ΕΝΣΤΑΣΗ της ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΒΑΘΡΕΣ ΦΟΡΤΩΣΗΣ ΒΩΞΙΤΗ
ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΦΩΚΙΔΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε
Καταθέτουμε τις ενστάσεις, αντιρρήσεις, απόψεις μας σχετικά με τη ΜΠΕ του θέματος, μετά τη ...
δημόσια πρόσκληση σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 37111/2021/26.09.03 για τον τρόπο δημοσιοποίησης Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ως ακολούθως
Επειδή,
1. Αναφέρεται στην εν λόγω Μ.Π.Ε. και συγκεκριμένα στην σελ.15 και παράγραφο
1.1.4.2 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ότι
«…Οι στρατηγικές και οι πρακτικές της εταιρείας σε θέματα που αφορούν στην περιβαλλοντική της επίδοση σχεδιάζονται με γνώμονα τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει στις διάφορες δραστηριότητες και αφορούν:
Στη δυνατότητα πρόσβασης και την υπεύθυνη διαχείριση των αποθεμάτων των ορυκτών πόρων, ώστε να διασφαλίζονται οι παρούσες και οι μελλοντικές απαιτήσεις της αγοράς, αλλά και να βελτιώνεται η αποδοτικότητα της χρήσης των φυσικών πόρων.
Στη μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλες τις δραστηριότητες (εξόρυξη, επεξεργασία ή διακίνηση προϊόντων), με έμφαση στην πρόληψη αρνητικών επιπτώσεων, τη μείωση εκπομπών σκόνης, την προστασία και αποκατάσταση θιγμένων περιοχών και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας…»
Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν δημοσιευμένα ως τώρα στοιχεία που να δείχνουν ότι έχει γίνει αποτίμηση των αποθεμάτων βωξίτη και κατ΄ επέκταση επιχειρησιακός σχεδιασμός που να διασφαλίζει αυτό που ονομάζεται διεθνώς «βιώσιμη ανάπτυξη» δηλαδή η δυνατότητα αξιοποίησης και χρήσης των φυσικών πόρων από τις επόμενες γενεές. Αντίθετα η μέριμνα της εταιρίας υπακούει μάλλον σε αυτό δηλώνεται ως «παρούσες και μελλοντικές απαιτήσεις της αγοράς»
Όσο αφορά στη μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος η εικόνα που παρουσιάζουν ιδιαίτερα οι επιφανειακές εκμεταλλεύσεις στη Γκιώνα αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα περί του αντιθέτου. Επιπρόσθετα το πρόβλημα της σκόνης ειδικά στη δυτική πλευρά της Ιτέας, οι αποθέσεις βωξίτη στον πυθμένα του κόλπου της Ιτέας, οι υπερβάσεις των αδειοδοτήσεων με επεμβάσεις σε δασικές εκτάσεις εκτός αδείας (πχ ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ) δεν συνιστούν σε καμιά περίπτωση προσήλωση στην προστασία του περιβάλλοντος από μέρους της εταιρίας.
2. Αναφέρεται στην εν λόγω Μ.Π.Ε. και συγκεκριμένα στις σελ.34,35 και στην παράγραφο
3.3 ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ότι
«….ΖΟΕ ΔΕΛΦΩΝ
Η περιοχή στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Ιτέας περιλαμβάνεται στην ζώνη Β του Δελφικού Τοπίου και συγκεκριμένα στην περιοχή 4 η οποία αφορά σε βιομηχανικές εγκαταστασεις (Υ.Α. ΥΠΠΟ /ΑΡΧ/Α1/Φ10/25153/1266/04-06-1991). Οι εγκαταστάσεις της εταιρίας δεν είναι ορατές από τους Δελφούς , η δε κατασκευή τους χρονολογείται πολύ πριν τη θεσμοθέτηση των ζωνών προστασίας του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου…»
Παραλείπεται να αναφερθεί πως όλο το Δελφικό Τοπίο έχει χαρακτηριστεί επιπλέον και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.
Δεν γίνεται καμιά αναφορά στο περιεχόμενο των όρων του Δελφικού τοπίου στην υπόψη περιοχή. Μόνο το μέρος των εγκαταστάσεων που βρίσκονται βόρεια της Ε.Ο. στον όρμο Λαρνάκι βρίσκονται στην περιοχή Δ της ζώνης Β όπου επιτρέπονται βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης και ελαιοτριβεία και μονο σε αυτή την περιοχή μπορεί οι εγκαταστάσεις να θεωρηθούν νόμιμες, εάν η απόθεση βωξίτη θεωρηθεί δραστηριότητα χαμηλής όχλησης. Όλο το τμήμα των εγκαταστάσεων, των επιφανειών απόθεσης, των κτηρίων και των λοιπών κατασκευών, μεταξύ όρμου Λαρνάκι και όρμου Καμιώτισας και όλες οι επιφάνειες και εγκαταστάσεις του όρμου Καμιώτισα βρίσκονται εντός Ζώνης Β΄ Δελφικού Τοπίου, όπου οι όροι δόμησης και χρήσεις γής είναι αρτιότητα 20.000 τ.μ., δικαίωμα δόμησης 100 τ.μ., χρήση ποιμνιοστάσιο ή αποθήκη. Οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται και λειτουργούν εντελώς παράνομα στον χώρο αυτό. Η επιβολή των περιορισμών του Δελφικού τοπίου και η υποχρέωση άδειας από την αρχαιολογική Υπηρεσία για κάθε παρέμβαση εντός Δελφικού πεδίου ίσχυσε από το 1985 τουλάχιστον. Μεγάλο μέρος των κατασκευών και τμήματα των εγκαταστάσεων αναπτυχθηκαν, κατασκευάστηκαν ή ανακατασκευάστηκαν μετά το 1985, χωρίς καμία ενημέρωση και καμία γνωμοδότηση από το Υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή είναι αυθαίρετα και παράνομα. Ομοίως οι πιο πρόσφατη ΜΠΕ, η τροποποίηση και η ανανέωσή της και η τελευταία άδεια λειτουργίας που λήγει τέλος του 2011, είναι όλες μετά το 2000 και σε καμία δεν αναφέρεται άδεια ή γνωμοδότηση από το Υπουργείου Πολιτισμού διότι δεν υπάρχουν, γεγονός που τις καθιστά όλες άκυρες και την λειτουργία των εγκαταστάσεων παράνομη. Η εταιρία δεν ζήτησε ποτέ σχετική γνωμοδότηση, ίσως γιατί η απόψη της για το Δελφικό τοπίο είναι μάλλον αρνητική μιας και στη σελίδα 82 της Μ.Π.Ε., στα πλαίσια της εκτίμησης για τον τουρισμό, χαρακτηρίζεται τροχοπέδη της «τουριστικής ανάπτυξης».
«….Αν και η Φωκίδα σαν προορισμός γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, η τουριστική υποδομή παραμένει ελλιπής στις περισσότερες περιοχές, με το 70% των κλινών να συγκεντρώνεται στους Δελφούς και το Δελφικό τοπίο να γίνεται τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη.»
3. Αναφέρεται στις σελίδες 34, 35 της Μ.Π.Ε. και στην παράγραφο
NATURA 2000, ότι
«….Ο χώρος των εγκαταστάσεων αποτελεί το ανατολικότερο τμήμα της «Παραλιακής Ζώνης από Ναύπακτο έως Ιτέα» που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 με τον κωδικό GR 2450004 ως «Τόπος Κοινοτικής Σημασίας», (SCI) συνολικής έκτασης 10827 εκτάρια.
Επιπλέον ο χώρος των εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται στην ,«Ευρύτερη Περιοχή Γαλαξειδίου» που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 με τον κωδικό GR2450009 ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας», (SPA) συνολικής έκτασης 12157 εκτάρια. Η οριοθέτηση της προστατευόμενης περιοχής ,«Ευρύτερη Περιοχή Γαλαξειδίου» αποτελεί διεύρυνση παλαιότερης οριοθέτησης της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά (ΣΠΠ) με τον κωδικό «GR108 Γαλαξείδι, για τον χαρακτηρισμό της ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας…».
Επιπρόσθετα σχετικά με την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο NATURA επαναλαμβάνεται πολλές φορές στη ΜΠΕ η εισήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Θ. Γεωργιάδη, για εξαίρεση του τμήματος που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις Μεταλλείων, του Βιολογικού Καθαρισμού Ιτέας κλπ από την Παραλιακή Ζώνη Ναυπάκτου-Ιτέας GR 2450004,
«…Κατά την αξιολόγηση των οικοτόπων της συγκεκριμένης περιοχής είχε προταθεί στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.- Γενική Διεύθυνση Περ/κού Σχεδιασμού -Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος με εισήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Κου Θ. Γεωργιάδη, εξαίρεση του τμήματος που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις Μεταλλείων, του Βιολογικού Καθαρισμού Ιτέας κλπ από την Παραλιακή Ζώνη Ναυπάκτου-Ιτέας GR 2450004 καθώς όπως αναφέρει: : «Οι εκτάσεις αυτές καταλαμβάνονται από εγκαταστάσεις Μεταλλείων, εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού, από αδρανή υλικά και από φυτεύσεις με διάφορα είδη ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά (κωδικοί οικοτόπων 1050 και 1050x1030). Τα πολύ μικρά τμήματα που συμπεριλαμβάνονται στην έκταση των 1050 και 1050 x 1030 είναι πολύ υποβαθμισμένα και δεν θα είχε έννοια να μην εξαιρεθούν» (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι).
Η εισήγηση του καθηγητή Πανεπιστημίου συνοδευόμενη από αίτηση της εταιρείας για εξαίρεση της περιοχής του έργου από την προτεινόμενη Ζώνη, ελήφθη υπόψη κατά την έκδοση της ΚΥΑ Αρ.Πρ.οικ 169328/2729 των ΥΠΕΧΩΔΕ-ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΥΠ.ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, για την ανανέωση της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Συγκροτήματος Ιτέας….»,
χωρίς ποτέ να δίνεται καμιά εξήγηση γιατί δεν έγινε δεκτή η σχετική εισήγηση κατά το ορισμό των περιοχών NATURA, ποιος ευθύνεται για την υποβάθμιση των τμημάτων που αναφέρονται στην εισήγηση και τέλος πως μια μεταγενέστερη ΚΥΑ τη λαμβάνει υπόψη χωρίς να υπάρχει αναθεώρηση του καταλόγου των περιοχών που εντάσσονται στο συγκεκριμένο δίκτυο.
4. αναφέρεται στη σελ. 36 της Μ.Π.Ε. και στην παράγραφο
3.4 ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ, ότι
«…Με τον Νόμο 2971/2001 καθορίζονται όλες οι διατάξεις που αφορούν τον Αιγιαλό, την παραλία και τα σχετικά θέματα. Στην εταιρεία έχει παραχωρηθεί χώρος που αφορά σε χρήση χώρου ζώνης Λιμένος και ζώνης αιγιαλού και παραλίας ως εξής:
Ι) Χώρος που αφορά χρήση χώρου ζώνης Λιμένος Ιτέας στη θέση Λαρνάκι : 108.940 m2 , ( απόφαση Λιμενικού Ταμείου Ιτέας αρ.πρωτ.879/18-12-2002 ). Ένα τμήμα του χώρου ζώνης Λιμένος Ιτέας εμβαδού 32.682 m2 έχει ήδη επιστραφεί στην διαχείριση του Λιμενικού Ταμείου Ιτέας αφού διαμορφώθηκε και δενδροφυτεύτηκε. Επομένως ο χώρος που έχει παραχωρηθεί και βρίσκεται σε χρήση είναι 76.258 m2 (Εικόνα 3, Παράρτημα ΙΙΙ).
ΙΙ) Χώρος χρήσης χερσαίας ζώνης αιγιαλού και παραλίας , ( απόφαση Υ.Β.Ε.Τ. και Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αρ.πρ.Δ8/Γ/Φ7.42.6/2436/28-3-1990 )…»
Παρότι η εταιρία κατά τα λεγόμενα της δραστηριοποιείται από 1930 αναφέρεται σε χρήση ζώνης λιμένα, αποφεύγοντας να παραδεχθεί πως σύμφωνα με δημοσιευμένα φωτογραφικά στοιχεία από το 1930 έχει αλλάξει σημαντικά η μορφολογία του κόλπου της Ιτέας μετά από επιχωματώσεις (μπαζώματα) – εμπλυσμό της θάλασσας χωρίς να υπάρχει καμιά ένδειξη ή απόδειξη νομιμότητας των συγκεκριμένων έργων.
5. Αναφέρεται στις σελ. 96,97,98 και στη παράγραφο
4.4.3. ΥΔΑΤΙΚΟ-ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ότι
«….Το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής δεν παρουσιάζει προβλήματα ρύπανσης. Τόσο η αλιεία όσο και οι δραστηριότητες αναψυχής ( κολύμβηση κλπ) παραμένουν ανεπηρέαστα και το θαλάσσιο περιβάλλον είναι σε φυσική ισορροπία.
Σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ από το Συγκρότημα βρίσκεται η πλαζ Τροκαντερό (πλαζ Αγκάλη) η οποία κατακλύζεται τους καλοκαιρινούς μήνες από λουόμενους. Σε γενικές γραμμές η πλαζ Τροκαντερό από το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει χαρακτηριστεί ως σημείο όπου τα νερά κολύμβησης πληρούν τις απαιτήσεις της Νομοθεσίας (Οδηγία 76/160/ΕΟΚ όπως αυτή καταργείται από την Οδηγία 2006/7/ΕΚ από 31/12/2014). Μάλιστα περιλαμβάνεται στην λίστα με τις παραλίες «Γαλάζια Σημαία» για το 2008.
Τυχόν φαινόμενα ρύπανσης που μπορεί να έχουν εκδηλωθεί είναι περιστασιακά και αφορούν περισσότερο σε μικροβιολογικό φορτίο (κυρίως κατά τους καλοκαιρινού μήνες) και οφείλονται στην ύπαρξη πολλών ακόμα εν’ λειτουργία ιδιωτικών βόθρων, στην έλλειψη υποδομών στις…»
και επιπρόσθετα στην παράγραφο
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ότι
«… Η εταιρεία (σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό όρο Γ.29 της Αρ. Πρ.οικ 169328/2729 «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού και φόρτωσης») διενεργεί δειγματοληψίες και αναλύσεις χημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων στη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν των λιμενικών εγκαταστάσεων σε απόσταση 50 μ. Η συχνότητα των μετρήσεων είναι μια φορά το εξάμηνο και γίνονται από εξωτερικό εργαστήριο. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται μια φορά τον χρόνο (σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό όρο) στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, οι συγκεντρώσεις των ουσιών αυτών μένουν σταθερές και σε επίπεδα που δεν τεκμηριώνεται ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής έμπροσθεν των εγκαταστάσεων (συγκεκριμένα είναι κάτω από τα όρια ανιχνευσιμότητας). Κατά συνέπεια, οι αναλύσεις αυτές μπορούν να γίνονται λιγότερο συχνά από το διάστημα των 6 μηνών (πχ κάθε 1 ή 2 χρόνια). Όσον αφορά τις μετρήσεις για κολοβακτηρίδια, η λειτουργία των εγκαταστάσεων δεν σχετίζεται με ρύπανση από λύματα αστικού τύπου και ως εκ τούτου προτείνεται η διαγραφή του περιβαλλοντικού όρου μέτρησης κολοβακτηριδίων….»
Την ίδια στιγμή που δεν γίνεται καμιά αναφορά σε στοιχεία από δημοσιευμένες μελέτες σε τοπικές εφημερίδες και στο διαδίκτυο όπως σε δύο πρόσφατες πανεπιστημιακές εργασίες στα πλαίσια μεταπτυχιακών κύκλων σπουδών με τίτλους α) « Επίδραση της Εξόρυξης του Βωξίτη στα ιζήματα του κόλπου της Ιτέας: Προσδιορισμός ιχνοστοιχείων και ραδιενεργών νουκλιδίων» Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών (2007) και β) «Ιζηματολογική –γεωχημική και ορυκτολογική Μελέτη των επιφανειακών ιζημάτων του όρμου της Ιτέας » Πανεπιστημίο Αιγαίου (2009) , που καταδεικνύουν:
την ύπαρξη βωξίτη στα ιζήματα του Κόλπου της Ιτέας με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται ως «ελαφρά επιβαρυμένα» σε σχέση με την περιεκτικότητα τους σε βαρέα μέταλλα καθιστώντας αναγκαία την παραπέρα διερεύνηση τυχόν διασποράς τους στο περιβάλλον και μεταφοράς τους στην τροφική αλυσίδα
συγκεντρώσεις Νικελίου. Μολύβδου και Ψευδαργύρου πάνω από τα θεσπισμένα όρια στο έδαφος
μόλυνση των εδαφών της περιοχής του κόλπου της Ιτέας με σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις ραδιονουκλιδίων Ουρανίου 238U, ραδίου 226Ra και θορίου 232Th που περιέχονται στον βωξίτη, και κατ΄ επέκταση επίπεδα ειδικής ραδιενέργειας αρκετά υψηλά σε σχέση με το μέσο όρο των εδαφών της Ελλάδας αλλά και παγκοσμίως
Ακόμη κι αν τα στοιχεία των μελετών αμφισβητούνται δεν παρατίθενται τυχόν διαφορετικά στοιχεία που να ανατρέπουν τα παραπάνω συμπεράσματα.
6. Αναφέρεται στη σελ 162 της Μ.Π.Ε. και στην παράγραφο
7.1.3 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ-ΕΔΑΦΟΣ, ότι
«…ΤΟΠΙΟΛΟΓΙΑ-ΟΠΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ
Για την τοπική κοινωνία η οποία έχει ταυτίσει την συγκεκριμένη περιοχή με την εκμετάλλευση του βωξίτη εδώ και δεκαετίες, δεν δημιουργείται σημαντικό θέμα οπτικής όχλησης. Ωστόσο στην γενικότερη μορφολογία και τοπιολογία της περιοχής, η επιφάνεια που καλύπτει το Έργο προσδίδει χρωματική και μορφολογική διαφοροποίηση…»
Η διάθεση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την οπτική όχληση ερμηνεύεται με τρόπο εντελώς αυθαίρετο, σκόπιμα παραβλέπονται κοινωνικές διαμαρτυρίες σχετικές και με αυτό το θέμα όπως επίσης ότι η οπτική όχληση αφορά σαφώς το Δελφικό Τοπίο άσχετα από την ορατότητα από τους Δελφούς.
7. Αναφέρεται στη Μ.Π.Ε. σελ. 173, 174 και στην παράγραφο
«…7.3 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ-ΔΙΚΤΥΑ
Ωστόσο η εταιρεία εξετάζει τον σχεδιασμό κατασκευής υπόγειας διάβασης για τα φορτηγά αυτοκίνητα Δ.Χ. Η υπόγεια διάβαση προβλέπεται να κατασκευαστεί έτσι ώστε τα φορτηγά αυτοκίνητα αμέσως μετά την ζύγιση του φορτίου να εισέρχονται στους χώρους απόθεσης μεταλλεύματος R.O.M μέσω της υπόγειας διάβασης χωρίς να διασχίσουν την εθνική οδό.
Για τον σκοπό αυτό έχει εγκριθεί Προκαταρτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αναμένεται η τελική έγκριση της ΜΠΕ εκτέλεσης του Έργου.
…….
Το φαινόμενο της κυκλοφοριακής συμφόρησης χαρακτηρίζεται ως μέτριας έντασης αρνητική επίπτωση καθώς δεν έχει παρουσιαστεί έως τώρα σοβαρό πρόβλημα, ατύχημα κλπ. Ως προς τις τεχνοοικονομικές δυνατότητες αντιμετώπισης θεωρείται αντιμετωπίσιμη….»
στη σελ. 190
Ωστόσο η εταιρεία « τόσο των οχηματων που μεταφέρουν βωξίτη όσο και των διερχόμενων από την Ε.Ο. Ναυπάκτου-Ιτέας.
Η λύση αυτή που εξετάζει η εταιρεία αναμένεται να έχει μελλοντικά θετικές επιπτώσεις.
Και στη σελ 201
Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αδειοδότησης του έργου κατασκευής ανισόπεδης κάτω διάβασης των οχημάτων για πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Συγκροτήματος προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη κυκλοφορία τόσο των φορτηγών οχημάτων όσο και των διερχόμενων οχημάτων…»
Όλες οι παραπάνω αναφορές
Α) παρακάμπτουν το γεγονός της ανυπαρξίας κόμβου σύνδεσης με Ε.Ο. αποκρύπτοντας ουσιαστικά την έλλειψη νομιμότητας λειτουργίας των εγκαταστάσεων
Β)ακόμη και σήμερα υπάρχει αντίφαση σε σχέση με τις προθέσεις της εταιρίας όταν σε άλλα σημεία λέγεται ότι «εξετάζει τον σχεδιασμό κατασκευής υπόγειας διάβασης» ή «εξετάζει εναλλακτικές λύσεις με σκοπό να γίνει κατάλληλο έργο που θα εξασφαλίσει την ασφαλή και αρμονική κυκλοφορία» και σε άλλα «Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αδειοδότησης του έργου κατασκευής ανισόπεδης κάτω διάβασης»
Προφανώς από την «εξέταση του σχεδιασμού κατασκευής» μέχρι την «αδειοδότηση έργου κατασκευής» υπάρχει μια σημαντική απόσταση που μάλλον για την εταιρία δεν έχει ιδιαίτερη σημασία
8. Αναφέρεται στη σελ. 176 της Μ.Π.Ε. και στη παράγραφο
Τουρισμός ότι
«…Η λειτουργία του Συγκροτήματος Ιτέας λόγω της οπτικής όχλησης που προκαλεί και προαναφέρθηκε, πιθανόν να έχει αρνητική επίπτωση για τους επισκέπτες-τουρίστες της περιοχής. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η εξορυκτική δραστηριότητα στην Φωκίδας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των τουριστών οι οποίοι όχι μόνο εξοικειώνονται με το αντικείμενο αλλά αναζητούν επιπλέον εμπειρίες και γνώσεις κάτι που έγκαιρα η εταιρεία αντιλήφθηκε προκειμένου να δημιουργήσει το Μεταλλευτικό Πάρκο- VAGONETO. Το Μεταλλευτικό Πάρκο- VAGONETO αποτελεί τουριστικό πόλο και συμβάλει στην τουριστική κίνηση της περιοχής.
Συνολικά μπορούμε να θεωρήσουμε τις επιπτώσεις στον τουρισμό ως ασθενείς θετικές…»
Χρειάζεται όντως πολύ μεγάλη διάθεση και κατανόηση για να πειστεί κανείς ότι η πιθανή αρνητική επίπτωση στον τουρισμό λόγω της οπτικής όχλησης σε μια περιοχή με παραθαλάσσια πόλη (Ιτέα) και τον παγκόσμιο αρχαιολογικό χώρο των Δελφών λίγο πιο πάνω, ισοσκελίζεται από την ύπαρξη του μεταλλευτικού τουρισμού και το τελικό ισοζύγιο είναι θετικό!!!
Οποιοδήποτε περαιτέρω σχολιασμός περιττεύει για κάποιον που αποδίδει στην ύπαρξη του Δελφικού Τοπίου το χαρακτηρισμό της «τροχοπέδης της τουριστικής ανάπτυξης»
9. Αναφέρεται στη σελ 175 της Μ.Π.Ε. και στην παράγραφο
Εθνική Οικονομία ότι
«…Όλη η εξαγωγική δραστηριότητα του βωξίτη ξεκινά από το Συγκρότημα της Ιτέας. Είναι λοιπόν σαφές ότι η λειτουργία του Έργου συμβάλει με θετικές μόνιμες επιπτώσεις στην εθνική Οικονομία…»
Όλα τα στοιχεία που παρατίθενται αφορούν οικονομικά μεγέθη που αφορούν τα χρηματοοικονομικά και τους ισολογισμούς της εταιρίας χωρίς να παρατίθεται το παραμικρό που να δείχνει το όφελος της εθνικής οικονομίας μετρούμενα σε φόρους ή άλλα δημόσια έσοδα.
10. Αναφέρεται στη σελ 202 της Μ.Π.Ε. και στην παράγραφο
9. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ότι
«…Θέση Έργου
Όπως έχει αναφερθεί, το Συγκρότημα ξεκίνησε την λειτουργία του τμηματικά από την δεκαετία του 1930. Η θέση του Έργου επελέγη έτσι ώστε να είναι πλησίον σε θάλασσα με κατάλληλο βάθος πυθμένα για την λειτουργία των απαραίτητων λιμενικών εγκαταστάσεων φόρτωσης πλοίων , κοντά στις περιοχές εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων και σε άμεση γειτνίαση με το Εθνικό οδικό δίκτυο και είναι η καταλληλότερη.
Στην περίπτωση της μεταφοράς των εγκαταστάσεων σε άλλη θέση εκτός Natura – Spa και Δελφικού τοπίου, οι καταλληλότερες θέσεις βρίσκονται σε αποστάσεις 20 χλμ από την Ιτέα. Η λύση αυτή δεν είναι οικονομικά βιώσιμη γιατί απαιτεί αύξηση κόστους μεταφοράς κατά 50% και δαπάνες άνω των 30.000.000 € για τις νέες εγκαταστάσεις…»
Η εναλλακτική λύση ως προς ενδεχόμενη διαφορετική θέση του έργου χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμη στην κυριολεξία μέσα σε δυο γραμμές με την παράθεση δύο αριθμών που θα χαρακτηρίζαμε αυθαίρετους αφού ο μελετητής δεν μπαίνει καν στον κόπο να τους υποστηρίξει στοιχειοθετημένα. Αν αυτό συνδυαστεί και με όλες τις επιπτώσεις που επικαλείται σε περίπτωση επιλογής της μηδενικής λύσης δηλ. μη λειτουργίας των εγκαταστάσεων όπως απολύσεις, χτύπημα της τοπικής οικονομίας, καταστροφικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία κλπ γίνεται φανερό πως λειτουργεί με τρόπο επιστημονικά αντιδεοντολογικό και εκβιαστικό προσπαθώντας να επιβάλλει την αποδοχή της υφιστάμενης κατάστασης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Επειδή,
συνεκτιμώντας τα παραπάνω 10 σημεία που επιλέχτηκαν ανάμεσα σε πολλά που περιλαμβάνονται στην προκείμενη Μ.Π.Ε. προκύπτει πως η μελέτη σκόπιμα αποσιωπά ή παραλείπει σημαντικά στοιχεία που αφορούν την νομιμότητα των εγκαταστάσεων κατά το παρελθόν αλλά και τώρα, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (αντικειμενικές και δυνητικές) στο έδαφος , το θαλάσσιο πυθμένα και κατ επέκταση στη θαλάσσια ζωή και την τροφική αλυσίδα.
Επειδή,
Αυτό συνιστά κατά τη γνώμη μας ανειλικρινή και αντιδεοντολογική στάση και ίσως εξηγεί το γεγονός πως στις εκατοντάδες σελίδες της Μελέτης δεν βρέθηκε χώρος μιας γραμμής για την αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας, των θέσεων και των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια παρά επιχειρήθηκε αυθαίρετα και κατά το δοκούν να της αποδοθεί συναινετική διάθεση.
Επειδή,
η τήρηση της νομιμότητας αφορά κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο
επειδή,
μετά από ογδόντα χρόνια εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων της περιοχής πρέπει να αποτιμηθεί το πραγματικό όφελος που προέκυψε για την εταιρία σε σχέση με το κόστος που κατέβαλλε και τα προβλήματα που συσσώρευσε
επειδή,
δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η διασφάλιση μη ύπαρξης αρνητικών επιπτώσεων για την υγεία των εργαζομένων, των περιοίκων και για το περιβάλλον
επειδή,
δεν τεκμηριώνεται η μη ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων χωροθέτησης των εγκαταστάσεων ενώ εκβιαστικά αντιπαρατίθεται η Μηδενική λύση
επειδή,
δεν τεκμηριώνεται η περιβαλλοντική ευαισθησία της εταιρίας και η λήψη επαρκών μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος από την μέχρι τώρα πορεία της
ΖΗΤΑΜΕ
Να απορριφθεί η προκείμενη
ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΒΑΘΡΕΣ ΦΟΡΤΩΣΗΣ ΒΩΞΙΤΗ
ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΦΩΚΙΔΟΣ
ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε
Ως ελλιπής, ανειλικρινής, επιστημονικά αντιδεοντολογική και κατά συνέπεια μη δυνάμενη να τεκμηριώσει επαρκώς τη διασφάλιση όρων πρόληψης και προστασίας του περιβάλλοντος όπως επίσης και της υγείας της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας.
Για την Κίνηση για την Σωτηρία της Γκιώνας
Τάσος Αφέντης Γιώργος Κόλλιας
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΒΑΘΡΕΣ ΦΟΡΤΩΣΗΣ ΒΩΞΙΤΗ
ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΦΩΚΙΔΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε
Καταθέτουμε τις ενστάσεις, αντιρρήσεις, απόψεις μας σχετικά με τη ΜΠΕ του θέματος, μετά τη ...
δημόσια πρόσκληση σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 37111/2021/26.09.03 για τον τρόπο δημοσιοποίησης Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ως ακολούθως
Επειδή,
1. Αναφέρεται στην εν λόγω Μ.Π.Ε. και συγκεκριμένα στην σελ.15 και παράγραφο
1.1.4.2 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ότι
«…Οι στρατηγικές και οι πρακτικές της εταιρείας σε θέματα που αφορούν στην περιβαλλοντική της επίδοση σχεδιάζονται με γνώμονα τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει στις διάφορες δραστηριότητες και αφορούν:
Στη δυνατότητα πρόσβασης και την υπεύθυνη διαχείριση των αποθεμάτων των ορυκτών πόρων, ώστε να διασφαλίζονται οι παρούσες και οι μελλοντικές απαιτήσεις της αγοράς, αλλά και να βελτιώνεται η αποδοτικότητα της χρήσης των φυσικών πόρων.
Στη μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλες τις δραστηριότητες (εξόρυξη, επεξεργασία ή διακίνηση προϊόντων), με έμφαση στην πρόληψη αρνητικών επιπτώσεων, τη μείωση εκπομπών σκόνης, την προστασία και αποκατάσταση θιγμένων περιοχών και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας…»
Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν δημοσιευμένα ως τώρα στοιχεία που να δείχνουν ότι έχει γίνει αποτίμηση των αποθεμάτων βωξίτη και κατ΄ επέκταση επιχειρησιακός σχεδιασμός που να διασφαλίζει αυτό που ονομάζεται διεθνώς «βιώσιμη ανάπτυξη» δηλαδή η δυνατότητα αξιοποίησης και χρήσης των φυσικών πόρων από τις επόμενες γενεές. Αντίθετα η μέριμνα της εταιρίας υπακούει μάλλον σε αυτό δηλώνεται ως «παρούσες και μελλοντικές απαιτήσεις της αγοράς»
Όσο αφορά στη μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος η εικόνα που παρουσιάζουν ιδιαίτερα οι επιφανειακές εκμεταλλεύσεις στη Γκιώνα αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα περί του αντιθέτου. Επιπρόσθετα το πρόβλημα της σκόνης ειδικά στη δυτική πλευρά της Ιτέας, οι αποθέσεις βωξίτη στον πυθμένα του κόλπου της Ιτέας, οι υπερβάσεις των αδειοδοτήσεων με επεμβάσεις σε δασικές εκτάσεις εκτός αδείας (πχ ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ) δεν συνιστούν σε καμιά περίπτωση προσήλωση στην προστασία του περιβάλλοντος από μέρους της εταιρίας.
2. Αναφέρεται στην εν λόγω Μ.Π.Ε. και συγκεκριμένα στις σελ.34,35 και στην παράγραφο
3.3 ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ότι
«….ΖΟΕ ΔΕΛΦΩΝ
Η περιοχή στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Ιτέας περιλαμβάνεται στην ζώνη Β του Δελφικού Τοπίου και συγκεκριμένα στην περιοχή 4 η οποία αφορά σε βιομηχανικές εγκαταστασεις (Υ.Α. ΥΠΠΟ /ΑΡΧ/Α1/Φ10/25153/1266/04-06-1991). Οι εγκαταστάσεις της εταιρίας δεν είναι ορατές από τους Δελφούς , η δε κατασκευή τους χρονολογείται πολύ πριν τη θεσμοθέτηση των ζωνών προστασίας του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου…»
Παραλείπεται να αναφερθεί πως όλο το Δελφικό Τοπίο έχει χαρακτηριστεί επιπλέον και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.
Δεν γίνεται καμιά αναφορά στο περιεχόμενο των όρων του Δελφικού τοπίου στην υπόψη περιοχή. Μόνο το μέρος των εγκαταστάσεων που βρίσκονται βόρεια της Ε.Ο. στον όρμο Λαρνάκι βρίσκονται στην περιοχή Δ της ζώνης Β όπου επιτρέπονται βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης και ελαιοτριβεία και μονο σε αυτή την περιοχή μπορεί οι εγκαταστάσεις να θεωρηθούν νόμιμες, εάν η απόθεση βωξίτη θεωρηθεί δραστηριότητα χαμηλής όχλησης. Όλο το τμήμα των εγκαταστάσεων, των επιφανειών απόθεσης, των κτηρίων και των λοιπών κατασκευών, μεταξύ όρμου Λαρνάκι και όρμου Καμιώτισας και όλες οι επιφάνειες και εγκαταστάσεις του όρμου Καμιώτισα βρίσκονται εντός Ζώνης Β΄ Δελφικού Τοπίου, όπου οι όροι δόμησης και χρήσεις γής είναι αρτιότητα 20.000 τ.μ., δικαίωμα δόμησης 100 τ.μ., χρήση ποιμνιοστάσιο ή αποθήκη. Οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται και λειτουργούν εντελώς παράνομα στον χώρο αυτό. Η επιβολή των περιορισμών του Δελφικού τοπίου και η υποχρέωση άδειας από την αρχαιολογική Υπηρεσία για κάθε παρέμβαση εντός Δελφικού πεδίου ίσχυσε από το 1985 τουλάχιστον. Μεγάλο μέρος των κατασκευών και τμήματα των εγκαταστάσεων αναπτυχθηκαν, κατασκευάστηκαν ή ανακατασκευάστηκαν μετά το 1985, χωρίς καμία ενημέρωση και καμία γνωμοδότηση από το Υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή είναι αυθαίρετα και παράνομα. Ομοίως οι πιο πρόσφατη ΜΠΕ, η τροποποίηση και η ανανέωσή της και η τελευταία άδεια λειτουργίας που λήγει τέλος του 2011, είναι όλες μετά το 2000 και σε καμία δεν αναφέρεται άδεια ή γνωμοδότηση από το Υπουργείου Πολιτισμού διότι δεν υπάρχουν, γεγονός που τις καθιστά όλες άκυρες και την λειτουργία των εγκαταστάσεων παράνομη. Η εταιρία δεν ζήτησε ποτέ σχετική γνωμοδότηση, ίσως γιατί η απόψη της για το Δελφικό τοπίο είναι μάλλον αρνητική μιας και στη σελίδα 82 της Μ.Π.Ε., στα πλαίσια της εκτίμησης για τον τουρισμό, χαρακτηρίζεται τροχοπέδη της «τουριστικής ανάπτυξης».
«….Αν και η Φωκίδα σαν προορισμός γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, η τουριστική υποδομή παραμένει ελλιπής στις περισσότερες περιοχές, με το 70% των κλινών να συγκεντρώνεται στους Δελφούς και το Δελφικό τοπίο να γίνεται τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη.»
3. Αναφέρεται στις σελίδες 34, 35 της Μ.Π.Ε. και στην παράγραφο
NATURA 2000, ότι
«….Ο χώρος των εγκαταστάσεων αποτελεί το ανατολικότερο τμήμα της «Παραλιακής Ζώνης από Ναύπακτο έως Ιτέα» που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 με τον κωδικό GR 2450004 ως «Τόπος Κοινοτικής Σημασίας», (SCI) συνολικής έκτασης 10827 εκτάρια.
Επιπλέον ο χώρος των εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται στην ,«Ευρύτερη Περιοχή Γαλαξειδίου» που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 με τον κωδικό GR2450009 ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας», (SPA) συνολικής έκτασης 12157 εκτάρια. Η οριοθέτηση της προστατευόμενης περιοχής ,«Ευρύτερη Περιοχή Γαλαξειδίου» αποτελεί διεύρυνση παλαιότερης οριοθέτησης της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά (ΣΠΠ) με τον κωδικό «GR108 Γαλαξείδι, για τον χαρακτηρισμό της ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας…».
Επιπρόσθετα σχετικά με την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο NATURA επαναλαμβάνεται πολλές φορές στη ΜΠΕ η εισήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Θ. Γεωργιάδη, για εξαίρεση του τμήματος που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις Μεταλλείων, του Βιολογικού Καθαρισμού Ιτέας κλπ από την Παραλιακή Ζώνη Ναυπάκτου-Ιτέας GR 2450004,
«…Κατά την αξιολόγηση των οικοτόπων της συγκεκριμένης περιοχής είχε προταθεί στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.- Γενική Διεύθυνση Περ/κού Σχεδιασμού -Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος με εισήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Κου Θ. Γεωργιάδη, εξαίρεση του τμήματος που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις Μεταλλείων, του Βιολογικού Καθαρισμού Ιτέας κλπ από την Παραλιακή Ζώνη Ναυπάκτου-Ιτέας GR 2450004 καθώς όπως αναφέρει: : «Οι εκτάσεις αυτές καταλαμβάνονται από εγκαταστάσεις Μεταλλείων, εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού, από αδρανή υλικά και από φυτεύσεις με διάφορα είδη ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά (κωδικοί οικοτόπων 1050 και 1050x1030). Τα πολύ μικρά τμήματα που συμπεριλαμβάνονται στην έκταση των 1050 και 1050 x 1030 είναι πολύ υποβαθμισμένα και δεν θα είχε έννοια να μην εξαιρεθούν» (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι).
Η εισήγηση του καθηγητή Πανεπιστημίου συνοδευόμενη από αίτηση της εταιρείας για εξαίρεση της περιοχής του έργου από την προτεινόμενη Ζώνη, ελήφθη υπόψη κατά την έκδοση της ΚΥΑ Αρ.Πρ.οικ 169328/2729 των ΥΠΕΧΩΔΕ-ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΥΠ.ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, για την ανανέωση της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Συγκροτήματος Ιτέας….»,
χωρίς ποτέ να δίνεται καμιά εξήγηση γιατί δεν έγινε δεκτή η σχετική εισήγηση κατά το ορισμό των περιοχών NATURA, ποιος ευθύνεται για την υποβάθμιση των τμημάτων που αναφέρονται στην εισήγηση και τέλος πως μια μεταγενέστερη ΚΥΑ τη λαμβάνει υπόψη χωρίς να υπάρχει αναθεώρηση του καταλόγου των περιοχών που εντάσσονται στο συγκεκριμένο δίκτυο.
4. αναφέρεται στη σελ. 36 της Μ.Π.Ε. και στην παράγραφο
3.4 ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ, ότι
«…Με τον Νόμο 2971/2001 καθορίζονται όλες οι διατάξεις που αφορούν τον Αιγιαλό, την παραλία και τα σχετικά θέματα. Στην εταιρεία έχει παραχωρηθεί χώρος που αφορά σε χρήση χώρου ζώνης Λιμένος και ζώνης αιγιαλού και παραλίας ως εξής:
Ι) Χώρος που αφορά χρήση χώρου ζώνης Λιμένος Ιτέας στη θέση Λαρνάκι : 108.940 m2 , ( απόφαση Λιμενικού Ταμείου Ιτέας αρ.πρωτ.879/18-12-2002 ). Ένα τμήμα του χώρου ζώνης Λιμένος Ιτέας εμβαδού 32.682 m2 έχει ήδη επιστραφεί στην διαχείριση του Λιμενικού Ταμείου Ιτέας αφού διαμορφώθηκε και δενδροφυτεύτηκε. Επομένως ο χώρος που έχει παραχωρηθεί και βρίσκεται σε χρήση είναι 76.258 m2 (Εικόνα 3, Παράρτημα ΙΙΙ).
ΙΙ) Χώρος χρήσης χερσαίας ζώνης αιγιαλού και παραλίας , ( απόφαση Υ.Β.Ε.Τ. και Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αρ.πρ.Δ8/Γ/Φ7.42.6/2436/28-3-1990 )…»
Παρότι η εταιρία κατά τα λεγόμενα της δραστηριοποιείται από 1930 αναφέρεται σε χρήση ζώνης λιμένα, αποφεύγοντας να παραδεχθεί πως σύμφωνα με δημοσιευμένα φωτογραφικά στοιχεία από το 1930 έχει αλλάξει σημαντικά η μορφολογία του κόλπου της Ιτέας μετά από επιχωματώσεις (μπαζώματα) – εμπλυσμό της θάλασσας χωρίς να υπάρχει καμιά ένδειξη ή απόδειξη νομιμότητας των συγκεκριμένων έργων.
5. Αναφέρεται στις σελ. 96,97,98 και στη παράγραφο
4.4.3. ΥΔΑΤΙΚΟ-ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ότι
«….Το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής δεν παρουσιάζει προβλήματα ρύπανσης. Τόσο η αλιεία όσο και οι δραστηριότητες αναψυχής ( κολύμβηση κλπ) παραμένουν ανεπηρέαστα και το θαλάσσιο περιβάλλον είναι σε φυσική ισορροπία.
Σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ από το Συγκρότημα βρίσκεται η πλαζ Τροκαντερό (πλαζ Αγκάλη) η οποία κατακλύζεται τους καλοκαιρινούς μήνες από λουόμενους. Σε γενικές γραμμές η πλαζ Τροκαντερό από το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει χαρακτηριστεί ως σημείο όπου τα νερά κολύμβησης πληρούν τις απαιτήσεις της Νομοθεσίας (Οδηγία 76/160/ΕΟΚ όπως αυτή καταργείται από την Οδηγία 2006/7/ΕΚ από 31/12/2014). Μάλιστα περιλαμβάνεται στην λίστα με τις παραλίες «Γαλάζια Σημαία» για το 2008.
Τυχόν φαινόμενα ρύπανσης που μπορεί να έχουν εκδηλωθεί είναι περιστασιακά και αφορούν περισσότερο σε μικροβιολογικό φορτίο (κυρίως κατά τους καλοκαιρινού μήνες) και οφείλονται στην ύπαρξη πολλών ακόμα εν’ λειτουργία ιδιωτικών βόθρων, στην έλλειψη υποδομών στις…»
και επιπρόσθετα στην παράγραφο
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ότι
«… Η εταιρεία (σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό όρο Γ.29 της Αρ. Πρ.οικ 169328/2729 «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού και φόρτωσης») διενεργεί δειγματοληψίες και αναλύσεις χημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων στη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν των λιμενικών εγκαταστάσεων σε απόσταση 50 μ. Η συχνότητα των μετρήσεων είναι μια φορά το εξάμηνο και γίνονται από εξωτερικό εργαστήριο. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται μια φορά τον χρόνο (σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό όρο) στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, οι συγκεντρώσεις των ουσιών αυτών μένουν σταθερές και σε επίπεδα που δεν τεκμηριώνεται ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής έμπροσθεν των εγκαταστάσεων (συγκεκριμένα είναι κάτω από τα όρια ανιχνευσιμότητας). Κατά συνέπεια, οι αναλύσεις αυτές μπορούν να γίνονται λιγότερο συχνά από το διάστημα των 6 μηνών (πχ κάθε 1 ή 2 χρόνια). Όσον αφορά τις μετρήσεις για κολοβακτηρίδια, η λειτουργία των εγκαταστάσεων δεν σχετίζεται με ρύπανση από λύματα αστικού τύπου και ως εκ τούτου προτείνεται η διαγραφή του περιβαλλοντικού όρου μέτρησης κολοβακτηριδίων….»
Την ίδια στιγμή που δεν γίνεται καμιά αναφορά σε στοιχεία από δημοσιευμένες μελέτες σε τοπικές εφημερίδες και στο διαδίκτυο όπως σε δύο πρόσφατες πανεπιστημιακές εργασίες στα πλαίσια μεταπτυχιακών κύκλων σπουδών με τίτλους α) « Επίδραση της Εξόρυξης του Βωξίτη στα ιζήματα του κόλπου της Ιτέας: Προσδιορισμός ιχνοστοιχείων και ραδιενεργών νουκλιδίων» Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών (2007) και β) «Ιζηματολογική –γεωχημική και ορυκτολογική Μελέτη των επιφανειακών ιζημάτων του όρμου της Ιτέας » Πανεπιστημίο Αιγαίου (2009) , που καταδεικνύουν:
την ύπαρξη βωξίτη στα ιζήματα του Κόλπου της Ιτέας με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται ως «ελαφρά επιβαρυμένα» σε σχέση με την περιεκτικότητα τους σε βαρέα μέταλλα καθιστώντας αναγκαία την παραπέρα διερεύνηση τυχόν διασποράς τους στο περιβάλλον και μεταφοράς τους στην τροφική αλυσίδα
συγκεντρώσεις Νικελίου. Μολύβδου και Ψευδαργύρου πάνω από τα θεσπισμένα όρια στο έδαφος
μόλυνση των εδαφών της περιοχής του κόλπου της Ιτέας με σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις ραδιονουκλιδίων Ουρανίου 238U, ραδίου 226Ra και θορίου 232Th που περιέχονται στον βωξίτη, και κατ΄ επέκταση επίπεδα ειδικής ραδιενέργειας αρκετά υψηλά σε σχέση με το μέσο όρο των εδαφών της Ελλάδας αλλά και παγκοσμίως
Ακόμη κι αν τα στοιχεία των μελετών αμφισβητούνται δεν παρατίθενται τυχόν διαφορετικά στοιχεία που να ανατρέπουν τα παραπάνω συμπεράσματα.
6. Αναφέρεται στη σελ 162 της Μ.Π.Ε. και στην παράγραφο
7.1.3 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ-ΕΔΑΦΟΣ, ότι
«…ΤΟΠΙΟΛΟΓΙΑ-ΟΠΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ
Για την τοπική κοινωνία η οποία έχει ταυτίσει την συγκεκριμένη περιοχή με την εκμετάλλευση του βωξίτη εδώ και δεκαετίες, δεν δημιουργείται σημαντικό θέμα οπτικής όχλησης. Ωστόσο στην γενικότερη μορφολογία και τοπιολογία της περιοχής, η επιφάνεια που καλύπτει το Έργο προσδίδει χρωματική και μορφολογική διαφοροποίηση…»
Η διάθεση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την οπτική όχληση ερμηνεύεται με τρόπο εντελώς αυθαίρετο, σκόπιμα παραβλέπονται κοινωνικές διαμαρτυρίες σχετικές και με αυτό το θέμα όπως επίσης ότι η οπτική όχληση αφορά σαφώς το Δελφικό Τοπίο άσχετα από την ορατότητα από τους Δελφούς.
7. Αναφέρεται στη Μ.Π.Ε. σελ. 173, 174 και στην παράγραφο
«…7.3 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ-ΔΙΚΤΥΑ
Ωστόσο η εταιρεία εξετάζει τον σχεδιασμό κατασκευής υπόγειας διάβασης για τα φορτηγά αυτοκίνητα Δ.Χ. Η υπόγεια διάβαση προβλέπεται να κατασκευαστεί έτσι ώστε τα φορτηγά αυτοκίνητα αμέσως μετά την ζύγιση του φορτίου να εισέρχονται στους χώρους απόθεσης μεταλλεύματος R.O.M μέσω της υπόγειας διάβασης χωρίς να διασχίσουν την εθνική οδό.
Για τον σκοπό αυτό έχει εγκριθεί Προκαταρτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αναμένεται η τελική έγκριση της ΜΠΕ εκτέλεσης του Έργου.
…….
Το φαινόμενο της κυκλοφοριακής συμφόρησης χαρακτηρίζεται ως μέτριας έντασης αρνητική επίπτωση καθώς δεν έχει παρουσιαστεί έως τώρα σοβαρό πρόβλημα, ατύχημα κλπ. Ως προς τις τεχνοοικονομικές δυνατότητες αντιμετώπισης θεωρείται αντιμετωπίσιμη….»
στη σελ. 190
Ωστόσο η εταιρεία « τόσο των οχηματων που μεταφέρουν βωξίτη όσο και των διερχόμενων από την Ε.Ο. Ναυπάκτου-Ιτέας.
Η λύση αυτή που εξετάζει η εταιρεία αναμένεται να έχει μελλοντικά θετικές επιπτώσεις.
Και στη σελ 201
Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αδειοδότησης του έργου κατασκευής ανισόπεδης κάτω διάβασης των οχημάτων για πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Συγκροτήματος προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη κυκλοφορία τόσο των φορτηγών οχημάτων όσο και των διερχόμενων οχημάτων…»
Όλες οι παραπάνω αναφορές
Α) παρακάμπτουν το γεγονός της ανυπαρξίας κόμβου σύνδεσης με Ε.Ο. αποκρύπτοντας ουσιαστικά την έλλειψη νομιμότητας λειτουργίας των εγκαταστάσεων
Β)ακόμη και σήμερα υπάρχει αντίφαση σε σχέση με τις προθέσεις της εταιρίας όταν σε άλλα σημεία λέγεται ότι «εξετάζει τον σχεδιασμό κατασκευής υπόγειας διάβασης» ή «εξετάζει εναλλακτικές λύσεις με σκοπό να γίνει κατάλληλο έργο που θα εξασφαλίσει την ασφαλή και αρμονική κυκλοφορία» και σε άλλα «Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αδειοδότησης του έργου κατασκευής ανισόπεδης κάτω διάβασης»
Προφανώς από την «εξέταση του σχεδιασμού κατασκευής» μέχρι την «αδειοδότηση έργου κατασκευής» υπάρχει μια σημαντική απόσταση που μάλλον για την εταιρία δεν έχει ιδιαίτερη σημασία
8. Αναφέρεται στη σελ. 176 της Μ.Π.Ε. και στη παράγραφο
Τουρισμός ότι
«…Η λειτουργία του Συγκροτήματος Ιτέας λόγω της οπτικής όχλησης που προκαλεί και προαναφέρθηκε, πιθανόν να έχει αρνητική επίπτωση για τους επισκέπτες-τουρίστες της περιοχής. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η εξορυκτική δραστηριότητα στην Φωκίδας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των τουριστών οι οποίοι όχι μόνο εξοικειώνονται με το αντικείμενο αλλά αναζητούν επιπλέον εμπειρίες και γνώσεις κάτι που έγκαιρα η εταιρεία αντιλήφθηκε προκειμένου να δημιουργήσει το Μεταλλευτικό Πάρκο- VAGONETO. Το Μεταλλευτικό Πάρκο- VAGONETO αποτελεί τουριστικό πόλο και συμβάλει στην τουριστική κίνηση της περιοχής.
Συνολικά μπορούμε να θεωρήσουμε τις επιπτώσεις στον τουρισμό ως ασθενείς θετικές…»
Χρειάζεται όντως πολύ μεγάλη διάθεση και κατανόηση για να πειστεί κανείς ότι η πιθανή αρνητική επίπτωση στον τουρισμό λόγω της οπτικής όχλησης σε μια περιοχή με παραθαλάσσια πόλη (Ιτέα) και τον παγκόσμιο αρχαιολογικό χώρο των Δελφών λίγο πιο πάνω, ισοσκελίζεται από την ύπαρξη του μεταλλευτικού τουρισμού και το τελικό ισοζύγιο είναι θετικό!!!
Οποιοδήποτε περαιτέρω σχολιασμός περιττεύει για κάποιον που αποδίδει στην ύπαρξη του Δελφικού Τοπίου το χαρακτηρισμό της «τροχοπέδης της τουριστικής ανάπτυξης»
9. Αναφέρεται στη σελ 175 της Μ.Π.Ε. και στην παράγραφο
Εθνική Οικονομία ότι
«…Όλη η εξαγωγική δραστηριότητα του βωξίτη ξεκινά από το Συγκρότημα της Ιτέας. Είναι λοιπόν σαφές ότι η λειτουργία του Έργου συμβάλει με θετικές μόνιμες επιπτώσεις στην εθνική Οικονομία…»
Όλα τα στοιχεία που παρατίθενται αφορούν οικονομικά μεγέθη που αφορούν τα χρηματοοικονομικά και τους ισολογισμούς της εταιρίας χωρίς να παρατίθεται το παραμικρό που να δείχνει το όφελος της εθνικής οικονομίας μετρούμενα σε φόρους ή άλλα δημόσια έσοδα.
10. Αναφέρεται στη σελ 202 της Μ.Π.Ε. και στην παράγραφο
9. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ότι
«…Θέση Έργου
Όπως έχει αναφερθεί, το Συγκρότημα ξεκίνησε την λειτουργία του τμηματικά από την δεκαετία του 1930. Η θέση του Έργου επελέγη έτσι ώστε να είναι πλησίον σε θάλασσα με κατάλληλο βάθος πυθμένα για την λειτουργία των απαραίτητων λιμενικών εγκαταστάσεων φόρτωσης πλοίων , κοντά στις περιοχές εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων και σε άμεση γειτνίαση με το Εθνικό οδικό δίκτυο και είναι η καταλληλότερη.
Στην περίπτωση της μεταφοράς των εγκαταστάσεων σε άλλη θέση εκτός Natura – Spa και Δελφικού τοπίου, οι καταλληλότερες θέσεις βρίσκονται σε αποστάσεις 20 χλμ από την Ιτέα. Η λύση αυτή δεν είναι οικονομικά βιώσιμη γιατί απαιτεί αύξηση κόστους μεταφοράς κατά 50% και δαπάνες άνω των 30.000.000 € για τις νέες εγκαταστάσεις…»
Η εναλλακτική λύση ως προς ενδεχόμενη διαφορετική θέση του έργου χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμη στην κυριολεξία μέσα σε δυο γραμμές με την παράθεση δύο αριθμών που θα χαρακτηρίζαμε αυθαίρετους αφού ο μελετητής δεν μπαίνει καν στον κόπο να τους υποστηρίξει στοιχειοθετημένα. Αν αυτό συνδυαστεί και με όλες τις επιπτώσεις που επικαλείται σε περίπτωση επιλογής της μηδενικής λύσης δηλ. μη λειτουργίας των εγκαταστάσεων όπως απολύσεις, χτύπημα της τοπικής οικονομίας, καταστροφικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία κλπ γίνεται φανερό πως λειτουργεί με τρόπο επιστημονικά αντιδεοντολογικό και εκβιαστικό προσπαθώντας να επιβάλλει την αποδοχή της υφιστάμενης κατάστασης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Επειδή,
συνεκτιμώντας τα παραπάνω 10 σημεία που επιλέχτηκαν ανάμεσα σε πολλά που περιλαμβάνονται στην προκείμενη Μ.Π.Ε. προκύπτει πως η μελέτη σκόπιμα αποσιωπά ή παραλείπει σημαντικά στοιχεία που αφορούν την νομιμότητα των εγκαταστάσεων κατά το παρελθόν αλλά και τώρα, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (αντικειμενικές και δυνητικές) στο έδαφος , το θαλάσσιο πυθμένα και κατ επέκταση στη θαλάσσια ζωή και την τροφική αλυσίδα.
Επειδή,
Αυτό συνιστά κατά τη γνώμη μας ανειλικρινή και αντιδεοντολογική στάση και ίσως εξηγεί το γεγονός πως στις εκατοντάδες σελίδες της Μελέτης δεν βρέθηκε χώρος μιας γραμμής για την αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας, των θέσεων και των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια παρά επιχειρήθηκε αυθαίρετα και κατά το δοκούν να της αποδοθεί συναινετική διάθεση.
Επειδή,
η τήρηση της νομιμότητας αφορά κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο
επειδή,
μετά από ογδόντα χρόνια εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων της περιοχής πρέπει να αποτιμηθεί το πραγματικό όφελος που προέκυψε για την εταιρία σε σχέση με το κόστος που κατέβαλλε και τα προβλήματα που συσσώρευσε
επειδή,
δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η διασφάλιση μη ύπαρξης αρνητικών επιπτώσεων για την υγεία των εργαζομένων, των περιοίκων και για το περιβάλλον
επειδή,
δεν τεκμηριώνεται η μη ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων χωροθέτησης των εγκαταστάσεων ενώ εκβιαστικά αντιπαρατίθεται η Μηδενική λύση
επειδή,
δεν τεκμηριώνεται η περιβαλλοντική ευαισθησία της εταιρίας και η λήψη επαρκών μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος από την μέχρι τώρα πορεία της
ΖΗΤΑΜΕ
Να απορριφθεί η προκείμενη
ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΒΑΘΡΕΣ ΦΟΡΤΩΣΗΣ ΒΩΞΙΤΗ
ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΦΩΚΙΔΟΣ
ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε
Ως ελλιπής, ανειλικρινής, επιστημονικά αντιδεοντολογική και κατά συνέπεια μη δυνάμενη να τεκμηριώσει επαρκώς τη διασφάλιση όρων πρόληψης και προστασίας του περιβάλλοντος όπως επίσης και της υγείας της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας.
Για την Κίνηση για την Σωτηρία της Γκιώνας
Τάσος Αφέντης Γιώργος Κόλλιας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου