Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Υπό διάλυση τα Κέντρα πρόληψης της Περιφέρειας


Κινδυνεύουν τα 5 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων στην περιφέρεια Στερεάς (ένα σε κάθε νομό), παρά το σύνθετο έργο που επιτελούν εδώ και χρόνια και ενώ οι ανάγκες ψυχοκοινωνικής στήριξης διογκώνονται.
Οι δαπάνες λειτουργίας τους έχουν περικοπεί δραματικά και δεν καταβάλλονται.
Επιπλέον στο σχέδιο νόμου «Κώδικας Ναρκωτικών» που έχει κατατεθεί προς ψήφιση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ...
γίνεται ούτε καν αναφορά στα Κέντρα Πρόληψης.
Το σωματείο εργαζομένων σε εναγώνια επιστολή που απέστειλε σε όλα τα μέλη των περιφερειακών συμβουλίων της χώρας, ζητάει την άμεση παρέμβαση τους προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές προς τα Κέντρα και να εκδοθούν ψηφίσματα στήριξης των Κέντρων Πρόληψης.
Ως Αυτοδιοικητικό Κίνημα έχουμε εκφράσει την άποψη ότι τα Κέντρα Πρόληψης οφείλουν να αναβαθμιστούν ως δομές δημόσιου χαρακτήρα μέσω της ίδρυσης ΝΠΔΔ στην Περιφέρεια, το οποίο θα λειτουργεί παραρτήματα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και χωρίς να χαθεί καμία θέση εργασίας. ( Να αναβαθμισθούν τα Κέντρα Πρόληψης Ναρκωτικών) Θεωρούμε υποχρέωση της Περιφερειακής Αρχής και όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου να παρέμβουν από κοινού για την διάσωση και την στήριξη των δομών πρόληψης της Περιφέρειας στον κρίσιμο τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών.

H επιστολή του σωματείου εργαζομένων είναι η ακόλουθη:
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ


Διεύθυνση Γραμματείας:

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας,

Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β.

Τηλ.: 2265023590, 2102409015, 2273023443

Φαξ: 2265072441, 2273023441

Κινητά: 6945833231, 6936828341, 6978741064.

Email: prolipsiworkers@yahoo.gr











ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για χρέη Υπουργείου Εσωτερικών – Αίτημα για συμβολή των Αιρετών Περιφερειών στην βιωσιμότητα των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων



Αξιότιμοι,

Σε συνέχεια επιστολής μας προς το Δ.Σ. και την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και με δεδομένη την συσσώρευση προβλημάτων που δυσχεραίνουν την λειτουργία και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους στις τοπικές κοινωνίες,

σας ενημερώνουμε για τα χρέη των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, όπως προκύπτουν με βάση την Πενταετή Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης της 9/4/2011 -συνυπογεγραμμένη από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας, την ΚΕΔΚΕ, τον ΟΚΑΝΑ και την ΕΕΤΑΑ Α.Ε.- η οποία αφορά τα έτη 2009-2013.

Πιο συγκεκριμένα:

- Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών (Αρ. Πρωτ. 33393-15/7/2011) σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, το 2009 το Υπουργείο κατέβαλε από τους Κ.Α.Π. το ποσό των 5 εκ. Ευρώ. Σύμφωνα δε με την Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, το 2009 έπρεπε να καταβληθούν 7.676.839,5 Ευρώ. Άρα υπάρχει υστέρηση περίπου 2,7 εκ. ευρώ για το 2009.

- Σύμφωνα με την ως άνω απάντηση, το Υπουργείο Εσωτερικών κατέβαλε για το 2010 το ποσό των 2,5 εκ. Ευρώ. Σύμφωνα δε με την Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, το 2010 έπρεπε να καταβληθούν 8.781.115 Ευρώ. Άρα υπάρχει υστέρηση περίπου 6,2 εκ. ευρώ για το 2010.

- Σύμφωνα με την ως άνω απάντηση, το Υπουργείο Εσωτερικών επρόκειτο να καταβάλλει για το 2011 το ποσό των 4 εκ. ευρώ (όπως και έγινε). Επίσης, με κατοπινή απόφαση Υπουργού Εσωτερικών (8/9/2011), αποφασίστηκε η κατανομή επιπλέον 1,7 εκ. ευρώ. Σύμφωνα δε με την Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 έπρεπε να έχουν καταβληθεί 9.831.115,5 Ευρώ. Άρα υπάρχει υστέρηση περίπου 4,1 εκ. ευρώ για το 2011.

- Συνολικά, λοιπόν, οφείλονται προς τα Κέντρα Πρόληψης 13 εκ. Ευρώ από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών.



Για την καλύτερη εκτίμηση των επιπτώσεων των προαναφερθέντων στην λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, θα πρέπει να γίνει σύντομη αναφορά στις οφειλές από πλευράς Υπουργείου Υγείας, το ακριβές ύψος των οποίων δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί – για λόγους ελλιπούς ενημέρωσης εκ μέρους του ΟΚΑΝΑ, που κάνει την τελική εκταμίευση προς τα Κέντρα Πρόληψης βάσει του ΚΑΕ 2555 του Κρατικού Προϋπολογισμού. Υπολογίζουμε, παρ’ όλα αυτά -συνεκτιμώντας τους προϋπολογισμούς της ισχύουσας Προγραμματικής Σύμβασης με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας- τις οφειλές του Υπουργείου Υγείας κυμαινόμενες μεταξύ 4,6 εκ. ευρώ και 7 εκ. ευρώ για την τριετία 2009-2011.

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει εξ αιτίας της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης κατά την τελευταία εξαετία, είναι πολλά και σοβαρά. Αναφέρουμε ως ενδεικτικά και κεντρικά της σημερινής κατάστασης τα εξής: Απλήρωτοι μισθοί σε αρκετά Κέντρα Πρόληψης, κίνδυνος να μην πληρωθούν συνάδελφοι σε περισσότερα εντός του επόμενου μήνα, διαρροή προσωπικού (ακόμη και σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, παραιτούνται έμπειροι, εξειδικευμένοι συνάδελφοί μας από Κέντρα Πρόληψης και οι κενές θέσεις δεν καλύπτονται), αναγκαστικές περιστολές παρεμβάσεων στην κοινότητα παρότι οι ανάγκες αυξάνονται ραγδαία στην σημερινή φάση οξείας κοινωνικής κρίσης, λιγότερα μέσα/υλικά για την υλοποίηση των παρεμβάσεων (άρα καθημερινός κίνδυνος ποιοτικής υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών). Και, τέλος, η αβεβαιότητα που καθημερινά βιώνουμε ως εργαζόμενοι σε υπηρεσίες που ως στόχο θέτουν την ψυχοκοινωνική στήριξη παιδιών, εφήβων, εκπαιδευτικών, γονέων στον αγώνα τους ενάντια στις εξαρτήσεις και σε περίοδο κρίσης, επιβαρύνει το έργο μας πολύ περισσότερο από ό,τι θα αναλογούσε.

Αξιότιμοι,

Γνωρίζοντας πως όλες οι Περιφέρειες συμμετέχουν ως εταίροι σε Κέντρα Πρόληψης και ευελπιστώντας πως η συμβολή τους στον αγώνα για την Πρόληψη των Εξαρτήσεων και την Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας μπορεί να είναι ουσιαστική, αιτούμαστε από εσάς, ως αιρετοί εκπρόσωποι του ελληνικού λαού σε επίπεδο Περιφερειών και ως Συλλογικά Όργανα λήψης αποφάσεων επί ζητημάτων κομβικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες, όπως:

• Ασκήσετε δια της θεσμικής οδού όλες οι δυνατές πιέσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να εξοφληθούν στο ακέραιο οι οφειλές του προς τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης

• Καταβάλετε ανά Περιφέρεια τις από πλευράς σας εισφορές στα Κέντρα Πρόληψης ευθύνης σας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε καθένα από αυτά, στα οποία συμμετέχετε ως εταίροι – στα περισσότερα δε και με εκπροσώπους στα Διοικητικά Συμβούλιά τους

• Προχωρήσετε με συλλογικές αποφάσεις στην έκδοση ψηφισμάτων στήριξης των Κέντρων Πρόληψης, εν όψει και της ψήφισης του Σ/Ν «Κώδικας Ναρκωτικών», στον οποίο δεν αναφέρονται πια τα Κέντρα Πρόληψης (επισυνάπτεται υπόδειγμα ψηφίσματος).



Ελπίζοντας στην συμβολή σας στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου δικτύου παροχής δωρεάν ποιοτικών υπηρεσιών Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας προς όφελος των χειμαζόμενων από την επιτεινόμενη κρίση τοπικών κοινωνιών,

Πιστεύοντας πως συμφωνείτε ότι η ύπαρξη και η θεσμική και επιστημονική αναβάθμιση των Κέντρων Πρόληψης είναι αδιαπραγμάτευτη όσο και επίκαιρη κοινωνική αναγκαιότητα,

Με τιμή,

Για το Δ.Σ.
http://periferiastereas.blogspot.com

Related Posts with Thumbnails

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου