Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η εξέλιξη των αναδασμών στην Φωκίδα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Αναδασμοί Φωκίδας: Προχωρούν προς όφελος των αγροτών

Η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, και η αρμόδια υπηρεσία της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, έχουν πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση της γεωργίας με έργα υποδομής , με ...
δράσεις και προγράμματα.
    Οι αναδασμοί που υλοποιούνται με πόρους της Περιφερειακής Ενότητας αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι βασικά έργα για την αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας και με την υλοποίησή τους επιτυγχάνεται υψηλότερο γεωργικό εισόδημα.
    Με τους αναδασμούς μειώνεται το κόστος κατασκευής εγγειοβελτιωτικών, αρδευτικών και άλλων έργων υποδομής, αξιοποιείται εγκαταλελειμμένη αγροτική γη, επιτυγχάνεται καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των γεωργικών μονάδων, αναβαθμίζεται το περιβάλλον και υποβοηθείται η αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Τελικά δημιουργείται μεγαλύτερος αριθμός οικονομικά εκμεταλλεύσιμων κτημάτων.
    Στη Φωκίδα προχωρούν πλέον τα παρακάτω έργα:

1)    Αναδασμός Στρώμης
Ύστερα από πολύ καιρό οριστικοποιήθηκε το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναδασμού στις 14/10/2011 και την ομόφωνη απόφαση της εισήγησης του Προέδρου και Δ/ντή της Αγροτικής Οικονομίας και κτηνιατρικής, Γεωπόνου Γκούλτα Δημητρίου. Δεν θίγεται κανείς δικαιούχος από αυτή τη διαδικασία και παράλληλα η Επιτροπή παραχωρεί έκταση αναγκαία και όπως προβλέπεται από το Νόμο στην Τοπική Κοινότητα Στρώμης για υποδομές και έργα κοινού ενδιαφέροντος. Αναμένονται εργασίες εκ μέρους του εργολάβου για το νέο σχεδιασμό του Νέου Κτηματικού καθεστώτος και ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου το θέρος του 2012.
2)    Αναδασμός Μαριολάτας
Έχουν εξετασθεί από την αρμόδια επιτροπή Αναδασμού σε πρώτη φάση οι υποβληθείσες ενστάσεις και αναμένεται στη συνέχεια η ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξέτασης των ενστάσεων και η οριστικοποίηση του υφιστάμενου κτηματικού καθεστώτος. Εν συνεχεία θα ξεκινήσουν οι εργασίες ποιοτικής κατάταξης των εδαφών, από γεωπόνους της υπηρεσίας μας.

3)    Αναδασμός Πεδιάδας Μόρνου
Μετά την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου για παράταση της σύμβασης του μελετητού των τοπογραφικών εργασιών και μετά την υπογραφή της σύμβασης, αναμένεται η εξέταση των τελευταίων ενστάσεων και η οριστικοποίηση του κτηματικού καθεστώτος, από την αρμόδια Επιτροπή Αναδασμού. Η οριστικοποίηση σημαίνει και έναρξη της διαδικασίας και την υλοποίηση του Νέου Κτηματικού Καθεστώτος η οποία θα αρχίσει με την υποβολή αιτήσεων προτίμησης από τους ιδιοκτήτες. Η μέχρι τώρα σχετική καθυστέρηση οφείλεται στην ανάγκη ανασύνταξης του κτηματολογίου του υφισταμένου καθεστώτος λόγο της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από την αρχική καταγραφή, με αποτέλεσμα την ύπαρξη μεταβολών στοιχείων των ιδιοκτητών αλλά και διόρθωση των λαθών. Το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε οφείλεται στην διακοπή των εργασιών της πρώτης εργολαβίας ένεκα δικαστικών προσφυγών κατοίκων της περιοχής. Εφόσον υπάρξει απρόσκοπτη ροή των διαδικασιών που προβλέπονται από τους σχετικούς νόμους, τα έργο του αναδασμού και η παράδοση των νέων τεμαχίων στους αγρότες μπορεί να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2013.


4)    Αναδασμός Λιλαίας
Έχουν εξετασθεί σε πρώτη φάση οι υποβληθείσες ενστάσεις και αναμένεται στη συνέχεια η ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξέτασης των ενστάσεων και η οριστικοποίηση του υφιστάμενου κτηματικού καθεστώτος, από την αρμόδια Επιτροπή Αναδασμού. Εν συνεχεία θα ξεκινήσουν οι εργασίες ποιοτικής κατάταξης των εδαφών, από Γεωπόνους της υπηρεσίας μας.
   

                              Η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας

                                    Παναγιώτα Γαζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου