Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Πείραμα με μέλισσες στην Φωκίδα

κυψέλη / beehive
Όσοι διαβάζουν τακτικά το blog γνωρίζουν τι ήταν το “Φωκίδα Project”. Για όσους δεν γνωρίζουν να πώ εν τάχει οτι ήταν ένα μελισσοκομικό πείραμα, κατά το οποίο άφησα ενα μελισσοκομείο λίγο στην τύχη του για να δω αν μπορώ να εκμεταλλευτώ μέλισσες χωρίς να τους παρέχω σημαντική φροντίδα. Οσοι θέλουν να διαβάσουν όλες τις σχετικές αναρτήσεις – ημερολόγιο του συγκεκριμένου μελισσοκομείου μπορούν να το κάνουν εδώ (περιγράφονται όλες οι επισκέψεις) Το πείραμα έκανε τον κύκλο του, αφήνοντας πίσω ένα μελίσσι το οποίο είχα εντελώς ξεγραμμένο και στην τελευταία αναφορα στο “Φωκίδα Project”, δεν αναφέρω καν οτι ξέμεινε.
Να πω για το μελισσι ότι πήγε στο Κροκύλειο το Ιουλιο του 2007. Απο τότε πρέπει να ανοίχτηκε το ...
πολυ 18 φορές. Τροφοδοτήθηκε πολύ λιγότερες, με ποσότητες της τάξεως του ενος κιλού (το πολύ), δεν του έγινε ποτε καμια και κανενός είδους θεραπεία η παρέμβαση και δεν του πήρα ποτέ μέλι. Τελευταία φορά που είδα οτι είναι ζωντανό ήταν τον Ιανουάριο του 2010. Τοτε το είχαν μετακινήσει μέρα μεσημέρι και ενώ οι εργάτριες ήταν έξω σε βοσκή, πεντε μέτρα πιο δίπλα για να γίνουν κάποιες εργασίες στο χωράφι….
Τελευταία φορα που ήταν επίσημα ζωντανό ήταν στις 25 Μαρτίου του 2011 που ο πατέρας μου το ταίσε με ενα κιλό ζαχαρονερο…


Οταν πήγα στο χωριό το σκ έκπληκτος ειδα μπροστά στην χορταριασμένη πόρτα να μπαινοβγαίνουν μέλισσες. Το άνοιξα και είδα ενα ακμαιότατο μελίσσι, με 8 πλαίσια μέλισσες.
μελισσοκομικό πλαίσιο
Αρκετή γύρη, 5-6 πλαίσια γόνο, αλλα ελάχιστα ακάλυπτα μέλια. Η μάνα γεννουσε κανονικά και με τάξη, οι εργάτριες οπως πάντα σούπερ ήρεμες (τα συγκεκριμένα μελίσσια με έχουν κεντρίσει συνολικά λιγότερο απο 5-6 φορες). Υπήρχαν πολλά παλια – μεταχειρισμένα βασιλικά κελια, μάρτυρες οτι έγινε αντικαταστάτη της βασίλισσας η σμηνουργία.
σφηκοφωλιά
hive
Στο δεύτερο καπάκι που παρήκμαζε και ξεβαφε είχαν κάνει παλιότερα, φωλια οι σφήκες και στην είσοδο είχαν στήσει τρελό πάρτι οι αράχνες. Ειχαν χτίσει ιστό πανω στην κυψέλη και παγίδευαν τις μέλισσες που μπαινόβγαιναν στην κυψέλη. Aκόμα και κομάτια γύρη πιάνονταν στον ιστό τους.
web
spider
αράχνες
γύρη
pollen
αράχνη
spider
Τιποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την εικόνα που είχαν το 2007!  Το καθάρισα, το περιποιήθηκα εξωτερικά. Δεν του έκανα τίποτε άλλο και ελπίζω να μπορέσω να ξαναπάω κάποια στιγμή μετα το Σεπτέμβρη που θα εχει τελειώσει και η ανθφορία των κισσών, να δω τι θα το κάνω.
μελισσοκομικός εξοπλισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου