Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

Θησαυρός στην κυπριακή ΑΟΖ

Αναθεωρούνται προς το καλύτερο οι εκτιμήσεις για το κοίτασμα φυσικού αερίου στο "οικόπεδο 12" της κυπριακής ΑΟΖ. Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία. Πυρά Ταλάτ για την τακτική που ακολουθεί η Τουρκία
 
Καλύτερα απ' ό,τι περιμέναν ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι εξελίσσονται οι έρευνες για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το κοίτασμα φυσικού αερίου είναι κατά 40% μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Noble Energy, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", ...
υπολογίζεται ότι το κοίτασμα είναι είναι περίπου 700 ως 1.000 μέτρα πιο κοντά στην επιφάνεια του βυθού της θάλασσας σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος της γεώτρησης θα είναι μικρότερο.
Παράλληλα, αν και οι αρχικοί υπολογισμοί του  Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP, της Noble Energy και της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου έκαναν λόγω για 8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ο αριθμός ανέβηκε στα 10 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα,  οι έρευνες για να διαπιστωθεί με ακρίβεια το βάθος και η πίεση του κοιτάσματος συνεχίζονται.
Όσο μάλιστα προχωρούν οι έρευνες, πληθαίνουν και οι εικασίες για το πώς θα αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα και ποιοι θα μοιραστούν τα κέρδη, με την κυπριακή πλευρά να αποφεύγει μέχρι στιγμής να τοποθετηθεί. Ωστόσο ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας έχει τονίσει ότι τα κέρδη θα είναι πολλά για ολόκληρη την Κύπρο.
Οργή Ταλάτ για τους χειρισμούς της Τουρκίας
Όσο τόπο έπιασαν οι απειλές του πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, για τη "μονομερή ένταξη" των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ τόσο τόπο θα πιάσουν και οι σημερινές απειλές της Τουρκίας για το φυσικό αέριο, δήλωσε ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Σε τηλεοπτική του εμφάνιση σε εκπομπή του καναλιού Kibris Tv, ο κ. Ταλάτ είπε ότι είναι ορθοί οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα κατά των ενεργειών των Ελληνοκυπρίων, αλλά -πρόσθεσε- αυτό δεν είναι κάτι που έγινε μόνο τώρα, αλλά και προηγουμένως κατά την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς -κατά την έκφρασή του- στην ΕΕ.
Όσον αφορά τις έρευνες του τουρκικού σεισμολογικού Πιρί Ρέις, ο κ. Ταλάτ είπε πως αν ήταν ο ίδιος στην ηγεσία της κοινότητας "θα αντιδρούσε στην αποστολή του καθώς δεν εξυπηρετεί τίποτα". Αν όντως η Τουρκία ήθελε να σταματήσει τις γεωτρήσεις των Ελληνοκυπρίων, συνέχισε, θα έπρεπε να παραχωρούσε άδεια σε μια διεθνή εταιρεία να ασχοληθεί με αυτές.
Ζητά συμβιβασμό στο θέμα της αξιοποίησης
Κάλεσε επίσης τον Ντερβίς Έρογλου να συζητήσει με την ελληνοκυπριακή πλευρά το διαμοιρασμό του πετρελαίου.
Σε περίπτωση, είπε, που οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν την πρόταση, να τους ασκηθούν πιέσεις από διεθνείς παράγοντες και αν και πάλι αντιδράσουν τότε και οι Τούρκοι να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Κάλεσε την τουρκική πλευρά να αποφεύγει τις ''ιαχές πολέμου'' και δήλωσε ότι οι απειλές προς τους Ελληνοκύπριους "είναι λάθος τακτική".
Για άλλη μία φορά, ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε λάθος τη "συμφωνία" οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Όταν ενημέρωσε, ανέφερε, για τις απόψεις του την Άγκυρα, του διεμήνυσαν ότι η "ΤΔΒΚ" "έχει δικαιώματα στο σύνολο του νησιού" και ότι είχαν ήδη αποστείλει το Πιρί Ρέις για έρευνες στο οικόπεδο 12.

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Πολύ σύντομα η κυβέρνηση της Κύπρου θα εξαγγείλει το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.Οπως δήλωσε χθες η αρμόδια υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Πραξούλα Αντωνιάδου, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να απευθυνθεί σε ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν έρευνες και να εκμεταλλευτούν εμπορικά υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν πριν από το τέλος του χρόνου και μέχρι τότε θα υπάρχουν και οι προκαταρκτικές ενδείξεις από την πρώτη διερευνητική γεώτρηση που πραγματοποιείται από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy.


«Αυτή τη στιγμή συζητούνται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο τα επόμενα βήματα αναφορικά με τον τομέα εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου», είπε η κ. Αντωνιάδου.


Το γεωτρύπανο βρίσκεται στα 2.200 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας και ο τελικός στόχος είναι τα 4.000 μέτρα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές, όμως η αρμόδια υπουργός συνέστησε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών. Οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρονται σε κοίτασμα 8-10 τρισ. κυβικών ποδών φυσικού αερίου.


Στο μεταξύ, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Πιρί Ρεΐς», το οποίο πραγματοποίησε έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, νότια της Κύπρου, και ακολούθως προσάραξε στο λιμάνι της Αμμοχώστου, βγήκε ξανά για έρευνες εντός του τεμαχίου 12, στο οποίο πραγματοποιείται η γεώτρηση από τη Noble Energy.


Σε δηλώσεις που έκανε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» ο Ντερμάν Ντοντουρούρ, επικεφαλής του προγράμματος των τουρκικών ερευνών, ανέφερε ότι κατά τις προηγούμενες έρευνες είχαν πλησιάσει την πλατφόρμα σε απόσταση 14-15 χιλιομέτρων. «Οι έρευνες που θα κάνουμε στη δεύτερη φάση, θα πλησιάσουν πολύ κοντά στην πλατφόρμα», είπε και πρόσθεσε ότι το «Πιρί Ρεΐς» θα συνοδεύεται από τον τουρκικό στόλο.


Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου