Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Αντιδρούν οι έμποροι στην αγορά αγαθών με «πλαστικό χρήμα»

Οι τραπεζίτες δεν θέλουν να έχουμε χρήματα στην τσέπη μας, τα θέλουν όλα στην δική τους.
Διαβάστε τι λένε οι έμποροι για την υπόθεση αυτή.

Αντίθετη δηλώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) στον περιορισμό αγοράς αγαθών με κάρτες και επιταγές και ζητεί την αναστολή της διάταξης τουλάχιστον μέχρι τέλος του χρόνου και τον επανασχεδιασμό της επάνω στη βάση διαφορετικών χρηματικών ορίων, ανάλογα με την αξία των προϊόντων και των υπηρεσιών, αλλά και σε συνδυασμό με τη χρήση της έξυπνης κάρτας αγορών.

«Το νέο καθεστώς στις συναλλαγές και στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών με επιταγές ή πιστωτικές κάρτες από 1η Απριλίου 2011 δεν είναι "πρωταπριλιάτικο αστείο"» ...
σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ε.Σ.Ε.Ε., αλλά η εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3842/2010 που επιβάλλει ως όριο των συναλλαγών με μετρητά τα 3.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α..

«Για την ελληνική αγορά ένα τέτοιο μέτρο», όπως εκτιμούν οι έμποροι, «όχι μόνο δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αλλά αντίθετα τη διευρύνει. Ταυτόχρονα δημιουργεί πολλά και ουσιαστικά προβλήματα στον τουρισμό και στους αλλοδαπούς καταναλωτές, στις αλλαγές και στις επιστροφές προϊόντων, στις προκαταβολές και στη μερική καταβολή με δόσεις, στον συμψηφισμό των ανταλλαγών και φυσικά στην αδυναμία των περισσότερων Ελλήνων να διαθέτουν μπλοκ επιταγών ή να είναι κάτοχοι πιστωτικής κάρτας, χωρίς να έχουν εξαντλήσει το πιστωτικό τους όριο».

«Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει το γεγονός ότι κάποιοι “πονηροί” θα προτιμήσουν ως ημέρα αγορών τους το Σάββατο, ημέρα αργίας για τις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι πλαστές και οι ακάλυπτες επιταγές να έχουν την τιμητική τους και να επιβαρύνουν με πρόσθετες επισφάλειες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», υπογραμμίζει η Ε.Σ.Ε.Ε..

Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι 9 στους 10 καταναλωτές, με δεδομένη την οικονομική καχεξία, προτιμούν να χρησιμοποιούν στις αγορές τους μετρητά και μόλις 1 στους 10 πιστωτική κάρτα.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι όσοι υπόχρεοι δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νέο καθεστώς συναλλαγών θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές, σύμφωνα με τον υπό κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.), που επισύρει πρόστιμο ισόποσο της αξίας του τιμολογίου.

Η Ε.Σ.Ε.Ε., από τον Ιανουάριο που ανακοινώθηκαν οι διατάξεις του Νόμου, απέστειλε επιστολές τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών όσο και στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με αίτημα την αναστολή του μέτρου.
http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου