Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Επιστολή Ασημακόπουλου για τον Βιολογικό της Άμφισσας

«ΛΑΘΟΣ» ;-«ΑΦΕΛΕΙΑ»;- «ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ»-; -«ΔΟΛΟΣ» ;
ή «ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ»;

Στο όνομα της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ της Διοίκησης του ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ν.2
Κυρίες και κύριοι: Δημοτικοί Σύμβουλοι
Κυρίες και κύριοι: Πολίτες του Νέου Δήμου Δελφών.
Απευθύνομαι εκ νέου σε σας για να γνωρίζετε την κάθε αλήθεια, σχετικά με θέματα που απασχόλησαν την πρώην Δημοτική Αρχή και που σήμερα συνεχίζουν, « με κάποιο τρόπο», να είναι στην επικαιρότητα με αναληθή δημοσιοποίηση και πρακτική.
Θα μου επιτρέψετε λοιπόν μια σύντομη ιστορική αναδρομή στον Βιολογικό Καθαρισμό λυμάτων του Δήμου Άμφισσας.
Ο βιολογικός Καθαρισμός Αστικών λυμάτων ξεκίνησε ...στα μέσα της Δεκαετίας του 80 με πρωτοβουλία της τότε Δημοτικής Αρχής. Έχει κατασκευασθεί από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ και έχει παραδοθεί προς χρήση το 1990.
Από τότε λειτούργησε κανονικά με διάφορες κατά καιρούς προσθήκες έως τον Ιούνιο του 2006, οπότε και σταμάτησε οριστικά την λειτουργία του διαχέοντας δυστυχώς τα Αστικά λύματα της Άμφισσας αυτούσια στον ελαιώνα .
Τον Ιανουάριο του 2007, όταν ανέλαβε η τότε Δημοτική Αρχή υπό τον τότε Δήμαρχο κ.Ασημ.Ασημακόπουλο, ξεκίνησε τις ενέργειες – πρωτοβουλίες για την επαναλειτουργία του ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ .
1ο Μέτρο Άρχισε η αντικατάσταση με καινούργιες των 2 από τις 4 τακτικές αντλίες και σταδιακά ξεκίνησε η επισκευή των υπολοίπων. (Ο Βιολογικός Άμφισσας διαθέτει 4 αντλίες και 3 εφεδρικές),με κόστος περίπου 12.000,00 euro.
Ο Βιολογικός Άμφισσας άρχισε να λειτουργεί ξανά τον Ιανουάριο του 2007.
2ο Μέτρο. Περί τα μέσα Φεβρουαρίου του 2007 ξεκίνησε η διερεύνηση για την πλήρη επισκευή και ανακαίνιση του υπάρχοντος ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ.
Έγιναν συσκέψεις με την τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και ελήφθη απόφαση για έρευνα Αγοράς και Δημοπράτηση Μελέτης. Εκείνο το χρονικό Διάστημα λοιπόν με Νόμιμες Διαδικασίες και Αποφάσεις τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και της Δημαρχιακής Επιτροπής έγινε σύμβαση με τον πρώην κατασκευαστή του ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ , κ. Λεωνίδα Παναγιωτάκη. Η Μελέτη παραδόθηκε στα μέσα του 2007 και μάλιστα για χρηματοπιστωτικούς λόγους (Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ κλπ), επροτάθη από την τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να κοπεί σε δύο ανεξάρτητες Μελέτες. Έτσι και έγινε. Μία 320.000,00 euro και η άλλη 125.000,00 euro, ήτοι συνολικά 445.000,00 euro, όπως η Αρχική μελέτη προέβλεπε, από το Εξειδικευμένο Τεχνικό Γραφείο του κ. Λεωνίδα Παναγιωτάκη και φυσικά με περιστολή δαπάνης για την μελέτη, κατόπιν πολύωρης διαβούλευσης. ( Η μελέτες κόστισαν περίπου 25.000,00 euro μόνο)
Κάθε μελέτη περιλαμβάνει α) Τεχνική Έκθεση. Β) Τιμολόγιο Μελέτης γ)Προϋπολογισμό Μελέτης δ)Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων και ε) Τιμολόγιο και Προϋπολογισμό Προσφοράς, όπως ο νόμος ορίζει και φυσικά έχει παραληφθεί από τις Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.
3ο Μέτρο. Αρχίσαμε να εξετάζουμε την χρηματοδότηση μέσω Προγραμμάτων (ΘΗΣΕΑΣ, πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης), ενώ Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε συζητήσεις για την χρηματοδότηση από το ΕΠΕΕΡΑ, ( Ευρωπαϊκό Ταμείο χρηματοδότησης).
Και τότε ανακαλύψαμε ότι ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΆΜΦΙΣΣΑΣ δεν είχε ΑΔΕΙΑ.
‘Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία της εκ των υστέρων λήψης Απόφασης Αδείας εγκατάστασης του Βιολογικού Καθαρισμού , με τεράστιες δυσκολίες. α). Διότι η τοποθεσία ευρίσκεται εντός του λεγόμενου ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ και β) διότι ο νόμος περί αδειοδότησης παλαιών έργων, είχε βάλει όριο την παράδοση των οποιονδήποτε έργων προ και μετά το 1990 και δυστυχώς για μας ήταν αρνητική συγκυρία.
Αρχές του 2008 υποβάλλαμε λοιπόν αίτημα στο Κ.Α.Σ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) για έγκριση νομιμοποίησης του Βιολογικού και ταυτόχρονα προβήκαμε σε διαβήματα στα Υπουργεία για αλλαγή του καθεστώτος του νομικού πλαισίου της χρονικής συγκυρίας παραχώρησης χρήσης του έργου.
Η άδεια ελήφθη από το Κ.Α.Σ, ατυχώς καθυστερημένα, το τέλος ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ του 2010 και καθαρογράφτηκε το Φεβρουάριο του 2011.
Εντωμεταξύ, επειδή ήταν αδύνατη η Δημοπράτηση του έργου χωρίς τις νόμιμες Αδειοδοτήσεις , ξεκινήσαμε διαδικασίες βελτίωσης του ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ με αγορές υλικών-ανταλακτικών όπως π.χ η αντικατάσταση Διαχυτών μεταλλικών παλαιού τύπου ,που είχαν σκουριάσει αξίας 35.000,00 περίπου euro, με κεραμικούς, όπως η μελέτη προέβλεπε. (Η αντικατάσταση έγινε από Τεχνικούς του Δήμου τους οποίους και Δημόσια Ευχαριστώ.
Ο προϋπολογισμός όλων των επισκευών έφθασε περίπου στις 70.000,00 euro την τετραετία 2007-2010 και βεβαίως ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ λειτουργούσε κανονικα.
Τα αποτελέσματα ,αν και έτσι, Άριστα. Δειγματοληψίες των λυμάτων εξαγωγής από τον ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΆΜΦΙΣΣΑΣ ,εξαιρετικές έως και τέλος Νοεμβρίου 2010, που έγινε η τελευταία του παλαιού Δήμου. Τα έγγραφα των αναλύσεων στην διάθεση του κάθε ενδιαφερομένου.
Όλοι περιμέναμε πλέον την Δημοπράτηση του έργου.
Μελέτη υπάρχει- Αδειοδότηση υπάρχει , Χρηματοδοτικό Όργανο, το πρόγραμμα ΕΠΕΕΡΑ, υπάρχει.
Και όμως το Δημοτικό Συμβούλιο, Παραπληροφορημένο, θέλω να πιστεύω, ενέκρινε πρόταση για νέα μελέτη και κατασκευή νέου Βιολογικού.
Νέος ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ σημαίνει:
Α. Κόστος Μελέτης 150.000,00 euro,εάν δεν χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα
Β. Κόστος Κατασκευής (Πρεκτιμώμενο) 1.500.000,00 euro
Γ. Χρόνος Αδειοδοτήσεων ( Κ.Α.Σ κλπ) 2 έτη εφόσον επιλεγεί νέα θέση.
Δ. Χρόνος Κατασκευής έργου περίπου 2 έτη
Και βέβαια η πόλη θα μείνει χωρίς ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ διότι ο νέος είναι πιθανόν να ακολουθήσει την μοίρα του ΤΕΙ.
Σε έγγραφο αίτημα του τέως Αντιδημάρχου κου Ευθ.Λαζογιώργου στα τέλη Μαρτίου του 2011, για λήψη Αντιγράφου των υπαρχόντων Μελετών, , μας απεστάλη ένα τμήμα 6 σελίδων από μελέτη 60 σελίδων συνολικά που εμείς είχαμε εκπονήσει .
Το αίτημα του Αντιδημάρχου έγινε μετά από την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών και απάντηση της Δημοτικής Αρχής ότι ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ της Άμφισσας δεν λειτουργεί, παρόλου ότι μέχρι το τέλος του 2010 λειτουργούσε σωστά (πιστοποιημένο από αρμόδιες Υπηρεσίες με λήψη δειγμάτων),προτείνοντας εκπόνηση νέας μελέτης (δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη οι δύο μελέτες) . Τι συμβαίνει;
Προσωπική Τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου για την Αποστολή Αντιγράφου ολόκληρης της μελέτης , είχα σαν απάντηση. Αυτά υπάρχουν. Τι συμβαίνει;
Τελικά μετά από επικοινωνία με το Τεχνικό Γραφείο του Μελετητή, Αντίγραφα των δύο Μελετών ευρίσκονται στο Γραφείο μου και είναι στην διάθεση του καθενός ενδιαφερόμενου επίσης ευρίσκεται και η Εφημερίδα της Κυβέρνησης ΦΕΚ αρ.φύλου 2089 που αναφέρονται οι προδιαγραφές για χρησιμοποίηση των λυμάτων για άρδευση.
Για την Ιστορία, Βιολογικοί καθαρισμοί υπάρχουν 3ων ειδών. Α) Ο κλασικού τύπου Αστικών λυμάτων όπως όλοι οι Αστικοί Βιολογικοί πανελλήνια. Β) Ο Καρουσέλ που ήδη έχει εγκαταλειφθεί από προηγούμενη 20ετία και γ) Ο Φυγοκεντρικός για Βαριά Βιομηχανικά λύματα.
Μελετητικά
Ο υπάρχον Βιολογικός Άμφισσας έχει κατασκευασθεί με το σύστημα του παρατεταμένου αερισμού με Διάχυση και είναι ο πλέον αποτελεσματικός για Αστικά Λύματα.
Ο Βιολογικός που προτείνεται με οριζόντιες αεριστές (βούρτσες) ή οι Αεριστές με κατακόρυφο άξονα, έχουν μικρότερο συντελεστή απόδοσης και απαιτούν μεγαλύτερη επιφάνεια δεξαμενών αερισμού, γιαυτό και χρησιμοποιείται για καθαρισμό Βιομηχανικών λυμάτων .
Ωστόσο ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ της Άμφισσας σήμερα δεν λειτουργεί επειδή πρέπει να αντικατασταθούν οι 2 αντλίες κόστους 12.000,00 euro περίπου και να μη χύνονται τα λύματα αυτούσια στη ΣΚΙΤΣΑ οδεύοντας στην συνέχεια προς ΙΤΕΑ.
Κύριε Δήμαρχε ,για να χρησιμοποιήσω την προσφιλή φράση σας, είστε ειδικός; Αποδείξτε το.
Εγώ και οι συνεργάτες μου, δεν είμαστε ειδικοί, ούτε το παίζουμε ειδικοί, ξέρουμε όμως να συμβουλευόμαστε ειδικούς .Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Πολυτεχνική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου μπορούν να εκφράσουν έγγραφα άποψη.
Τα μεγάλα έργα δεν γίνονται για 20 χρόνια ,αλλά με βελτιώσεις διαρκούν πολύ περισσότερα. Ο κατασκευαστής του Βιολογικού Άμφισσας με τις 2 Μελέτες προβλέπει διάρκεια πάνω από 25ετία,μετά από τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό.
Κα Παπαθανάση, βουλευτή του Ν.Φωκίδας, μετά την επιλογή του Προσώπου – Επικεφαλή για τις Καλλικράτειες εκλογές, ζητήσατε τις μελέτες που ο Δήμος είχε σε προτεραιότητα. Να λοιπόν μία από αυτές για να σας φύγει ο καημός της ανησυχίας!!!
Κύριοι της Αντιπολίτευσης, να είστε σίγουροι ότι ο Δήμος Άμφισσας έπραξε ότι ήταν δυνατόν την προηγούμενη τετραετία για το καλό του πολίτη, πρέπει να είστε υπερήφανοι , πάψτε να το παίζεται πολιτικά άπειροι και νέοι γιατί πολλοί από σας έχετε θητεία.
Οι εποχές είναι δύσκολες οικονομικά για όλο τον κόσμο και πολύ περισσότερο για την Ελλάδα και τους Έλληνες, λίγη οικονομική φειδώ δεν βλάπτει.
Αν Κυρίες και Κύριοι, Πολιτικοί Άρχοντες έχετε ονειρευθεί κατασκευή νέου ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, καμιά αντίρρηση εφόσον το πετύχετε ,όμως πέστε την αλήθεια και εξετάσετε τις προτεραιότητες της πόλης και ολόκληρου του Δήμου. Αρκεί να μην έχουμε νέο κολυμβητήριο στην Άμφισσα.
Άμφισσα 2 Μαιου 2011
Ο τ.Δήμαρχος Άμφισσας
Ασημ. Ασημακόπουλος
Και πρώην Δημ.Σύμβουλοι

1 σχόλιο:

  1. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2010 ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΙΑΜΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΒΡΑΧΑΚΙΑ, ΥΠΗΡΧΕ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΟΒΑΡΗ, ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΚΑΝΕ, ΥΠΟΚΙΤΡΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΝΕΡΟΥ, ΓΛΟΙΩΔΗΣ ΒΥΘΟΣ, ΟΣΜΗ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΥΡΑΣ ΚΛΠ.ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΛΑΧΕΙ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΓΙΑΤΙ 10 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΛΕΙΠΕΙ ΕΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΤΟ ΦΕΡΟΥΝ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΛΙΤΣΑ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΟΛΠΟ. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΓΑΡΓΑΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΞΑΣΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ.ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ.Η ΙΤΕΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ.ΤΩΡΑ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ, ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ ΣΤΑ ΣΚ... ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΑ ΛΑΔΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΕ ΜΥΑΛΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΡΗΣΚΟΥΝ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΙΠΟΤΑ. ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΥΓΙΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΦΑΛΗΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ. ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΝΕΡΑ. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΣΑΣ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΩΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΟΥΣΙΩΔΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή