Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Εξοικείωση των μαθητών του Γυμνασίου με την αρχαία επιγραφική στο Μουσείο των Δελφών



EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA
YΠOYPΓEIO ΠOΛITIΣMOY ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ι΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Δελτίο τύπου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ι’ Εφορείας Προϊστορικών &  Κλασικών Αρχαιοτήτων «Ιστορίες πίσω από τα γράμματα – μελετώντας τις επιγραφές των Δελφών» σχεδιάστηκε με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών του Γυμνασίου με την αρχαία επιγραφική και την κατανόηση της συμβολής της στη γνώση μας για την Ιστορία.  Στο φυλλάδιο παρουσιάζονται και σχολιάζονται ορισμένες από τις ...
σπουδαιότερες επιγραφές των Δελφών οι οποίες εκτίθενται στην επιγραφική Στοά του αρχαιολογικού Μουσείου. Πρόσωπα που έζησαν ή ανήκουν στη σφαίρα του μύθου, όπως η Νύμφη Κασταλία, οι Πυλαγόρες της Δελφικής Αμφικτυονίας, ο πυγμάχος Θεαγένης, ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, κα. μας ξεναγούν σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας του ξακουστού μαντείου της αρχαιότητας.
Τα πρόσωπα αυτά αποκτούν σάρκα και οστά και γίνονται αφορμή να γνωρίσουν οι μαθητές σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών αλλά και να λάβουν πληροφορίες ή  ιδέες για περιήγηση σε άλλους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, όπως η Πέλλα, η Βεργίνα και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Οι «Ιστορίες πίσω από τα γράμματα» δίνουν επίσης την ευκαιρία να συζητηθούν στο σχολείο κρίσιμοι προβληματισμοί της σύγχρονης κοινωνίας σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη λειτουργία των διακρατικών συνεργασιών, τη χρήση των αναβολικών ουσιών στον αθλητισμό, το σύγχρονο δουλεμπόριο, την αρχιτεκτονική και τη γλυπτική ως μέσον πολιτικής προπαγάνδας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το φυλλάδιο εκτυπώθηκε με πιστώσεις του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει πιλοτικά από τα Γυμνάσια του Δήμου Δελφών.-
                                                                         Η Προϊσταμένη της Εφορείας 
                                                                                       Αθανασία Ψάλτη
                                                                                         Αρχαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου