Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΞΕΒΡΑΖΟΥΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΧΡΩΜΙΟ 50 ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ

Έγγραφο φωτιά με το οποίο ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία της δημόσιας υγείας απέστειλε προ τριμήνου στο ΥΠΕΚΑ ο δήμος Τανάγρας, με αφορμή τα ανησυχητικά ευρήματα από δείγματα υγρών αποβλήτων, που ελήφθησαν από αγωγό της εταιρείας Μαϊλλης. 



Το έγγραφο υπογράφει ο δήμαρχος της περιοχής κ. Ευάγγελος Γεωργίου και  ζητά την άμεση συνδρομή των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ύστερα από την διαπίστωση ότι το δείγμα περιείχε συγκέντρωση χρωμίου 2.580 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, δηλαδή 50 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο! 


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία κατά τον έλεγχο της 4ης Νοεμβρίου 2011, είχαν ...
ληφθεί δείγματα από τρεις ύποπτες θέσεις στην περιοχή του Ασωπού και συγκεκριμένα από ισάριθμους αγωγούς στη θέση Βιοχάλκο, Μαϊλλης και Γέφυρα. Ο χημικός κ. Ευάγγελος Καρύγγιαννης που υπογράφει τα συμπεράσματα του εργαστηριακού ελέγχου αποφαίνεται ότι το δείγμα στη θέση Μαϊλλης «περιέχει πολύ υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων κυρίως χρωμίου, μαγγανίου και μολύβδου. Πάρα πολύ επικίνδυνο απόβλητο, προτείνεται άμεση καταγγελία στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος και μήνυση στην Εισαγγελία Θηβών».


Αν και ο δείκτης των μετρήσεων στην περίπτωση της εταιρείας Μαϊλλης χτύπησε “κόκκινο”, είναι κοινό μυστικό ότι το «πηγάδι» της ρύπανσης πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη της τοξικής βόμβας δεν έχει πάτο. Οι μισές βιομηχανίες της περιοχής του Ασωπού ποταμού εξακολουθούν να μην έχουν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της πολιτείας για την προστασία του περιβάλλοντος, παρά τα μέτρα και τις προσπάθειες που έχουν γίνει να επιβληθεί αυστηρός έλεγχος. 


Όπως διαπίστωνε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μόνο 30 μονάδες έχουν συμμορφωθεί ως προς τα κοινώς αποδεκτά όρια εκπομπών των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στην λεκάνη απορροής του Ασωπού, σύμφωνα με την ΚΥΑ του 2010 παρά το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο προέβλεπε ότι όλες οι βιομηχανίες θα έπρεπε να έχουν αναθεωρήσει τους περιβαλλοντικούς όρους μέχρι τα τέλη του 2011.  


Είναι χαρακτηριστικό, ότι από το 2004 έχουν επιβληθεί στους ρυπαντές πρόστιμα 5 εκ. ευρώ και οι έλεγχοι συνεχίζονται. Πέρυσι για παράδειγμα ελέγχθηκαν πάνω από 30 δραστηριότητες και έγιναν παράλληλα συστάσεις για περαιτέρω συμμόρφωση. «Στόχος μας δεν είναι η εξόντωση της βιομηχανίας αλλά η συμμόρφωση και η πρόληψη» έλεγε  προ ημερών στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της βουλής, ο υπουργός ΠΕΚΑ αλλά η κατάσταση φαίνεται ότι έχει ξεφύγει εντελώς από τα χέρια της πολιτείας. 


Οι βιομηχανίες πατώντας πάνω στην κρίση εξακολουθούν να αδιαφορούν και συνεχίζουν να σκορπούν τα τοξικά τους δηλητήρια, απειλώντας την δημόσια υγεία. 
Ακόμη και η λύση που είχε προταθεί στο παρελθόν για την δημιουργία μιας κεντρικής μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων σε συνεργασία με το ΣΕΒ, έχει σκοντάψει στο γεγονός ότι η επένδυση πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις βιομηχανίες και προς το παρόν δεν υπάρχει πρόθυμος επενδυτής!


Ως προσωρινή λύση έχει προταθεί η μεταφορά με βυτιοφόρα των υγρών αποβλήτων στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Μεταμόρφωσης σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και το υπουργείο Υποδομών. 


Μόνο που για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένα αξιόπιστο σύστημα μεταφοράς και ελέγχου του κόστους καθώς σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η Μεταμόρφωση δεν μπορεί να δεχτεί πάνω από 600 βυτία την ημέρα.   
Μαριάννα Τζάννε-ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου