Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Σκέψεις και προβληματισμοί σχετικά με το περιβάλλον

Ο σύγχρονος και γρήγορος τρόπος ζωής μας και ο υπερκαταναλωτισμός που διακρίνει την σημερινή κοινωνία πέρα από τις επιπτώσεις που έχει ατομικά στον καθένα μας (να έχουμε γίνει δηλαδή «ωμοί» καταναλωτές με οικονομικά αδιέξοδα) μας έχει μετατρέψει και σε θύτες του περιβάλλοντος.
Έχουμε χάσει πια κάθε οικολογική συνείδηση και καταναλώνουμε περισσότερο από ότι παράγουμε με αποτέλεσμα οι γήινοι πόροι συνεχώς να εξαντλούνται. Από την δεκαετία του ’80 που άρχισε το φαινόμενο του θερμοκηπίου να παίρνει γιγάντιες διαστάσεις και μέχρι σήμερα με την σταδιακή καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας εμείς απλώς ...
στεκόμαστε απλοί παρατηρητές και απλώς μεταθέτουμε το πρόβλημα στην πολιτεία.

Οι πλημμύρες, οι μεγάλες αλλαγές στην θερμοκρασία και το ενεργειακό πρόβλημα είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Σε καθημερινή βάση βλέπουμε την αλόγιστη χρήση των υδάτινων πόρων που μας έχει φέρει στο φαινόμενο της λειψυδρίας (φαινόμενο που στο χωριό το βιώνουμε τα τελευταία χρόνια σε μεγάλη έκταση), τις γιγάντιες χωματερές που πλέον δεν μπορούν να διαχειριστούν τόνους σκουπιδιών, τις πυρκαγιές που έχουν εξαφανίσει κάθε πόρο οξυγόνου, την μόλυνση των θαλασσών μας.

Εμείς είμαστε η αιτία της καταστροφής και εμείς έχουμε και την λύση στα χέρια μας. Από το σπίτι και κατόπιν από το σχολείο πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και συμπεριφορά. Να γίνει συνείδησή μας και δεύτερη φύση μας η αγάπη και η φροντίδα μας προς το περιβάλλον. Επειδή ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν βρίσκει λύση μόνο από την ατομική πρωτοβουλία αλλά και από την κεντρική πολιτική σκηνή είναι μείζονος σημασίας ανάγκη να απαιτούμε και από τους πολιτικούς μας αντίστοιχες πρωτοβουλίες.
Βέβαια ο πολιτισμός ξεκινά πάντα από το σπίτι μας και την μικρότερη σε κλίμακα κοινωνία που είναι η οικογένεια. Ανακύκλωση, περιορισμό των απορριμμάτων, περιορισμένη κατανάλωση νερού, χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι λίγα από αυτά που μπορούμε να κάνουμε ατομικά ο καθένας μας.
http://www.elea-fokidos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου