Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Η απελευθέρωση του κάστρου των Σαλώνων

...

Ι.Κ. Κορδάτου, Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, τόμος 2ος, σελ. 238, Αθήνα 1957

Αλλά και η απελευθέρωση της Λιβαδειάς…
Ι.Κ. Κορδάτου, Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, τόμος 2ος, σελ. 240-241, Αθήνα 1957

Κλπ, κλπ …

Και ποιοι προβήκαν στις βιαιότητες;

Οι μη προσκυνημένοι:
 Ι.Κ. Κορδάτου, Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, τόμος 2ος, Σελ. 244, Αθήνα 1957

Δεν είναι ντροπή πατριώτες, με τη βία προχωράει η ιστορία, όχι με τις παρελάσεις και τα πανηγυράκια των τοπικών ψευτο-αρχόντων…

Ξέρετε σεις… 
http://tomantri.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. "Το 1828 ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, απαντώντας σε ερώτημα των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, για τον πληθυσμό των Τούρκων που κατοικούσαν στην Πελοπόννησο πριν το 1821 και τον πληθυσμό τους μετά (με τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους), έδωσε δύο νούμερα: 42.750 και 0 (μηδέν) [Χουλιαράκης 1973: σ. 31].
    Η επίσημη αυτή ψυχρή δημογραφική αναφορά, έκρυβε μέσα της τη σκοτεινή πλευρά του '21, την εξόντωση δηλαδή από πλευράς εξεγερμένων, του συνόλου του μουσουλμανικού άμαχου πληθυσμού, που στην πραγματικότητα ήταν 15.138 οικογένειες ή 63.813 άτομα [Σιμόπουλος 1979, σ. 211]."
    Από http://lithoksou.net/ghenoktonia.html

    Η γενοκτονία των μουσουλμανικών πληθυσμών σε Ρούμελη-Μοριά είναι, κακά τα ψέματα, μια μαύρη σελίδα στην ελληνική ιστορία. Δεν τη θεωρώ δικαιολογημένη ούτε λόγω αντιποίνων, ούτε λόγω τακτικής, ούτε λόγω επαναστατικού οίστρου. Όμως συνέβη, και οφείλουμε να τη θυμόμαστε κι αυτή πλάι στα "ηρωικά κατορθώματα" των επαναστατών, να την κρίνουμε ιστορικά (όσο μπορούμε) και να την βάζουμε στη θέση που της αρμόζει, ως παράδειγμα προς αποφυγήν.
    Δεν είναι πρότυπο ηρωισμού κι επαναστατικότητας τέτοιες σφαγές και δεν αποτελεί ιστορική κριτική η απλοική και κάθετη φράση: "με τη βία προχωράει η ιστορία". Με την ίδια λογική δεχόμαστε αβασάνιστα και τις αντίστοιχες εθνοκαθάρσεις των άλλων λαών της βαλκανικής ή τις θηριωδίες του φασισμού, αφού κι αυτά "προάγουν την ιστορία".
    Προς ποια όμως κατεύθυνση;
    Δείτε τ' αποτελέσματα αυτής της εθνοκαθαρτικής λογικής στα οποία μας οδήγησε αυτό το σκεπτικό για πάνω από έναν αιώνα μετά, κι εμάς και τα γειτονικά κράτη.
    Η βία είναι αναπόφευκτη σε κάθε επανάσταση, αλλά δεν πρέπι να είναι επαναστατικό φετίχ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή