Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΕΠΘ: Σκηνές από τo παρελθόν-Οριστικό Τέλος(!) κ για τις σχολικές βιβλιοθήκες...



Στεφανάκου Π.
Παραδώστε τα κλειδιά! Κλείνουν και οι σχολικές βιβλιοθήκες! Η κυβέρνηση του Μνημονίου δεν έφαγε μόνο τα βιβλία από τα σχολεία. Τώρα τρώει και τις λιγοστές βιβλιοθήκες που φτιάχτηκαν με κοινοτικά κονδύλια προκειμένου να εξοικονομήσει το εκπαιδευτικό προσωπικό το οποίο απασχολείται σ' αυτές. Κατά τα άλλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εισάγει ως υποχρεωτικό μάθημα την περιβόητη ερευνητική εργασία για την οποία θα βαθμολογηθούν και οι μαθητές, αλλά και οι επιβλέποντες καθηγητές! Σχήμα οξύμωρο μιας πολιτικής που δεν έχει έλεος για κανέναν!

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Μ. Κοντογιάννης, ζητείται από τους περιφερειάρχες εκπαίδευσης να φροντίσουν για την "παράδοση του εξοπλισμού και της υλικοτεχνικής υποδομής" των 700 βιβλιοθηκών του ΕΠΕΑΕΚ! Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι περιφερειάρχες εκπαίδευσης πρέπει να...
μεριμνήσουν ώστε οι βιβλιοθήκες από ζωντανά κύτταρα να μεταβληθούν σε άψυχες αίθουσες "μέχρι την υπογραφή του Νόμου για την αναδιάρθρωση της διοίκησης της εκπαίδευσης". Για το... φιλόδοξο αυτό σχέδιο ζητείται "να παραδοθούν τα κλειδιά της κάθε σχολικής βιβλιοθήκης από τους μέχρι σήμερα υπεύθυνους που αποχωρούν στους διευθυντές σχολικών μονάδων που εδρεύουν"! Οι υπεύθυνοι είναι εκπαιδευτικοί που δεν αποχωρούν με τη θέλησή τους, αλλά επειδή η θέση που κατέχουν είναι πολυτέλεια για το φθηνό σχολείο της κ. Διαμαντοπούλου. Αυτό σημαίνει ότι η βιβλιοθήκη νεκρώνει αφού χάνει τους ανθρώπους που την κάνουν σημείο αναφοράς για την εκπαιδευτική διαδικασία. Διότι ο ρόλος των υπευθύνων δεν είναι απλώς να κρατούν ανοικτές τις βιβλιοθήκες και να δανείζουν βιβλία, αλλά να οργανώνουν πολλαπλές δράσεις σε συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς με επίκεντρο τη βιβλιοθήκη.
Στις σχολικές βιβλιοθήκες του ΕΠΕΑΕΚ των σχολείων όπου γίνεται συγχώνευση, προβλέπει η εγκύκλιος, η σχολική βιβλιοθήκη "θα παραδοθεί στον διευθυντή του σχολείου που προκύπτει μέχρι νεωτέρας". Η κυρία Διαμαντοπούλου ανέλαβε να υλοποιήσει το «θεάρεστο» έργο της διάλυσης της δημόσιας παιδείας, σχολιάζει ο Θ. Κοτσυφάκης, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Το προηγούμενο διάστημα έκλεισε για «παιδαγωγικούς» λόγους 1.000 σχολεία. Κατήργησε για τους ίδιους λόγους σημαντικούς θεσμούς που ήθελαν βελτίωση, όπως η πρόσθετη διδακτική στήριξη και η ενισχυτική διδασκαλία. Υποβάθμισε τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών και άλλων μαθημάτων όπως η καλλιτεχνική αγωγή, το δίκαιο, η πληροφορική. Κατήργησε ή υποβάθμισε συνειδητά τις δομές του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων. Άφησε τα σχολεία χωρίς βιβλία. Τώρα ήρθε και η σειρά της κατάργησης των βιβλιοθηκών. Είναι περίεργο, πικρό, αλλά αληθινό. Μια υπουργός Παιδείας που επαγγέλλεται το «νέο» στην εκπαίδευση να υπογράφει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου των σχολικών βιβλιοθηκών. Εύγε, κυρία Διαμαντοπούλου, για το νέο μεταρρυθμισμένο σχολείο σας... ( Πηγή :   Η ΑΥΓΗ )
Το βρήκαμε στο  http://fokidaedu.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου