Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Επιστολή του Προέδρου της Αγίας Ευθυμίας στην Υπουργό Παιδείας για την κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου του χωριού

Από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Ευθυμίας Ανδρέα Σολτάτο λάβαμε την παρακάτω επιστολή που απέστειλε στην Υπουργό Παιδείας και κοινοποίησε στην Βουλευτή του Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση, στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχο Περγαντά, στην Αντιπεριφερειάρχη Γιώτα Γαζή, στο Δήμαρχο Δελφών Νικόλαο Φουσέκη και στο Σύλλογο Αγιοευθυμιωτών. Ο Πρόεδρος διαμαρτύρεται για την κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Ευθυμίας και την συγχώνευσή του με το Τέταρτο Δημοτικό Άμφισσας, από την προσεχή σχολική χρονιά. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:...


“Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με θλίψη διαβάσαμε στο δελτίο τύπου του Υπουργείου σας την κατάργηση του δημοτικού σχολείου της Αγίας Ευθυμίας, αξίζει δε να τονίσουμε την ευκολία με την οποία το πράξατε χωρίς να λάβετε υπόψη σας σημαντικές παραμέτρους του θέματος αυτού. Καταρχήν δεν έχει διασφαλιστεί το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ πρόβλημα της ασφαλούς και καθημερινής μεταφοράς των μαθητών. Θα υπάρχει σχολικό μέσο μεταφοράς με συνοδό για τα μικρά παιδιά των έξη, επτά, οκτώ ετών; Ή θα είναι αναγκασμένοι να τα μεταφέρουν οι γονείς τους επιβαρυνόμενοι το όποιο κόστος και την επιπρόσθετη ταλαιπωρία; Ελέγξατε πόσο εύκολη πρόσβαση υπάρχει στο καινούργιο σχολείο από το κέντρο της πόλης της Άμφισσας (δυστυχώς οι κτιριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται αρκετά μακριά) ή τι θα γίνει όταν ένα παιδί χτυπήσει-αρρωστήσει; Πώς θα μεταβεί στο σχολείο ο γονέας όταν ήδη για τους κατοίκους που μένουν κοντά στο σχολείο είναι δύσκολη η μετακίνηση προς το κέντρο της πόλης; Συνεπώς πρέπει να μας διαβεβαιώσει το Υπουργείο για την καθημερινή και ασφαλή μεταφορά των μαθητών, επίσης τα παιδιά που θα έρχονται από τις γύρω τοπικές κοινότητες θα πρέπει να εγγράφονται ελεύθερα σε σχολεία που είναι στο κέντρο της πόλης και όχι στην δύσκολης πρόσβασης ΑΔΙΕΞΟΔΗ άκρη αυτής!

Κυρία Υπουργέ,

Το σχολείο της Αγίας Ευθυμίας ήταν ένα από τα τρία σχολεία που λειτουργούσαν στο νομό Φωκίδος τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το ίδρυσε τον 17ο αιώνα ο συγχωριανός μας ιερομόναχος και δάσκαλος του γένους ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΣΙΛΑΣ. Δυστυχώς, στους λίγους μήνες της τρόικας και του Δ.Ν.Τ., με δική σας απόφαση θα κλείσει! Θα τερματίσετε τη λειτουργία ενός ιστορικού σχολείου με πάρα πολύ καλή υλικοτεχνική υποδομή, σε ένα χωριό-προάστιο της Άμφισσας που σφύζει από ζωή (τέσσερις ταβέρνες, φαρμακείο, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλείο, δύο καφενεία, κ.α.) και που τα δύο-τρία τελευταία χρόνια έρχονται και εγκαθίστανται σ’ αυτό όλο και περισσότερες οικογένειες. Σήμερα που σας γράφω αυτά τα λόγια εγκαταστάθηκε μία πενταμελής οικογένεια, ενώ έχουν ήδη εγκατασταθεί μια επταμελής, τέσσερις τετραμελείς και μια τριμελής οικογένειες και παράλληλα, πολύ πρόσφατα, έχουν παντρευτεί και τρία νέα ζευγάρια που μένουν στο χωριό μας. Σκεφτήκατε πως κλείνοντας το σχολείο βάζετε τροχοπέδη σε άλλες οικογένειες που σκέπτονται τη μετοίκησή τους στο χωριό από τις μεγαλουπόλεις; Αυτή την αποκέντρωση σκέφτεστε;

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας τονίσουμε πως ο Διευθυντής της Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης μέσα από κάποιες κουκίδες, σε ένα λευκό χαρτί, έβγαλε τα συμπεράσματα του για τηνέκθεση που σας απέστειλε και χωρίς τη δημιουργικά στοιχειώδη διαλογική συζήτηση με τους τοπικούς ή δημοτικούς παράγοντες και τους κατά τόπους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να λάβει υπόψη τις υλικοτεχνικές υποδομές των σχολείων που καταργούνται, τις προοπτικές του κάθε σχολείου (στην Αγία Ευθυμία μόνο στην Α΄ τάξη στη νέα σχολική χρονιά θα είναι πέντε μαθητές). Σκέφτηκε άραγε τι θα συμβεί σε περίπτωση που κλείσει, από καθιζήσεις, ο μισοχαλασμένος δρόμος για τον οποίο, εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο, δεν έχει ασχοληθεί κανείς; Τα παιδιά τότε θα είναι αναγκασμένα να πηγαίνουν σχολείο από ένα β΄ επαρχιακό δρόμο πλάτους μόλις έξι μέτρων, με οδόστρωμα πεπαλαιωμένο, επικίνδυνα ολισθηρό, με πολλές κλειστές στροφές (σκεφτείτε πως ούτε τα λεωφορεία δεν μπορούν να στρίψουν) και με επιβάρυνση των επιπλέον 15-20 χιλιομέτρων!

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Βέβαιοι για το αίσθημα ευθύνης που σας διακρίνει και την αγάπη σας για τα παιδιά, πιστεύουμε ότι θα αναθεωρήσετε τις σκέψεις σας για το δημοτικό σχολείο της Αγίας Ευθυμίας κι ότι θα αναστείλετε την απόφαση της κατάργησής του τουλάχιστον μέχρι την αποκατάσταση του δρόμου. Κι όταν αυτό πραγματοποιηθεί, μέσα από διαλογική συζήτηση με τον τότε διευθυντή Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης, να επανεξετάσουμε το θέμα της κατάργησής του με τις συνθήκες που τότε θα υπάρχουν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡ. ΣΟΛΤΑΤΟΣ



Υ.Γ.

Σας αποστέλλουμε συνημμένα φωτογραφίες τόσο από το δρόμο που έχει υποστεί τη καθίζηση όσο και από το δρόμο της εναλλακτικής διαδρομής”.
http://blog.agiathimia.com/?p=418

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου