνικά ακούγονται οι : Γιώργος Καραμίχος, Ζέτα Δούκα, Γιώργος Χρανιώτης και Νίκος Ψαρράς.
Μια συναρπαστική ιστορία φιλίας, ένα μαγευτικό παραμύθι πλημμυρισμένο με χρώματα, μουσική  και περιπέτεια σε κόσμους μαγικούς αλλά και επικίνδυνους...

Υπόθεση:
Μεσαίωνας στη Γαλλία: Ο γιός του άρχοντα, ο ξανθός Αζούρ, ορφανός από μητέρα μεγαλώνει μαζί με τον μελαχρινό Ασμάρ, τον γιό της νταντάς του. Τα παιδιά μεγαλώνουν σαν αδέρφια μέχρι που ο άρχοντας διώχνει άσπλαχνα τη νταντά και το γιό της από το παλάτι.  Μεγαλώνοντας ο ξανθός Αζούρ θυμάται πάντα  τις ιστορίες της νταντάς του για τη φυλακισμένη μυθική Νεράιδα που όποιος καταφέρει να την ελευθερώσει θα τη παντρευτεί. Έτσι ανοίγει τα πανιά του για τη μακρινή χώρα. Εκεί βρίσκει τον αδελφικό του φίλο και ξεκινούν ένα μαγικό και επικίνδυνο ταξίδι  με φιλία, αλληλοϋποστήριξη αλλά και ανταγωνισμό προς αναζήτηση της Νεράιδας των παιδικών τους χρόνων. Θα τα καταφέρουν; Ποιος από τους δυο θα βρει πρώτος και θα παντρευτεί τη Νεράιδα;   
Βραβεία-Διακρίσεις της ταινίας
·        Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ
·        Βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ για παιδιά στο Τορόντο
·        Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κανών
·        Βραβείο παιδικού κοινού στο Φεστιβάλ του Μονάχου
Είπαν για τη ταινία:
Με την ταινία κινουμένων σχεδίων "Αζούρ και Ασμάρ" ο Γάλλος Michel Ocelot αποδεικνύει ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του χώρου. Το φιλμ πάνω από οτιδήποτε άλλο, είναι μια απίστευτη, αδύνατο να περιγραφεί με λόγια, οπτική πανδαισία. Εκτυφλωτικά χρώματα και διακοσμητικά μοτίβα παρελαύνουν με τρομερή ποικιλία μπροστά στα έκθαμβα μάτια μας, χωρίς ωστόσο ούτε στιγμή να γίνονται κιτς. Το αντίθετο μάλιστα. Οι "δυτικές" εικόνες δένουν άριστα με τα εκθαμβωτικά αραβουργήματα που πλημμυρίζουν την οθόνη, οι αρχιτεκτονικές και τα τοπία μπερδεύονται αρμονικά, οι δύο κόσμοι εναλλάσσονται με απόλυτη ισορροπία.
Περιπέτειες σε μαγικούς κόσμους, με πολύχρωμα, πελώρια σαρκοβόρα πουλιά, με κατακόκκινα λιοντάρια, με ληστές και τζίνια, νεράιδες και ξωτικά.
Κι όμως, η ταινία δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά. Παρακολουθείται εξ ίσου καλά και από τους μεγάλους. Γεφυρώνει, εκτός από τους πολιτισμούς, παιδιά και μεγάλους, θέαμα και νόημα, για να καταλήξει στο χιουμοριστικό (και σχετικά ανατρεπτικό) φινάλε. Μια ταινία με σενάριο προς μελέτη και διδασκαλία σε παιδαγωγικές σχολές.
Δ. ΠΑΠΑΜΙΧΟΣ
Από τις ταινίες που σε κάνουν να ζηλεύεις που δεν υπήρχαν όταν ήσουν μικρός, το «Αζούρ και Ασμάρ» είναι ένας κινηματογραφικός θησαυρός κι ένας υπέροχος τρόπος να μιλήσεις στα παιδιά σου για την έννοια της διαφορετικότητας. Ταυτόχρονα, τα εκθαμβωτικά σχέδιά του, σαν πίνακες ζωγραφικής με εντυπωσιακά ανατολίτικα στοιχεία, η περιπετειώδης πλοκή και ο απίθανος γκρινιάρης ζητιάνος που απεχθάνεται σχεδόν τα πάντα, αποκλείεται να σε αφήσουν ασυγκίνητο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΡΑΚΗΣ
Ο δημιουργός της ταινίας Μισέλ Οσελό, γνωστός από το πολύ επιτυχημένο Ο Κιρικού και η Μάγισσα, προσέδωσε ένα δευτερεύον αλλά πολύ ευκρινές περιεχόμενο σε ένα καθαρά παραμυθένιο animation. Αγαπημένοι και ενωμένοι με αδελφικούς δεσμούς, ο Αζούρ και ο Ασμάρ ξανασυναντιούνται σε ένα ουτοπικό ταξίδι που διαβάζεται διαφορετικά από τους μικρούς και τους μεγάλους θεατές. Με δικό του στιλ σχεδιασμού και ενδιαφέρον θέμα, το φιλμ ξεχωρίζει από την τυπική φετινή παραγωγή. Εντυπωσιάζει ο απίστευτος πλούτος λεπτομερειών, αναφορών και συμβολισμών που βγαίνουν από την εικόνα και ξεχύνονται στο σενάριο
Θ. ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
 Για τον σκηνοθέτη
Ο Μισέλ Οσελό γεννήθηκε στη Κυανή Ακτή. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Νέα Γουϊνέα και τώρα ζει στο Παρίσι. Ο ίδιος λέει ότι, παρότι Γάλλος, αισθανόταν για χρόνια ξένος στη χώρα του. Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών και αφιέρωσε τη καριέρα του στις ταινίες κινουμένων σχεδίων. Σκηνοθέτησε σειρές κινουμένων σχεδίων και ταινίες μικρού μήκους. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Κιρίκου και η μάγισσα» γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Θεωρείται από τους κορυφαίους ευρωπαίους ανιματέρ, και διατέλεσε για χρόνια Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων. Τα σχέδιά του είναι ονειρικά και γεμάτα χρώματα, ενώ συνδυάζουν τους διαφορετικούς πολιτισμούς των οποίων προϊόν είναι και ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου