Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ 48ωρη 18/19 Οκτωβρίου

Apergia_28_Iouniou
Κοινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης,  παραχώρησαν σήμερα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. «Ο λαός μας βιώνει μια ζοφερή πραγματικότητα εξαιτίας των πολιτικών της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος που δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις για τους νέους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τον κόσμο της εργασίας, της παιδείας και του πολιτισμού», δήλωσαν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των...
συνομοσπονδιών. Σε 48ωρη απεργία προχωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ το διήμερο 18 και 19 Οκτωβρίου. Στις 18 Οκτωβρίου θα απεργήσει ο στενός και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας αλλά και οι ΔΕΚΟ, ενώ στις 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί γενική πανεργατική απεργία. Συμμετοχή στην απεργία δήλωσε και η ΟΤΟΕ.

Όπως τόνισαν από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ: «Με τη νέα καταιγίδα μέτρων, που αποφάσισε να εφαρμόσει η Κυβέρνηση και η Τρόικα, στοχοποιούνται, για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, τους έχοντες και τους κατέχοντες τον πλούτο και άθικτους τους υπεύθυνους για την οικονομική κρίση, όλους αυτούς, οι οποίοι θησαύρισαν τόσα χρόνια πριν από την κρίση, εκμεταλλευόμενοι το ανθρώπινο δυναμικό (εργατικό και επιστημονικό), τις υποδομές της χώρας, τις διάφορες διευκολύνσεις της ελληνικής πολιτείας, τους νόμους περί κινήτρων, τα αποθεματικά των Ταμείων μας και με το ξέσπασμα της κρίσης έβγαλαν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, επενδύοντας στη χρεοκοπία της χώρας».
Συνεχίζοντας τη σκληρή κριτική τους, σχολίασαν πως: «Η Κυβέρνηση, υποταγμένη στα συμφέροντα των Τραπεζιτών, του παρασιτικού χρηματιστικού κεφαλαίου, των δανειστών και των κερδοσκόπων, σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας, που αποκτήθηκαν με αγώνες και θυσίες του εργατικού κινήματος ολόκληρο τον προηγούμενο αιώνα. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκείται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό περιβάλλον οδηγεί αναπόδραστα στη διεύρυνση των ανισοτήτων και στη φτώχεια ολοένα και περισσότερο τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας. Τα μέτρα που υλοποιούν η Τρόικα και η Κυβέρνηση, δυστυχώς, εκτός από μονομερή και άδικα, είναι και αναποτελεσματικά.Οι μνημονιακές - κυβερνητικές πολιτικές δεν καταφέρνουν να πιάσουν τους στόχους, ανανεώνονται συνεχώς και επιβάλλουν διαρκώς νέα πιο δυσβάσταχτα, επαχθέστερα μέτρα, οδηγώντας σε ακραία υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας. Η Κυβέρνηση για να περάσει τα σχέδιά της και να εφαρμόσει τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, κουρελιάζει τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, τα κοινωνικά, τα συλλογικά και δημοκρατικά δικαιώματά μας, ακόμη και το ίδιο το Σύνταγμα»!!!
Ειδική αναφορά έγινε στο θέμα των απολύσεων, όπου οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις τόνισαν μεταξύ άλλων ότι:  «Οι απολύσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, αποκαλύπτουν τον αυταρχικό κατήφορο μιας ανάλγητης πολιτικής που εκπορεύεται από τους δανειστές μας και υλοποιείται από την Κυβέρνηση της χώρας μας, χωρίς καμιά πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση. Δυστυχώς μας γυρίζουν έναν αιώνα πίσω!!! Τότε που οι απολυμένοι Δημόσιοι Υπάλληλοι συγκεντρώνονταν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και με κλαυθμούς και οδυρμούς, παρακαλούσαν τους κυβερνώντες να τους ξαναπροσλάβουν στο Δημόσιο.
Οι μεγάλες περικοπές στα εισοδήματά μας παίρνουν δραματικές διαστάσεις με το Νέο Μισθολόγιο - Βαθμολόγιο, αφού επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη μισθολογική κατάσταση των υπαλλήλων του Δημοσίου. Οι απώλειες διευρύνονται και ξεπερνούν το 50% λόγω και των φραγμών που επιβάλλει στην εξέλιξη των υπαλλήλων (π.χ. στον Α΄ Βαθμό θα εξελίσσεται μόνο το 20%).
Οι νεοεισερχόμενοι στο Δημόσιο της Π.Ε. Κατηγορίας θα αμείβονται με 660 ευρώ το μήνα, ενώ για τις κατηγορίες ΥΕ & ΔΕ οι αποδοχές είναι πολύ κατώτερες, χωρίς δυνατότητα εξέλιξης στους ανώτερους βαθμούς. Γενικά όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου υφίστανται απώλειες των αποδοχών του (22 ευρώ θα είναι το ημερομίσθιο ενός πτυχιούχου που θα μπεί στο Δημόσιο και, αν λάβουμε υπόψη και τη μείωση του αφορολόγητου, οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων ξεπερνούν κάθε όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης».
Για το θέμα των εργασιακών σχέσων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τονίζουν πως: «Οι εργασιακές σχέσεις πλήττονται βάναυσα:
    α) Στο Δημόσιο Τομέα, με την εφαρμογή του αντεργατικού και ανάλγητου μέτρου της εργασιακής εφεδρείας οδηγούνται σε απόλυση ή σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο χιλιάδες μόνιμοι υπάλληλοι ( με αμοιβές 60% του βασικού μισθού τους), για ένα (1) χρόνο τους πρώτους και μέχρι δύο (2) χρόνια τους δεύτερους).
    β) Στον Ιδιωτικό Τομέα δρομολογείται ακόμη και η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Αναστέλλονται για δύο χρόνια οι επεκτάσεις των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας. Καταργείται η γνωμοδοτική δυνατότητα του Συμβουλίου της Επιθεώρησης Εργασίας για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων. Διευκολύνεται η εργοδοσία για σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων που οδηγούν σε μεγάλες μειώσεις μισθών».

Καταλήγοντας, οι δύο συνομοσπονδίες αναφέρουν ότι: «Παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο και παραδίδει τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά βορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία , στην αγορά και τους κερδοσκόπους.
Αγωνιζόμαστε για μια άλλη πολιτική που θα αναγνωρίζει το κοινωνικό περιεχόμενο της εργασίας (πνευματικής και χειρονακτικής) για μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που θα διευρύνει τη Δημοκρατία και το Κοινωνικό Κράτος.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, όλοι μαζί, με διαλεκτική λειτουργία, με συλλογικότητα και ενότητα στη δράση.
Να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην περάσουν αυτά τα βάρβαρα μέτρα που διαλύουν την κοινωνία και οδηγούν μεγάλα κοινωνικά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση».  
Πηγή: ert.gr

Επιμέλεια: Νάσος Μπράτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου