Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ένταση και συμπλοκές στο Σύνταγμα. Δεν φεύγουν οι διαδηλωτές από την πλατεία Συντάγματος

Ένταση και εκτεταμένες συμπλοκές, με πυκνές ρίψεις μολότοφ από ομάδα διαδηλωτών και βομβίδων κρότου - λάμψης αλλά και χημικών από αστυνομικές δυνάμεις, σημειώνονται αυτή την ώρα στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, δίπλα ακριβώς από το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών.
Μικροεστίες φωτιάς έχουν ξεσπάσει σε αρκετά σημεία της πλατείας Συντάγματος, ενώ ομάδες νεαρών έσπασαν μάρμαρα και πλακάκια και ξεκίνησαν έναν άγριο ...
πετροπόλεμο με την Αστυνομία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας zougla.gr, το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών τελεί υπό αστυνομικό κλοιό, ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Μια μοτοσικλέτα της ομάδας ΔΕΛΤΑ τυλίχθηκε στις φλόγες από ρίψη μολότοφ, ενώ ένας αστυνομικός και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών.

Οδομαχίες σημειώνονται και στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ οι διαδηλωτές υποχωρούν προς την Ομόνοια.
Παράλληλα, συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ σημειώθηκαν λίγο πριν τις 13:00 επί της οδού Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ένας ηλικιωμένος άνδρας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών καθώς και βομβίδων κρότου - λάμψης, προκειμένου να απωθήσουν ομάδα διαδηλωτών, που τους επιτέθηκε με πέτρες, ξύλα και γιαούρτια.
Στην Πλατεία Συντάγματος έφτασε λίγο μετά τις 12:00 το κύριο σώμα της πορείας, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό αλλά και το δημόσιο τομέα.
Δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν συρρεύσει στο χώρο ακριβώς μπροστά από το κτήριο της Βουλής, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής.
Κλειστές παραμένουν μέχρι και αυτή την ώρα όλοι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος.
Νωρίτερα, ομάδα διαδηλωτών άφησε ακριβώς απέναντι από τη Βουλή ένα φέρετρο, ενώ ανάρτησε και ένα πανό που έγραφε χαρακτηριστικά: «Πεθαίνουμε».

ρεπορτάζ από zougla.gr

7 σχόλια:

  1. Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι 'πρωτοπορίες' δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και του λαού που έδειχνε αποφασισμένος να στήσει τσαρδί στο Σύνταγμα και λακίσανε για μεσημεριανό στο σπίτι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μάλλον οι 'πρωτοπορίες' στάθηκαν ή προσπάθησαν να φτιαχτούν και να στήσουν τσαρδί εκεί, αλλά ο λαός δεν ακολούθησε...

    είναι δυνατόν 5εκ. στο λεκανοπέδιο και να μην κατεβούν 0,5εκ. στην πορεία, όσο στραβές κι ανάποδες, ξεπουλημένες, συμβιβασμένες κλπ να είναι γσεε, αδεδυ, παμε και λοιποί;

    μόνο οι άνεργοι της αθήνας, που έχουν άπλετο χρόνο, να κατέβαιναν, φτάνανε...

    αν δεν μας κάνουν τα συνδικάτα και τα κόμματα, τα αλλάζουμε ή κάνουμε άλλα που να μας εκφράζουν.

    αν δεν κάνω όμως λάθος, μόλις πέρσι την άνοιξη-καλοκαίρι ανανεώθηκαν τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα (συνέδρια γσεε, αδεδυ), με αυξημένη πλειοψηφία πασκε μάλιστα.

    καληνύχτα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κόσμος συμμετείχε μαζικά στις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, παρά το γεγονός οτι κανένας δεν του προτείνει καμία πραγματική μάχη για να κερδίσει το ψωμί του και την αξιοπρέπειά του.
    Οι συγκρίσεις γίνονται με αυτούς που συμμετέχουν σε σχέση με προηγούμενες κινητοποιήσεις και όχι σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού.
    Αν ήταν έτσι στη Αίγυπτο θα έπρεπε δούμε δεκάδες εκατομμύρια στο Κάιρο, άσε που θα σήμαινε οτι τοποθετούμε όσους δεν συμμετείχαν στους υπερασπιστές της πολιτικής του ΔΝΤ.
    Μία μικρή μειοψηφία πάντα κινητοποιείται σε όλους τους χώρους αλλά η δυναμική της εκφράζει ολόκληρη την κοινωνία.
    Όσο για τα συνδικάτα είχαν βγάλει εκπροσώπους πριν το μνημόνιο, και έχουν τρόπο λειτουργίας που να μην εκφράζονται οι εργαζόμενοι αλλά οι μηχανισμοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος 11:38: συμφωνώ απόλυτα πως ο κόσμος θα 'πρεπε να 'ναι πολύ περισσότερος όχι μόνο χθές, όχι μόνο σε κάθε πορεία, αλλά στην καθημερινή συνδικαλιστική και πολιτική μάχη, μιας και ζούμε κρισιμότατες καταστάσεις. Αυτό είναι και το ζητούμενο: σύμφωνοι.
    Αλλά όχι και "μάλλον οι 'πρωτοπορίες' στάθηκαν ή προσπάθησαν να φτιαχτούν και να στήσουν τσαρδί εκεί"!!! Ήμαρτον!! Οι κομματικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες λάκισαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία (όπως κάνουν πάντα την κρίσιμη στιγμή) και κράχτηκαν απ' τον παριστάμενο κόσμο. Ας μην εθελοτυφλούμε επειδή υποστηρίζουμε μια παράταξη: οι δικαιολογίες αυτού του τύπου (φταίει ο κόσμος) είναι πολύ φτηνές, αντίστοιχες μ' αυτές που επικαλούνται πολλοί εργαζόμενοι (φταίνε οι συνδικαλιστές ή φταίει η αριστερά). Εσείς που ζείτε; Δεν έχετε άποψη; Δεν έχετε πρωτοβουλία; Περιμέντε να σας τραβήξει το κόμμα απ' το μανίκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Μία μικρή μειοψηφία πάντα κινητοποιείται σε όλους τους χώρους αλλά η δυναμική της εκφράζει ολόκληρη την κοινωνία."

    ;;;;;;;;;;

    δηλαδή η δυναμική των λίγων "αγανακτισμένων πολιτών του αγ. παντελεήμονα", εκφράζει αυτή της πλειοψηφίας των αθηναίων;

    "άσε που θα σήμαινε οτι τοποθετούμε όσους δεν συμμετείχαν στους υπερασπιστές της πολιτικής του ΔΝΤ"

    υπεράσπιση ίσως όχι, αλλά μήπως ανοχή; ή αδιαφορία; κάτι που τελικώς εκλαμβάνεται ως αποδοχή, κατά το παράδειγμα των τελευταίων τοπικώς εκλογών. ακόμα και στις πρόσφατες δηλώσεις του ο παπανδρέου και η κυβέρνησή του, αυτό επικαλούνται.

    και κάτι τελευταίο: δεν υπάρχει πολιτική ΔΝΤ.
    είναι πολιτική παπανδρέου-πασοκ, προβόπουλου-ΤτΕ, ΣΕΒ, μίχαλου κλπ, κλπ

    έχουν 2 μήνες τουλάχιστον που μας το λένε συνεχώς κατάμουτρα κι ακόμα να το χωνέψουμε. κι εκείνη η δήλωση πάγκαλου πέρσι το μάιο απ' την ιτιά, να μην δαιμονοποιούμε το ΔΝΤ, αυτό εννοούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Iteanet, νομίζω ότι εκφράζεις μια παρωχημένη αντίληψη του στυλ: "περιμένω τη φωτισμένη ηγεσία να δείξει το δρόμο στις μάζες", υποτιμώντας τη δύναμη των μαζών και στην τελική περιφρονώντας την πλειοψηφία με την ελιτίστικη πρόταση: "Μία μικρή μειοψηφία πάντα κινητοποιείται σε όλους τους χώρους αλλά η δυναμική της εκφράζει ολόκληρη την κοινωνία.", όπως επεσήμανε ο αποπάνω.
    Ακόμα και το επιχείρημά σου για το Κάιρο μπάζει, καθώς δεν έχεις ιδέα πόσος κόσμος πραγματικά βρέθηκε στο δρόμο εκείνες τις Παρασκευές, αφού εικόνα είχες μόνο από την Ταχρίρ. Άσε που συγκρίνεις ανόμοιες καταστάσεις κάνοντας αναγωγές της πανελλαδικής απεργίας με την εξέγερση στην Αίγυπτο, όπου χιλιάδες φονιάδες του καθεστώτος να κυκλοφορούσαν στο δρόμο. Μην ονειρεύεσε κάτι τέτοιο για την Ελλάδα, ακόμα κι αν το θεωρείς πιθανό: είναι πολύ σκληρές και άσχημες καταστάσεις........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλοι συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
    Μπλέξαμε πολλά θέματα στην συζήτηση και πιθανόν να μην είναι εύκολο να συζητηθούν όλα.
    Κατ αρχάς πιστεύω οτι υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα συνειδητοποίησης σε όσους βρίσκονται σε ένα κίνημα. Αυτοί που είναι οργανωμένοι είναι διαφορετικοί από τους ανοργάνωτους.
    Όταν δεν κινείται τίποτα στην κοινωνία οι οργανωμένοι φαίνονται να είναι οι πιο πρωτοπόροι και οι πιο δραστήριοι, όταν όμως η κοινωνία αρχίζει και κινείται πολλές φορές οι οργανωμένοι αγωνιστές βρίσκονται πολύ πίσω απο την διάθεση του κόσμου.
    Έτσι είμαστε και σήμερα, αυτοί που είχαμε συνηθίσει να είναι οι αγωνιστές και να διεκδικούν λύσεις, τώρα αδιαφορούν για την κοινωνία και κοιτάζουν μόνο τον μικρόκοσμό τους.
    Αρνούνται να απευθυνθούν στον κόσμο και να οργανώσουν την δράση του και γι αυτό βρίσκουν και προβάλουν όχι αυτά που τους ενώνουν με τους υπόλοιπους αλλά αυτά που τους χωρίζουν.
    Εκτός απο την αυθόρμητη διάθεση του κόσμου χρειάζεται όμως και η οργανωμένη παρέμβαση που θα δίνει την δυνατότητα κοινής δράσης στην κοινωνία κόντρα σε όλες τις άγκυρες που την κρατάνε πίσω.

    Για το τελευταίο θέμα , της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, γνωρίζουμε οτι απεργούν πάντα πολύ λιγότεροι απο αυτούς που θα θέλανε να απεργήσουν , και απο αυτούς που απεργούν πολύ λιγότεροι πηγαίνουν στις συγκεντρώσεις και απο αυτούς που πηγαίνουν στις συγκεντρώσεις πού λιγότεροι είναι αυτοί που αναλαμβάνουν να κρατήσουν ένα πανό κλπ. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα συνείδησης και διαθεσιμότητας, όποιος δεν φτάνει στο τελευταίο επίπεδο δεν σημαίνει ότι είναι στο αντίπαλο στρατόπεδο, βρίσκεται απλά στο σημείο που του υπαγορεύει η συνείδησή του.
    Όταν βάζουμε απο την μια μεριά μόνο όσους εχουν φτάσει στο τελευταίο επίπεδο και κατεβαίνουν σε πορείες παρόλα τα επεισόδια και την αστυνομοκρατία και αυτούς τους συγκρίνουμε με το σύνολο του πληθυσμού είναι άδικη σύγκριση, μια πραγματική σύγκριση θα ήταν αν βλέπαμε απο την μια μεριά τους υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής και απο την άλλη αυτούς που είναι αντίθετοι.
    Μια συγκέντρωση υπεράσπισης της πολιτικής του μνημονίου θα βλέπαμε τότε πόσο κόσμο θα μάζευε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή