Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Μονοπάτια εθελοντισμού...


Νέο τετραήμερο εθελοντικής προσπάθειας, από την Τετάρτη 13 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 17 Ιουλίου διοργάνωσε η ΜΚΟ Πράσινο+Μπλε στην Άνω Χώρα Ορεινής Ναυπακτίας, με στόχο την ολοκλήρωση του καθαρισμού και της σήμανσης μονοπατιών, τη διάνοιξη κλεισμένου μονοπατιού προς το ποταμό Κάκκαβο, αλλά και τον καθαρισμό και την ανάδειξη παλιού νερόμυλου στην περιοχή.
Στην εθελοντική αυτή δράση πήρε μέος αυτή τη φορά και ομάδα εθελοντών από το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS που έφθασαν στην Ορεινή Ναυπακτία, δίνοντας το παρών και αναδεικνύοντας τη δύναμη των συνεργασιών μεταξύ φορέων και οργανώσεων με κοινό στόχο.
Τα πρώτα βήματα έγιναν με τους εθελοντές να ξεκινούν στα μέσα Μαΐου τη διαμόρφωση μονοπατιού, ...

τμήμα της παλιάς διαδρομής που συνέδεε την Άνω Χώρα με την Κεντρική, περνώντας δίπλα από την κορυφή «Σύρτα».

Στην όλη εθελοντική δράση μέχρι σήερα έχουν συμμετάσχει πάνω από 40 εθελοντές από όλη την Ελλάδα, με κύριο κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για τη φύση. Έχουν διανοιχτεί και καθαριστεί πάνω από 20 km μονοπατιών ενώ έχει σημανθεί με πινακίδες για ποδηλάτες βουνού και πεζοπόρους 4,5 km μονοπατιού, το οποίο και έχει παραδοθεί στη χρήση των επισκεπτών. Τελευταίο βήμα που θα ακολουθήσει άμεσα είναι η σήμανση με ενημερωτικές πινακίδες, της χλωρίδας και τις πανίδας της περιοχής, του ως άνω μονοπατιού των 4,5 km, ώστε ο περιπατητής να ενημερώνεται μέσω φωτογραφιών και πληροφοριών για τη ζωή και τους οργανισμούς του δάσους.
Εθελοντές από το Πράσινο+Μπλε, η Ποδηλατική Ομάδα Χωμάτινων «Οδοντωτός» καθώς και εθελοντές του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συμμετείχαν στην όλη δράση με πολύ μεράκι. Η ποδηλατική διαδικτυακή κοινότητα «cyclist-friends.gr» υποστήριξε την όλη προσπάθεια ενημερώνοντας τους εθελοντές ποδηλάτες βουνού για να συμμετέχουν και προσφέροντας ως χορηγία τις πινακίδες σήμανσης για ποδηλασία βουνού. Την φιλοξενία και διατροφή των εθελοντών ανέλαβε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στον ξενώνα «Τα Πέτρινα» ενώ παράλληλα προσέφερε τα μέγιστα στην οργάνωση των εργασιών με εργαλεία και πολύ προσωπική εργασία. Η ΜΚΟ Πράσινο+Μπλε ανέλαβε το κόστος των υλικών κατασκευής των γεφυριών, της σήμανσης του πεζοπόρου τμήματος του μονοπατιού, αλλά και της γενικότερης σήμανσης με περιβαλλοντικές πληροφορίες προς τους επισκέπτες. Ο περιβαλλοντολόγος Γιάννης
Ρουσόπουλος ανέλαβε να επιμεληθεί το υλικό των ενημερωτικών πινακίδων του δασικού μονοπατιού, φωτογραφίες και κείμενα που θα τοποθετηθούν στη συνέχεια.
Το τετραήμερο εθελοντικής δράσης έκλεισε με το ξεφάντωμα των εθελοντών το Σάββατο το βράδυ στο «Αντάμωμα» στη Κάτω Χώρα.
Τα εθελοντικά προγράμματα στηρίζονται στην ιδέα της ομαδικής εργασίας και της
αυτο-οργάνωσης των εθελοντών, οι οποίοι καλούνται να συνεργαστούν τόσο στη
διεκπεραίωση των εργασιών όσο και στα πρακτικά θέματα της κοινής διαμονής και
καθημερινής τους συμβίωσης, μα πιο πολύ στηρίζονται στην ξεχωριστή αγάπη των
εθελοντών για τη φύση.
Οι εργασίες, καθαρισμού, αναστήλωσης, σηματοδότησης και ανάδειξης των μονο-
πατιών και όχι μόνο, αποτελούν μέρος της προετοιμασίας όχι μόνο για τις Αυγου-
στιάτικες πολιτιστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στην περιοχή, αλλά και
για μία σειρά δράσεων που θα επακολουθήσουν στη συνέχεια, αναδεικνύοντας τη
ομορφιά της περιοχής. Ευχαριστούμε θερμά όλους που συμμετείχαν
http://www.prasinomple.gr/pics/pics1/file/tefxos_29.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου