Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ρεπορταζ από την ημερίδα ' Η ΟΙΤΗ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ' που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λαμία

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα "Η Οίτη σε κίνδυνο' πραγματοποιήθηκε χθες στη Λαμία από την "Επιτροπή για τη σωτηρία της Οίτης"και 'τον Ομιλο Φίλων του Δασους' με εισηγητές τον Δεκλερή Μιχαήλ Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, τέως Πρόεδρος του Ε Τμηματος του ΣτΕ, Αναγνώστου Χρήστο, Διευθυντή Ερευνων, Γεωλόγο- Ιζηματολόγο στο ΕΛΚΕΘΕ και Ράγκου Πολυξένη, Λέκτορα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, Πρόέδρου ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί συμπολίτες μας και εκπρόσωποι της ΤΑ ανήσυχοι αλλά αποφασισμένοι να αντιδράσουν με κάθε μέσο στα καταστροφικά σχέδια επέκτασης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στον Εθνικό Δρυμό και την ευρύτερη περιοχή της Οίτης.

Στην εκδήλωση, έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα έντασης από εργαζόμενους στην μεταλλευτική επιχείρηση ΕΛΜΙΝ οι οποίοι προσήλθαν στην ...εκδήλωση φορώντας τα καπελάκια της εταιρείας. Εξέφρασαν το φόβο τους ότι απειλούνται οι θεσεις εργασίας τους και εκπρόσωπός τους διάβασε ψήφισμα- καταγγελία προς τις οικολογικές οργανώσεις που αγωνίζονται για τη σωτηρία της Οίτης που κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη μεταλλευτική δραστηριότητα της επιχείρησης.

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των παρευρισκομένων αποφεύχθησαν χάρη στη ψυχραιμία των εισηγητών οι οποίοι ανέλυσαν επιστημονικά το θέμα και έδωσαν την δυνατότητα για ένα δημιουργικό διάλογο. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια της ΕΛΜΙΝ να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους σαν μεσο πίεσης προς τις τοπικές κοινωνίες για να επεκτείνει τη δραστηριότητα της ενώ αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του εισηγητή κ. Αναγνώστου ότι ο Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Πολυχρονόπουλος πήρε τηλέφωνο στον Διευθυντή του ΕΛΚΕΘΕ όπου εργάζεται ο κ. Αναγνώστου για να του ασκηθεί πίεση να μην παρευρεθεί στην εκδήλωση!
Οι εισηγήσεις
Ο Μιχαήλ Δεκλερής, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, τέως Πρόεδρος του Ε Τμηματος του ΣτΕ στην ομιλία του τόνισε ότι τα βουνα είναι πολύτιμα στοιχεία του περιβάλλοντος και ένα ευαίσθητο οικοσύστημα και χρειάζονται την προστασία μας. Η ΑΤΖΕΝΤΑ 21 - το παγκόσμιο στρατηγικό σχέδιο για τη βιωσιμότητα- που ψηφίστηκε στη Διάσκεψη του ΡΙΟ για την κλιματική αλλαγή, καθορίζει τα μέτρα που πρέπει τα κράτη να παίρνουν γι αυτό το σκοπό. Δυστυχώς τα κράτη , οπως ανέφερε, δεν ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Σήμερα ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από τους ανθρώπους της αγοράς και ιδιαίτερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα να ελεχθεί η δραστηριότητα των κρατών. Οι πολιτικοί υπέκυψαν στις σειρήνες της αγοράς. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει σήμερα υπερβεί τα όρια του και το κράτος δεν μπορεί να το βάλει στη θέση του...εξέπεσε του ρόλου του και έγινε οφειλέτης, ζήτουλας.
Στην Ελλάδα έχουμε δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα πολύ ωραία βουνά καλύτερα από αυτά της Ελβετίας και υπέροχα νησιά που όμως δεν προστατεύονται γιατί επικρατεί αγνοια και σε αυτό το θέμα οι σύλλογοι περιβάλλοντος με τις προσπάθειες τους ευασθητοποίησης των πολιτών και πίεσης προς το κράτος προσφέρουν πολύτιμές υπηρεσίες. Κι όμως η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι έξωθεν εισαγόμενη έννοια. Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν αγάπη για τη φύση αλλά και βαθιά σύλληψη του τι θα συμβεί α;ν διαταραχθεί η ισορροπία της. Χαρακτηριστικός για την αντίληψη τους αυτή είναι ο μύθος του Ερεσίχθονα, ενός Θεσσαλού ηγεμώνα που αποψίλωσε το ιερό άλσος της Δήμητρας για να χτίσει ένα πολυτελές ανάκτορο. Σκληρότατη ήταν η Νέμεσις στην ύβρη αυτή. Τιμωρήθηκε με ακόρεστη απληστία και αφού κατασπάραξε τα πάντα γύρω του στο τέλος στράφηκε ενάντια στον εαυτό του κατατρώγοντας το ίδιο του το κορμί! Ενα διδακτικό παράδειγμα που δείχνει τι δεινά μπορούν να επέλθουν από την απληστία της αγοράς για κέρδος, τη διαστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος αν το κράτος δεν αναλάβει να παίξει τον θεσμικό του ρόλο.
Τελειώνοντας ο κ. Δεκλερής τόνισε πως η περιοχή μας είναι πλεονεκτική. Εχει ομορφα βουνά και παραλίες. Ομως η κατάσταση στο Μαλιακό είναι οικτρή. Η Αγία Μαρίνα κατάντησε να είναι λιμάνι για να φορτώνονται βωξίτες! Η ακτή είναι χωρίς οριοθετηση και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Τα βουνά μας τα θεωρούμε δεδομένα και δεν φροντίζουμε την προστασία τους από δραστηριότητες που επιδρούν αρνητικά στην ισορροπία του οικοσυστήματος.
Σήμερα το περιβάλλον περνάει μια κρίση που είναι δευτερογενής, απόρροια της οικονομικης και πολιτικής κρίσης. Το κράτος δεν μπορεί να το προστατεύσει. ..Σήμερα είναι απαραίτητο το κράτος να κρατικοποιήσει τις Τράπεζες ή να ελέγξει τις δαπάνες του. Όμως οι πολιτικοί μας έντρομοι υποκύπτουν στο μνημόνιο, ένα χαρτί που το παίρνεις και το σχίζεις. Μπροστά σε αυτή τη διαμορφωμένη κατάσταση ο ρόλος των ενεργών πολιτών και των περιβαλλοντικών συλλόγων για την προστασία του περιβάλλοντος αποκτάει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα.

Επεται συνέχεια με περίληψη των υπόλοιπων εισηγησεων....
http://altpressfthiotida.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου