Το Κοκκινάρι απο την Ιτέα |
καταστρέφουν ακόμα και τις κορυφές της Γκιώνας.
Ενέκριναν μέσα στον Αύγουστο επιφανειακές εξορύξεις στο Κοκκινάρι της Αγίας Ευθυμίας που είναι το βουνό που φαίνεται πάνω από την Ιτέα.
Δεν τους ενδιέφερε η αντίθετη άποψη των κατοίκων, του τοπικού Διαμερίσματος Αγίας Ευθυμίας που με προσφυγές μαζί με ...
τον Ορειβατικό Σύλλογο της Άμφισσας είχαν καταθέσει ενστάσεις, ούτε και του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχίας Φωκίδας που κατέθεσε την αντίθεσή του γι αυτές τις εξορύξεις το 2005.
Παραχώρησαν όλη την κορυφογραμμή για επιφανειακές εξορύξεις , μην εξαιρώντας ούτε καν την ψηλότερη κορυφή της περιοχής.
Η εταιρεία S&B παίρνει 53 στρέμματα στην τιμή των 53.000. Όχι δεν πληρώνει 1000 ευρώ το στρέμμα για το μετάλλευμα, αυτό το παίρνει δωρεάν, θα πληρώσει λέει αυτό το ποσόν για να αποκαταστήσει το περιβάλλον όταν τελειώσει το μετάλλευμα.
Τι θα αποκαταστήσει με αυτά τα χρήματα; τον κρανίου τόπο που θα εγκαταλείψει; τα στείρα ή τα νταμάρια που δεν θα αφήνουν ούτε χορτάρι να φυτρώσει πάνω τους στο αλπικό τοπίο που βρίσκονται οι περιοχές αυτές, (είναι γύρω στα 1800 μέτρα υψόμετρο).
Ο ήλιος λούζει τις κορυφές στο ξημέρωμα |
Μόνο η Αρχαιολογική υπηρεσία σταμάτησε τις εξορύξεις στα μέρη των κορυφών αυτών που είναι ορατές από τους Δελφούς , να μην φαίνεται το χάλι μας δηλαδή στους τουρίστες.
Τελευταίο σαν κριτική αφήνουμε το ήθος και την;αξιοπιστία των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας, που έλεγαν στις συγκεντρώσεις των κατοίκων ότι το Κόκκινο χούμα η «Βλαχοθανάσης Α7» στις Καρούτες της Γκιώνας θα ήταν η τελευταία επιφανειακή εξόρυξη...
Τι να περιμένει κανείς από εταιρείες και στελέχη που ήρθαν και συμπεριφέρονται σαν κατακτητές στον τόπο μας, παίρνοντας από εδώ τον πλούτο του και αφήνοντας σε εμάς ένα κατεστραμμένο περιβάλλον.
Το θέμα για μας δεν είναι μόνο ο Βλαχοθανάσης και το Κοκκινάρι , είναι ο τόπος ολόκληρος, κάθε μήνα, κάθε εξάμηνο και κάθε χρόνο θα μετράμε ακόμα μια πληγή, μέχρι να μην μείνει γη άσκαφτη σε αυτόν τον τόπο , μέχρι να χαθούν τελείως τα νερά, μέχρι να μην μπορεί κανείς να ζήσει εδώ πέρα μέχρι να διώξουν όλους τους κατοίκους από την περιοχή. Αν σκεφτείτε πως θα είναι η περιοχή σε 20 -30 χρόνια θα καταλάβετε γιατί τα παιδιά μας δεν θα μένουν στον τόπο τους.
Από 48000 στον Νομό το 2001 σε 10 χρόνια φτάσαμε τις 40000, το 2011 καταγράφοντας την μεγαλύτερη μείωση 20% του πληθυσμού.
Ας μην ξεχάσουμε λοιπόν τις υποσχέσεις που θα μας δοθούν για να επιτρέψουμε να συνεχιστεί το χάλι που επικρατεί στο Λαρνάκι, θα έχουν την ίδια αξιοπιστία με τις προηγούμενες υποσχέσεις τους.
Η τύχη του τόπου πρέπει να περάσει πλέον στα χέρια των κατοίκων για να βρουν οι ίδιοι με ποιόν τρόπο θα μπορέσουν να τον υπερασπίσουν καλύτερα. Διαβάστε την Έγκριση περιβαλλοντικών όρων
Έγκριση περιβαλλοντικών όρων. για την εκμετάλλευση μεταλλείου βωξίτη σε συνολική έκταση 52.95 1.20 τ.μ. και των συνοδών αυτού έργων, στη Θέση “Κοκκινάρια’.Δήμου Δελφών. Περιφερειακή; Ενότητα; Φωκίδα. από την εταιρεία “S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.” 4Α5Ζ0-Χ34-signed
Θα προσθέσουμε μερικούς στίχους ακόμα απο δημοτικό τραγούδι για τους βοσκούς που χάνουν ακόμα ένα βοσκοτόπι :
Θα παραγγείλω στα βουνά να χαμηλώσουν λίγο,
κι αν δεν μπορέσω ν' ανεβώ, χαμπέρι θα τους στείλω.
Ετούτη 'δω την άνοιξη, να μη με καρτερούνε,
και οι ραχούλες οι ψηλές, τραγούδια μ' δε θ' ακούνε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου