Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΕΠΕΣΕ Ο ΤΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ Πιθανότατα ποτέ δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Υεμένη ως ηγέτης της ο επί 33 χρόνια πρόεδρος Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, ο οποίος από προχθές βρίσκεται τραυματίας -άγνωστο αν τα τραύματά του είναι σοβαρά ή απλώς χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα- στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση για την αφαίρεση θραυσμάτων οβίδων κατά την επίσημη εκδοχή.
Ο τρόπος με τον οποίον ο Σαλέχ αναχώρησε από την Υεμένη (συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τον υπουργό Αμυνας του καθεστώτος που όλοι τους φέρονται τραυματίες κατά την επίθεση δολοφονίας του προέδρου της χώρας την Παρασκευή, καθώς και 30 ακόμη συγγενείς και στενούς συνεργάτες του) μοιάζει πολύ περισσότερο με διαφυγή στο εξωτερικό ανατραπέντος καθεστώτος παρά με...
"ιατρικό τουρισμό".
Το εξαιρετικά πιθανότερο είναι πως μόνο αφού είδε τον χάρο με τα μάτια του την Παρασκευή, καθώς η δολοφονική επίθεση εναντίον του άφησε εφτά νεκρούς, πείστηκε επιτέλους ο Σαλέχ να εγκαταλείψει την εξουσία στην οποία έχει γαντζωθεί με απίστευτη μανία. Το γεγονός ότι πήγε στη Σαουδική Αραβία ενισχύει την υποψία ότι στο Ριάντ πήγε για να παραδώσει την εξουσία πρωτίστως, ανεξαρτήτως του αν όντως έχει ανάγκη σοβαρής ιατρικής περίθαλψης.
Η Σαουδαραβία, αδιαφιλονίκητη ηγεμονική χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, που συμπεριλαμβάνει την Υεμένη και τα διάφορα Εμιράτα (Κουβέιτ, Κατάρ,
Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Ομάν), είναι αυτή που έχει καταρτίσει το σχέδιο παράδοσης ομαλά της εξουσίας από τον Σαλέχ στον αντιπρόεδρο του καθεστώτος του με αντάλλαγμα την παροχή δικαστικής ασυλίας.
Με το σχέδιο αυτό τρεις φορές έχει συμφωνήσει ο Σαλέχ και τρεις φορές έχει εξαπατήσει τους Σαουδάραβες υπαναχωρώντας και αρνούμενος να φύγει.Τώρα λοιπόν που τον έχουν στα χέρια τους οι Σαουδάραβες είναι εξαιρετικά πιθανό ότι δεν θα τον αφήσουν να φύγει αν προηγουμένως δεν διασφαλίσουν ότι όχι μόνο θα συμφωνήσει για τέταρτη φορά, αλλά επιπλέον ότι δεν θα του αφήσουν κανένα περιθώριο υπαναχώρησης. Πρώτα θα εξασφαλιστεί η μεταβίβαση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο Αμπντραμπού Μανσούρ, η οποία ήδη συντελείται ντε φάκτο, και κατόπιν θα επιτραπεί η επιστροφή στην Υεμένη του Σαλέχ για να επισφραγιστεί και τυπικά η υποτυπώδης μεταπολίτευση, αν κριθεί ότι υφίσταται τέτοια ανάγκη. Αυτό τουλάχιστον είναι το σχέδιο των Σαουδαράβων, το οποίο έχει πιθανότατα και την έγκριση των ΗΠΑ, οι οποίες παρασκηνιακά ωθούν τον σύμμαχό τους Σαλέχ προς την έξοδο. Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε βρισκόταν στο Ριάντ ο Αμερικανός Τζον Μπρέναν, κορυφαίος αξιωματούχος των ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας, ο οποίος συζήτησε με τους Σαουδάραβες το θέμα της Υεμένης, όπως είχε ανακοινωθεί επισήμως. Χθες ανακοινώθηκε ότι ο Μπρέναν βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον προεδρεύοντα πλέον στην Υεμένη Χαντί, ο οποίος ανέλαβε τον έλεγχο τόσο του στρατού όσο και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ενώ αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του συναντήθηκε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα, Τζέραλντ Φάιαρστιν.
Για να διασφαλιστεί ο συμβιβασμός, φεύγοντας ο Σαλέχ άφησε πίσω στην Υεμένη τόσο τον γιο του Αχμάντ, ο οποίος διοικεί την επίλεκτη Ρεπουμπλικανική Φρουρά, όσο και τους ανιψιούς του Αμάρ και Γιεχία, που είναι στρατιωτικοί διοικητές και συνεργάζονται στενά με τους Αμερικανούς στην καταπολέμηση της Αλ Κάιντα.Η Ουάσινγκτον δεν θα ήθελε να τους χάσει και έτσι θα επιδιώξει είτε να παραμείνουν σε θέσεις εξουσίας είτε να παραμερίσουν συναινετικά χωρίς να γκρεμιστούν οι μηχανισμοί συνεργασίας με τις ΗΠΑ που έχουν οικοδομηθεί.
ΑΙΝΙΓΜΑ
Ποιος οργάνωσε την απόπειρα;
ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ για το ευρύτερο κοινό των αναλυτών παραμένει μέχρι στιγμής το ερώτημα ποιος οργάνωσε τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του προέδρου της Υεμένης. Το βέβαιο είναι ότι τον τρομοκράτησε τόσο πολύ ώστε εγκατέλειψε αμέσως τη χώρα. Πιθανόν αυτό να οφείλεται στο ότι ο ίδιος γλίτωσε τη ζωή του παρά τρίχα. Ενδέχεται όμως να τον επηρέασε καθοριστικά το είδος της δολοφονικής απόπειρας - αν δηλαδή δεν επρόκειτο για κάποια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τους αντιπάλους του από μακριά, αλλά για βόμβα που είχε τοποθετηθεί μέσα στο τζαμί του προεδρικού μεγάρου. Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτό θα σήμαινε ότι άνθρωποι του δικού του περιβάλλοντος υλοποιούσαν σχέδιο εξόντωσής του, οπότε ήταν χαμένος.
*Δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ, 06.06.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου